• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jak ściągnąć nakładki na progi ?

• Autor wątku Autor wątku Alfi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Więc jak to jest z tym sciąganiem progów?

Wszystko zależy od tego jak są przymocowane. Czasem są klejone na taśmę dwustronną i wtedy zdjęcie nie jest problematyczne. Natomiast z klejem do szyb już nie jest tak łatwo bo tu zazwyczaj sprawę załatwia jedynie wycięcie elementu. Jest to tak problematyczne, że czasem warto naprawiać element na samochodzie. Jeśli ktoś do przyklejenia użył dobrej jakości kleju do szyb to oderwanie w zasadzie nie wchodzi w grę. Znajomy jakiś czas temu wycinał żyłką spoiler z klapy i tu poszło mu całkiem przyzwoicie ale np. wycięcia dokładki ze zderzaka od Brery już się podjąć nie chciał. W skrócie - jeśli próg jest dobrze przyklejony i jest możliwość naprawy na aucie to zabawa w wycinanie jest nieopłacalna.

Teraz druga kwestia - co zrobić z pozostałościami kleju po wycięciu. Tutaj w zależności od tego jakiego kleju użyto można spróbować na początek tym co ma się w domu czyli np. benzyny ekstrakcyjnej w połączeniu np. z opalarką jeśli ktoś ma. Jeśli już to można poradzić się w sklepie sprzedającym min. kleje do szyb - czym to zdjąć w razie zabrudzenia lakieru. Natomiast polecanie chemikaliów a później podpieranie się zmyślonymi argumentami inaczej niż głupotą nazwać nie potrafię.

Hahaha, teraz, żeś dowalił

Nawet nie wie, jak bardzo.

U mnie taśma dwustronna (i pewnie dlatego sama odłazi) a u dołu pewnie wkręty (progi oryginalne).
Jakiś patent na taśmę? Bo zazwyczaj zaczynam od nitro ale może od czegoś złażą resztki taśmy lepiej?

Jeśli masz opalarkę to możesz przetestować czy z tą taśmą coś pomoże. Jeśli nie masz opalarki to możesz sprawdzić (najlepiej starą i niepotrzebną) suszarkę. W zależności od tego jaki jest klej na tej taśmie czasem podgrzanie może naprawdę pomóc. Nitro na elementach które będą zasłonięte daje radę. Byle nie wyjechać na widoczne miejsca bo można sobie łatwo zmatowić lakier. Jak odkleisz progi to możesz podesłać fotkę jak wyglądają te pozostałości taśmy.

To w takim razie ponawiam pytanie czym najlepiej podkleić, przy montażu rzecz jasna.

Do resztek taśmy dobry jest jakiś tar & glue remover, ja mam Nielsena i jest ok. W sklepach z chemią są też środki do ściągania etykiet (wydaje mi się, że chemicznie jest podobne). Trzeba trochę zwilżyć miejsce z klejem, odczekać i jedziemy ze szmatką. Jeżeli będziesz przyklejał na taśmę ponownie, to kup 3M (inne sobie daruj, trzymają albo do pierwszego deszczu albo i bez tego odłażą, progi to nie listwy ozdobne, które i na kulce z nosa bedą sie trzymać) http://allegro.pl/tasma-dwustronna-klejaca-3m-vhb-rp45-1-2-cm-x-5-m-i4178636969.html Przy klejeniu trzeba koniecznie dobrze oczyścić i odtłuścić lakier w miejscu klejenia, wtedy 3M trzyma jak szatan.

Dlatego pokazałem właśnie tę, bo ona ma 1,5 mm grubości. Mam też w domu cienką taśmę VHB (3M oczywiście) i była za cienka na mające już swoje lata nakładki w mojej 156.

Ostatnia edycja:
Hahaha, teraz, żeś dowalił :D
Tym gorzej o jego poziomie umysłowym świadczy rozpoczynanie dyskusji gołym:

Z benzenem to bym się tak nie rozpędzał.

Ale rozumiem, internet = anonimowość, więc można wzorem Airtha strzelić gołe "Bzdura" bez ani jednego argumentu mówiącego dlaczego tak uważa i szydzić wiedząc że druga strona gada sobie z wirtualnym bytem. Serio więcej można oczekiwać od kogoś kto jak rozumiem pewnie jest pracownikiem naukowym, a zamiast tego mamy piaskownicę. Codzienność w internecie...

Ja zamocowałem na taśmie Bolla bo to mi polecili w lakierniczym ale nie trzyma się jak oryginał. Na pewno nie obędzie się bez poprawki. Jak demontowałem ten próg to musiałem tą (oryginalną jeszcze) taśmę przeciąć małym nożem do tapet. Były jeszcze dwa nity takie jak by gwoździe na krańcach progu plus śruby od spodu na nasadkę M8. Próg popękał przy nie fachowym podnoszeniu na podnośniku kolumnowym fachowiec udawał że tak bylo.

Boll jest slaby a w sumie niewiele tańszy od 3M. Na jednej rolce za 25 zł robisz 2 progi i jeszcze ładny kawalek zostaje.

Wysłane z S3

A co do taśmy 3m którą polecacie ? Jakieś doświadczenia z optymalną szerokością ?

A ja Wam powiem tak. Jak ktoś nie musi to niech tego cholerstwa nie ściąga. To jest totalna masakra, a jak liczysz że zdejmiesz i później założysz ten sam próg to daruj sobie... Od góry taśma dwustronna, leci całkiem gładko. Trochę więcej siły w palcach i z głowy. Nawet nożyka nie potrzeba. W połowie wysokości (u mnie akurat) cztery nitopodobne elementy. Od spodu wkręty. Ale oczywiście z racji panujących tam warunków, tak idealnie pordzewiałe że żaden śrubokręt ich z miejsca nie ruszy. Całe szczęście że wkręcone są w plastikowe wtyczki. Dzięki temu po tym jak przez jakąś godzinę cała okolica poznawała słownik łaciński - udało mi się po prostu je żywcem oderwać. Teraz mam wyrzuty sumienia i od dwóch dni zastanawiam się czy powtarzać zabawę z lewym progiem czy jednak założyć nowy lewy. Taśmę doczyścić to walka z wiatrakami jeżeli chodzi o rozpuszczalnik uni. Muszę zakupić środek do naklejek bo inaczej czyszczenie 10cm odcinka zajmuje jakieś 45 minut. To nie na moją cierpliwość. Ale czytałem też o takich sprytnych gumkach do czyszczenia zakładanych na wiertarkę... Podobno dobre przy bardziej upierdliwych taśmach :confused:

Amortyzatory
Powrót