[159] Interfejsy diagnostyczne

Tak... w drugim interfejsie, którzy działa bezproblemowo. W tym nie mam (jeszcze) pojęcia, którego rezystora miałbym się pozbyć.
Z kablami nie chodzi o to jak on się trzyma w obudowie, bo tu jest ok, ale mowa o sposobie wlutowania, które było niedbałe i ostrożne otwarcie obudowy już powodowało ich oderwanie. Wiem, że to nie kwestia sterowników, a samego interfejsu, że łączy się jako k-line, a jakiekolwiek inne ustawienie skutkuje błędem, ale póki co... mam inny sprawny sprzęt, a tamten poleży i poczeka na swoją kolei, albo pójdzie pod inne auto (o ile zadziała).

Witam! Czy zdarzyło się wam takie coś, że po podpięciu komputera pod do ar159 wyświetlał się jakiś komunikat na wyświetlaczu samochodu i nie można było odpalić samochodu? Po wyjęciu wtyczki komputera wszystko wróciło do normy.

Witam! Czy zdarzyło się wam takie coś, że po podpięciu komputera pod do ar159 wyświetlał się jakiś komunikat na wyświetlaczu samochodu i nie można było odpalić samochodu? Po wyjęciu wtyczki komputera wszystko wróciło do normy.
Nie miałem tak nigdy. Jaki kabel i oprogramowanie używasz ?

Czy może ktoś podpowiedzieć jakiego programu użyć do diagnostyki 159 1.8 mpi. w FES niema tego silnika. a innymi urządzeniami programem do opla nie łączy się.

FES nie ma tego silnika czy nie ma modułu silnika? Bo to różnica. Skorzystaj z pełnej wersji programu, lub MES ale też pełnej ewentualnie z witaminką.

Panowie polecicie jakiegoś sprzedawce z allegro zeby zakupic elm'a 327 oprócz viakena ? Nie chce tego v2, chce kupić starsza wersje 1.4 - 1.5 na usb czy to jeden kit od kogo sie wezmie ? Pytam bo może ktoś kupował od konkretnego goscia i nie bylo problemow ze trzeba było przerabiac itp.

ja ostatnio kupiłem tutaj i wszystko elegancko działa bez przerabiania

Ja pierwszy kupiłem bezprzewodowy (Bluetooth) od chyba PMfactory czy jakoś tak i mimo wielu kombinacji, konsultacji ze sprzedającym, wymianie na inne urządzenie nie ruszyło. Dostałem zwrot kasy i kupiłem kabel elm v2 USB od Viakena. Podpiołem pod kompa z win 7, sterowniki same się zainstalowany, nic nie ustawialem, kabel śmiga aż miło.

Wysłane za pomocą Blue&Me

ja ostatnio kupiłem tutaj i wszystko elegancko działa bez przerabiania

Dzięki, zakupione, czekam na przesyłke i zobaczymy co z tego bedzie :D

EDIT:

Dostałem tego elm'a od pmfactory, trzeba było wylutować rezystor który był pomiedzy liniami CAN, bo nie łączył się z CAN'em po wylutowaniu łączy sie bez problemu.

Ostatnia edycja:
Napisz do sprzedającego, aby przygotował interfejs pod auta z grupy Fiata (wie o co chodzi). Do obsługi ABS musisz mieć adapter 1. Na aukcjach tego użytkownika czasem są interfejsy z wbudowanym przełącznikiem, ja taki nabyłem.

Tylko na abs masz przelacznik czy na pozostale rzeczy (klima, deska rozdzielcza) tez musza byc przelaczniki?
Mozesz u siebie to wszystko odczytywac, czy oprocz silnika tylko abs?

Pozdrawiam

Hej,

Mam prozaiczną drobnostkę do usunięcia, mianowicie komunikat o degradacji oleju "Change oil" w mojej 159 SW JTDm 16v.

Pytanie jest następujące - który kabel muszę kupić by skasować info o zmianie oleju? Będę zmieniał olej, jednak po forumowej lekturze wiem ze po samej wymianie informacja nadal będzie migać. Kożystać będę z FiatEcuScan lub MULTIECUSCAN.
Porządaną opcją była by diagnoza świec żarowych.

Chciałbym wybrać kabel za którego pomocą będę mógł kasować/diagnozować jak najwięcej elementów mojej Alfy.

Kandydaci są następujący:
1) http://allegro.pl/show_item.php?item=4901418820
2) http://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327-v2-euroscan-2013.html#
3) http://viaken.pl/pl/pakiet-interfej...scan-multiecuscan-fiat-alfa-romeo-lancia.html
4) http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-ecu-scan-usb-we-wtyku-obd2.html

Być może każdy kabel obsłuży mój główny problem, jednak może awrto wydać parę PLN na coś bardziej zaawansowanego?

Ostatnia edycja:
elm327 - ja polecam zwykły za max 50zł

Dodano po 2 minutes:

Napisz do sprzedającego, aby przygotował interfejs pod auta z grupy Fiata (wie o co chodzi). Do obsługi ABS musisz mieć adapter 1. Na aukcjach tego użytkownika czasem są interfejsy z wbudowanym przełącznikiem, ja taki nabyłem.
to był post odnoszący sie do aukcji pmfactory - nie polecam !!!!
zakupiony elm , miał być pod alfę - no kurde nie był
a potem reszta przebojów przy próbie reklamacjii
nie polecam pmfactory

Ostatnia edycja:
ja za to polecam PMfactory. Kupiłem u nich kabelek, napisałem że ma być pod fiata/alfę i śmiga elegancko. Olej wykasowany i wszystko inne działa

Oczywiście mowa o ELM327

Na 1 z 4 zakupów w PM Factory też miałem przebój... Ale po krótkich żołnierskich słowach wszystko się wyjaśniło, na moją korzyść. W opisie większości ich aukcji jest błąd, bo żeby interfejs prawidłowo działał z autami z grupy Fiata musi mieć usunięty rezystor (który najczęściej siedzi na swoim miejscu), stąd koniecznie trzeba napisać do sprzedawcy wcześniej.
Tylko na abs masz przelacznik czy na pozostale rzeczy (klima, deska rozdzielcza) tez musza byc przelaczniki?
Mozesz u siebie to wszystko odczytywac, czy oprocz silnika tylko abs?
Zgodnie z opisem http://multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx adaptera 1 potrzebujesz do obsługi modułu ABS oraz zenonów (jeśli występują).
Pytanie jest następujące - który kabel muszę kupić by skasować info o zmianie oleju? Będę zmieniał olej, jednak po forumowej lekturze wiem ze po samej wymianie informacja nadal będzie migać. Kożystać będę z FiatEcuScan lub MULTIECUSCAN.
Porządaną opcją była by diagnoza świec żarowych.
Kup jakiś ELM 327. Tylko ja kupiłbym z pewnego źródła. Nie wszystkie tanie interfejsy będą łączyć się w AR z silnikiem.

ja mam ten od pmfactory wywaliłem rezystor i łączy się ze wszystkim

Amortyzatory
Powrót