[159] ISOFIX- czy mam?

No proste :D Z podstawą wychodzi drożej, ale to duże ułatwienie. O większym bezpieczeństwie malucha nie wspomnę.

attachment.php

Tutaj jest nosidełko firmy Maxi Cosi (model to cabrio fix, tylko starszy niż te dostępne teraz). Montuje się je na stelażu widocznym obok i jedziemy :) Ten stelaż to jest fragment spacerówki, ogólnie z tego co czytałem to został zaprojektowany specjalnie do współpracy z bazą iso fix.

Załączniki

• 20140728_144857.jpg
    20140728_144857.jpg
    201.9 KB · Wyświetleń: 870
Ostatnia edycja:
Akurat mam to samo, tylko jako 3w1 (Bebetto Luca; nosidełko dalej nazwane jako Maxi Cosi CABRIO FIX) - i wychodzi na to, że mozna wykorzystać jedną z dwóch baz: albo do 13kg, albo (przyszłosciowo) do 18kg.

Ostatnia edycja:
U mnie to wygląda tak że jest metka ISOFIX i widoczne miejsca na wprowadzenie zaczepów. Kanapa po FL.

Załączniki

• 1a.jpg
    1a.jpg
    59.8 KB · Wyświetleń: 2,295
Ja również jak kolega serath uskuteczniam nosidełko Maxi Cosi (plus wózek bebetto luca ;), tylko jakąś wersję bez możliwości podpięcia bazy. Drugi raz kupowałbym tylko z iso-fix'em. A, i jak będziesz dobierał to nosidełko to polecam Ci jakieś z opcją postawienia budki, u mnie oczywiście nie ma i muszę czasem kombinować z zawieszaniem jakiś pieluszek tetrowych etc, żeby słońce malucha w samochodzie nie raziło i druga sprawa, oczywiście przed deszczem chroni :) Pozdrawiam.

Wszystko sprawdzone dzięki Monice. Jak się wie czego szukać to się szybko znajduje :)

Tak jak poprzednicy mówili... trochę ciężko skórę wygiąć (materiał Moniki poddał się leciutko), ale tragedii nie ma.

Dzięki Monika! :D

Nie ma sprawy. Dzięki za przejażdżkę, następna będzie 2.4 :)

Troszeczkę odgrzeje kotleta, bo mam pewne pytanie do użytkowników nosidełek Maxi Cosi.

Mam nosidełko Maxi Cosi CabrioFix (kupione 3w1 z wózkiem Bebetto Luca). Wszystko świetnie i jestem zadowlony, ale... nie kupowałem podstawy Isofix sądząc, że na pasy będzie zamonotowane ok.
Po dwóch przejażdżkach stwierdzam, że na pasy nie jest to zamocowane tak stabilnie jak bym chciał. O wygodzie nie wspominając. Dodam, że kanapa mocniej wyprofilowana, przedliftowa ze skóry.

Tym samym szybka decyzja o zakupie podstawy Isofix - i tu pytanie do użytkowników takowej:

Czy ta podstawa FamilyFix jest ok?
http://www.maxi-cosi.com/pl-pl/produkty/foteliki-samochodowe/bazy/familyfix.aspx

Może ktoś wrzucić fotkę jak to wygląda zamontowane w 159 samo i z wpiętym nosidełkiem?

baza jest ok jezdzi w mojej 159-tej z fotelikiem pebble, za fotelem kierowcy.

Jedyny potencjalny problem to ustawienie fotela kierowcy, mam ~180cm i miejsca jest na styk.

Za pasażerem już tego problemu nie będzie, ale ponoć za kierowcą to najbezpieczniejsze miejsce, więc wolę wozić go tam.

Jutro mogę cyknąć foty.

Sama baza jest ok, łatwo się montuje w samochodzie, łatwo zamontować fotelik (kladziesz fotelik i dociskasz aż złapią zaczepy). Sygnalizacja dźwiękiem poprawnego montażu w samochodzie i wpięcia fotelika

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
ta_dziq, wielkie dzięki za odzew. Właśnie chodziło mi o opinię kogoś kto ma tą podstawę jak tam ona pasuje.
Jeżeli jeszcze mógłbyś zrobić tą fotkę to już by rozwiało moje wszelkie wątpliwości :)

ta_dziq, dziękuje bardzo. Bardzo mi pomogłeś :)

Koledzy ogrzewając temat, czy isofix jest również na środku kanapy?

Żenada.
Jak się okazuje, nie wszystkie 159 mają ten "właściwy" isofix. Moja ma tylko haki za kanapą, natomiast "uszu" do wpięcia bazy brak. Jest na to jakiś lek czy pozostaje zakup fotelika na pasy?

Odgrzewając trochę temat chciałem się podpytać o mocowanie. Dobrze myślę, że w 159 które mają system isofix jest on ukryty pod zamkami w kanapie?

Moja Żona uparła się (ze względów kolorystycznych) na Cybex Aton 3
I bardzo dobrze, bo to jeden z najbezpieczniejszych jak nie jedyny najbezpieczniejszy fotelik aktualnie na rynku. Wiem coś o tym...

- - - Updated - - -

Nie jest tak, ze jest podstawa zamontowana w samochodzie i tylko wpina się taki fotelik?
Musisz dokupic specjalny stelaż, który podpinasz pod isofix-a, a następnie do tego stelaża na klik wpinasz i wypinasz foteliki dla niemowlaków.

Odgrzewając trochę temat chciałem się podpytać o mocowanie. Dobrze myślę, że w 159 które mają system isofix jest on ukryty pod zamkami w kanapie?
Tak. W polifcie uszy od isofixa ukryte są w oparciu kanapy.

Panowie odkopie temat.

Powoli szykuje się do roli ojca i w związku z tym, do mnie należy rozwiązanie kilku spraw technicznych, takich jak kupno fotelika samochodowego.

Prześledziłem cały temat i wydaje mi się, że w mojej alfie nie ma isofixa.

Na tyle ile się dało, włożyłem rękę miedzy siedzisko i oparcie i nie wyczułem tam żadnych haków, do których mógłbym zamocować fotelik.

Jedyne co mi się udało wyczuć to otwory takie jak na zamieszczonym zdjęciu (zaznaczyłem na czerwono). Czy to jest mocowanie isofix?

Kanapa przedlift. skóra.
zaczepy.jpg

Sprawdź czy w oparciu kanapy w dolnej części masz suwaki z metką Isofix. Pod nimi są uchwyty do montowania bazy.

Niełatwo było odchylić skórę, aby zrobić fotkę, ale się udało. Czy ktoś może potwierdzić, że to jest mocowanie isofix?
20171102_160232.jpg

Amortyzatory
Powrót