Jak ściągnąć naklejkę (hologram) rejestracyjną z przedniej szyby

sickboy

Nowy
Auto
AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r
Mam problem z tą naklejką rejestracyjną na przedniej szybie, muszę ją ściągnąć żeby nakleić swoją rejestrację. Przy odrywaniu naklejka się rozwarstwiła i na szybie została przeźroczysta folia z klejem. Próbowałem rozpuszczalnikiem ale rozmazał klej po szybie natomiast folia pozostała niewzruszona. Jest jakiś patent na tą folię?

Nożyk tapicerski,a właściwie to samo to ostrze :)

zmywacz do paznokci i karta do bankomaty/na punkty Orlen,Shell itp.

podgrzewanie suszarką do włosów dobrze wpływa na to. Łatwiej zdrapać ;)

A następną przyklejasz na przezroczystą folię i dopiero taśmą klejącą na szybę.
Mam tak w dwóch autach.

Ostatnia edycja:
jest rozpouszczalnik do zmywania sitodruku nazywa sie Butanon z folia sobie radzi iz klejem tez , tylko w sklepie go nie dostaniesz

rozpuszczlnik - nożyk - skrobiesz , rozpuszczalnik - nożyk - szorujesz gąbką, taką do naczyń (szorstką stroną) mi tak zeszło, chwile to trwało ale szyba porysowana nie była, zresztą możesz zawsze u mnie zobaczyć

albo wstrzymaj się do poniedziałku - mam kurs od pon. w Tychach w Carbo to zabiorę sprzęt i się zrobi w 0,5 minuty

Dzięki za ofertę pomocy, jutro z tym powalczę i myślę że się uda, a jak nie to się odezwę bocian:)

Panowie! jaki rozpuszczalnik. Jaki skalpel?
Metoda podpatrzona w serwisie autoszyby, wypróbowana przeze nie dwukrotnie
zwykły denaturat+ skrobaczka i schodzi jak marzenie...żadnych rys. a rozpuszczalnik lub zmywacz mogą zmatowić szkło

Panowie! jaki rozpuszczalnik. Jaki skalpel?
Metoda podpatrzona w serwisie autoszyby, wypróbowana przeze nie dwukrotnie
zwykły denaturat+ skrobaczka i schodzi jak marzenie...żadnych rys. a rozpuszczalnik lub zmywacz mogą zmatowić szkło
Ewentualnie benzyna ekstrakcyjna. Nie jest tak agresywna jak inne rozpuszczalniki. Tak jak pisałem - suszarka do włosów, jakiś plastikowy skrobak, a gluty z kleju zmyć benzyną ekstrakcyjną i będzie gicior. Przy okazji odtłuszczenie szyby odpadnie ;)

Ja męczyłem naklejkę zmywaczem do paznokci który zakosiłem siostrze i wacikami do uszu. Zeszło idealnie. Ale fakt robiłem to z 5 godz i z przerwami 10min co jakiś czas. Więc suszarka to chyba szybsza metoda :D

Racja .Dobra suszarka i sprawa załatwiona .

stary wklad do maszynki do golenia tzw zyletka:) schodzi bez sladu :) testowane wielorotnie:)

Używam środka w sprayu do usuwaniu pozostałości naklejek i kleju , zakupiony w lidlu, działa rewelacyjnie. Wystarczy popryskać i np. skrobaczką do szyb usunąć pozostałości, ewentualnie czynność powtórzyć i wytrzeć szmatką ;)
Ważna rzecz: środek nie wchodzi w reakcje z elementami plastikowymi, czyli nie ma obaw że zniszczy deskę rozdzielczą.
http://www.promoceny.pl/detail/lidl-zmywacz-do-etykiet-i-kleju-108862/

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót