• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Jak odpalać samochód :-)

songobpa

Nowy
Auto
alfa 166 2.4 jtd, alfa GT 1.9 jtd 150 km
Witam Panowie.. Kupilem właśnie alfę GT.2005 rok. 1.9 jtd 150km niedługo wystawie foty.

Ale..do rzeczy mam juz jedna alficzke 166 2.4 jtd a ta GT jakoś mnie przeraziła.

A mianowicie ...

Jak Wy odpalacie je? :)

Przekręca kluczyk wyskakuje spirala grzania świec i odpalam i...ciężko odpala..ale jeżeli przekrece kluczyk wyskoczy spiralna , później inspekcja aż do ostatniej mrygajacej kontrolki tj. Felka na foteliku aż do zgasniecia - odpala normalnie..

Czy możliwe ze tak długo trwa inspektor w alfie?.

Po prze kręceniu klucza musze czekać ok 8 sek. Żeby odpalić..aż pogasna kontrolki...i wtedy normalnie pali.

W 166 nie mam tak. A kolejna sprawa gwizdanie lekkie ale gumowy waz jest ok. PrYpominajacy gwizdanie takie niepełnosprawnego.. Macie pomysły ?

Turbo do regeneracji ?

Ostatnie czy jeżeli miał bym którąś swiece spalona to wywali kontrolke jak 166? Zacznie mrugac? Bo wydaje mi się ze po odpaleniu jakby na jeden gar.mniej paliła przez chwile.

A może swieca nie padnieta ale parametry jej podupadły i nie pokazuje komunikatu ;) ma to sens panowie..

Lala cudna wystawie floty niedługo.. Jutro wosk na zimke klade .

Pozdr.

ja czekam jak spirala gasnie i juz odpalam:)jak spakona swieca była to spirala niegasła,takto letko mi pali

U mnie ciężki temat by był.. Myślałem ze to normalne...jak ciepły w sumie to nie trzeba czekac .. Wskazuje wszystko na świece.. Ale nie sygnalizuje ze
spalona ma ktoś jakiś pomysł..

ja mam podobnie błędów brak lecz gdy auto postoi dłużej jak 3-4h to już czasami trzeba kręcić z 3-5s zanim odpali gdy na ciepłym lub po postoju max 1-2h odpala za 3-4(tłokiem), przy włączaniu stacyjki słychać wyraźne tykniecie przekaźnika świec dość głośne, przy gaśnięciu kontrolki świec słychać kolejne dość głośne tykniecie przekaźnika

potwierdzę tylko co było powyżej - gaśnie spiralka , kręcę , pali
( znaczy tak miałem jak jeszcze była moja :-) )

a gwizdanie musisz nasłuchać - innej opcji nie ma
kiedy gwizda itp ?

Bocian Ty widze jestes mocny merytorycznie w reanimacji alfy :-) Jak możesz to wejdzie na drugiego posta mojego tam wlepilem z YouTube jak to gwizda . post oczywiście w dziale GT .. Co to tego odpalania to moe faktycznie świeca niedomaga a kontrolki nie wywala bo nie jest do końca padnieta tylko może gorszych parametrach..

Kojarzy ktoś jaki tam jest dostęp 1.9 jtd 150 km ?
Odłamu pod plastykiem czy gdzieś od boku :) jak w Stilo ..pozdr.

w reanimacji to nie - moje jak do tej pory nie wymagały reanimacji
działały o dziwo wszystkie :lol:

słyszałem filmik - nie wiem ( u mnie tylko urwana szpilka gwizdała i też szukaliśmy długo ) ale jednak to było inne
świece miałem ok więc też nie wiem jak to w tym przypadku kurde

jak pisałem - jeden a aucie i "gazuje: , drugi nasłuch prowadzi i szukamy

i...ciężko odpala.

Z reguły są trzy najczęstsze przyczyny:

1. świece żarowe - nie muszą być całkiem spalone by nie działały prawidłowo - np zepsuta świeca będzie nagrzewać się powoli, będzie nagrzewać się od środka w kierunku końca, będzie nagrzewać się niewystarczająco etc. A przykładając tylko kabel się tego nie dowiesz. Już prędzej po wyjęciu świec i podłączeniu ich bezpośrednio do akumulatora - można wtedy obserwować jak i czy prawidłowo się żarzą.

2. uszkodzona pompa common rail

3. czujnik wysokiego ciśnienia na listwie.

Powodzenia

ps. wykup sobie jakiś dobry pakiet internetowy do komórki, inaczej w serwisie będziesz gapił się w sufit :P

Bobby a jak z dostępem do tych swiczek :-)) wymienić sam pod blokiem czy muszę zawierać do Pana mechanika który zawinięte 350 i znika..

Bobby a jak z dostępem do tych swiczek :-)) wymienić sam pod blokiem czy muszę zawierać do Pana mechanika który zawinięte 350 i znika..

Nie wiem jak jest w 2.4 JTD, poczekaj aż na to pytanie odpowie ktoś kto już wymieniał. Ja mam 1.9 JTD. Nie sądzę jednak żebyś musiał za samą wymianę płacić więcej niż 100PLN jakikolwiek by do nich był dostęp.
Same świece natomiast to wydatek ok 60 PLN za sztukę, a z powodów wymienionych wcześniej warto wymienić komplet. Pochodzą następne 100 tys km.

Czarny scenariusz przy samodzielnej wymianie to ukręcenie gwintów ---> kosztowna wizyta w specjalistycznym zakładzie który to naprawi ____ / ____ zdejmowanie głowicy i wykręcanie urwanej świecy także trochę do stracenia masz jak coś pójdzie nie tak. Poza tym żeby, robić to samodzielnie i w miarę profesjonalnie to musisz mieć dobry mały klucz dynamometryczny - ustawić sobie odpowiedni momenty żeby nie zniszczyć gwintów. Wytrzymałość świec żarowych to ok 20 NM - jak przy odkręcaniu użyjesz większego momentu to bardzo prawdopodobne że zerwiesz gwint, dokręca się z kolei momentem ok 10NM dokręcisz mocniej będzie to samo (wartości momentów są inne dla każdego silnika / świecy). Dokręcisz za słabo to się zaspawają do głowicy i później kolejnym razem nie wykręcisz. Czasem trzeba poprawić/ przeczyścić gwint przy wymianie. Niektórzy radzą nakładać pastę na gwint by się nie zapiekały etc. Można by o tym napisać nawet artykuł. Jeśli masz w pobliżu zakład który zna się na rzeczy to lepiej zostawić tą robotę fachowcom niż narobić sobie problemów. Ale decyzja należy do Ciebie.

A jak masz ciepły silnik. zgasisz go, odczekasz chwilę i odpalasz ponownie to też są problemy z rozruchem?

Właśnie jak pochodzi to później brak problemow.
Tez mam 1.9 jtd alfę GT 2005 rok.

Drugie auto to 166 i tam nic nie trzeba dotykać , pali szklankę ropy i bezawaryjna poza ICS sem.

Pompa CR to chyba za każdym razem odpalalby z trudnością i dusil ??

Właśnie jak pochodzi to później brak problemow.
Tez mam 1.9 jtd alfę GT 2005 rok.

Drugie auto to 166 i tam nic nie trzeba dotykać , pali szklankę ropy i bezawaryjna poza ICS sem.

Pompa CR to chyba za każdym razem odpalalby z trudnością i dusil ??

Prawdopodobnie świece, a były kiedyś wymieniane? Jaki masz przebieg? Może skontaktuj się z poprzednim właścicielem i zapytaj, albo przejrzyj faktury jeśli jakieś dostałeś.

Świece nie były wymieniane na pewno..no nic..będzie trzeba chyba wymienić i oby to. Choć dziwne ze kontrolka nie wlacza się ..ale może tak jak pisales. To będzie moje pierwsze działanie w alficzce....

Panowie dziś pierwsze - 4 stopnie i lala odmówiła posłuszeństwa.. Pod kable i zakrecil ale swieca nie zmieniona a odpalił ładnie..

Może aku po prostu na wyczerpaniu albo nie wiem luzna klema masy bo dokrecilem tez..

Może mieć to jakiś sens ????

Kolejna rzecz co mnie zaskoczyła.. Turbina albo cos ...przy -4 nie wydaje dzwiekow gwizdania ... Może mieć to wpływ na turbo ??

Zapraszam również do mojej następnej dyskusji na temat alfy ..

Ostatnia edycja:
No to jeśli aku nie ma siły przekręcić porządnie rozrusznikiem to diesel nie zapali. Naładuj porządnie akumulator albo go sprawdź testerem tam gdzie sprzedają sprawdzają za darmo. Bo może to po prostu wina akumulatora.

W weekend ladowanko akumulatorka i programowanie od nowa i sprawdze co to dało
. jak nic to ..wymiana świeczek ... Później.. Komputer :-) wie ktos gdzie gniazdo do podłączenia kompa ??

Może banalne pytanie ale nie wiedziałem :-) serio

Kolega ma widzę GT może w innym poście na temat szyb cos kolega napisze..

Albo światu gwizdu :-)

Pozdrawiam

ja to spreyu silikon:)niepisałem bo ktos o tym pisał a na filmiku to słyszałem wiatr:))aaa mysle ze pojezdzisz troche i wyluzujesz ja napoczątku tez nasłuchiwałem:))))))))))ale mi przechodzi po 2miesiącach:))

Ja od zawsze diesle w zimie odpalam w ten sposób że najpierw grzeje świece 3 razy i dopiero odpalam. Pali zawsze

Amortyzatory
Powrót