• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] Jak sprawdzic czy moj kolektor posiada klapy

Auto
Alfa 159
Witam, posiadam alfe 159 jtdm 150km 16v z 2006r.

Jak sprawdzic czy moja alfa ma kolektor z klapami wirowymi czy bez - jest to kolektor plastikowy. Jednak od gory ani z boku nie sa widoczne te klapy, byc moze znajdują sie od spodu. Chce sprawdzic w jakim sa stanie(jezeli w ogole istnieja), bo slyszalem ze lubia sie lamac i wpadac do silnika. Bylem w aso z innym problemem i przy okazji spytalem o kolektor, mechanik powiedzial, ze mam zwykly kolektor bez klap, ale rozmawialem tez ze znajomym, ktory zapewnia mnie ze posiadam kolektor z klapami, tyle ze znajduja sie od spodu i nie widac ich patrzac od gory silnika.
Jak to najlepiej sprawdzic zeby byc w 100% pewnym, od dolu bede w stanie zobaczyc, czy trzeba bedzie rozbierac silnik?

Prosze o pomoc

Najprościej po prostu użyć wyszukiwarki forumowej było wielokrotnie opisane jak namierzyć obecność klap :)

nie moge znaleźć, szukam juz godzine czasu jak sprawdzic czy moj kolektor ma klapy czy nie. Wiec nie pisz ze najprosciej, mogles chciaz podrzucic link :)

Z tym silnikiem, w plastikowych kolektorach klapy były. Ich stan możesz sprawdzić tylko ściągając kolektor. Możliwe , że ktoś je już wcześniej usunął, może usunęła się same, może jeszcze się trzymają. Pozdrawiam

Wydaje mi się że jedyną opcją na sprawdzenie obecności klap bez zdejmowania kolektora jest dobrej klasy endoskop

Kamerka niewiele pomaga bo już po chwili jej obiektyw jest brudny od zalegającego nagaru i w efekcie niewiele zobaczymy.

Ściągaj kolektor, przy okazji wyczyscisz i będziesz miał spokój. Możesz od razu pomyśleć nad zaslepieniem egr jeśli nie zostało to jeszcze zrobione.

Kamerka niewiele pomaga bo już po chwili jej obiektyw jest brudny od zalegającego nagaru i w efekcie niewiele zobaczymy.

A skąd by się w dizelku nagar wziął :) tam jest czysto jak w laboratorium :) Żartuję oczywiście Masz rację Zdejmowalem kolektor więc wiem co tam jest Ciężko byłoby wprowadzić kamerę żeby jej nie zabrudzic

No właśnie ja próbowałem wprowadzić kamerkę i za każdym razem po kilku dosłownie ruchach traciłem "wizję". Osobiście praktycznie nie widzę możliwości, aby dotrzeć kamerką do klapek bez jej zabrudzenia. Szkoda na to czasu i dodatkowej roboty przy czyszczeniu kamerki.

Jeśli masz kolektor z tworzywa to niestety bez ściągania nie dowiesz się czy masz jeszcze klapy czy już nie.

Amortyzatory
Powrót