[145] Interfejs Diagnostyczny

Slades

Nowy
Auto
Była 145 1.6 TS/ Była 147 1.9 JTD/ Jest 159 1.9 JTDM 16V :D
Witam mam zamiar kupic interfejs do mojej Alfy 145 1.6 16V TS 97r.
Tylko nie wiem jaki wybrac i który połączy sie z moim sterownikiem w samochodzie. koszt jaki przewiduje to od 200 do 300 zł.
w załączniku dodaje zdjęcie nalepki na moim sterowniku.
Prosze o porady i najlepiej gotowe linki do interfejsów.

Pozdrawiam

A moze by tak warto bylo poczytac na forum troche bo informacji na ten temat jest multum?
Kabel to OBD2 KKL na USB z przejsciowką na 3pin a program to AlfaDiag w najnowszej wersji obslugujący Motronica 2.10.3

forum czytałem ale nic konkretnego nie znalazłem co by sie przydało mi do mojego samochodu.
A tak wogóle to lepiej dowiedziec sie ci bedzie chodzic pod konkretnym autem i komp niz pozniej niech ten interfejs sobie tylko lezy bo sie nie podłącze.

A skąd wiecie ze to jest Motronic 2.10.3 ???
Przeciez na sterowniku w samochodzie nic takiego nie pisze.

---------- Post dodany o godzinie 12:23 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:08 ----------

czyli jak kupie:
http://moto.allegro.pl/item671388810_vag_kkl_obd2_wysylka24h_plyta_programpl_3000sold.html
http://moto.allegro.pl/item666918871_adapter_z_gniazda_obd2_na_wtyk_fiat_promocja.html

I ściągne Alfadiag najnowszą wersje to powinno wszystko śmigać??

Jeżeli to nie jest pilne to wstrzymaj się.
Mam obd2 kkl na USB; obd2 na RS232 i przejście obd2 na 3 pin;
Jak uda mi się dostać PCMCIA z portem COM to w sobotę dam znaka ;) ;
ew jak ktoś ma doświadczenie to proszę dać znać.

a co do kompa to mam M2.10.4

Ostatnia edycja:
Ok wstrzymam sie do Niedzieli.
Pozdrawiam

---------- Post dodany o godzinie 12:46 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:44 ----------

A jak sie poznaje ze sterownik to Np.
M2.10.4 ??????????????

balc3r.. . AlfaDiag obsluzy 2.10.4 po USB
A co do wersji Motronica to sprawdza sie je w tabelach. I od razu małe sprostowanie:
1.6 TS w 145 z roku 1997 moze miec tez Motronica 1.5.5 ale to juz by trzeba zajrzec pod maske. Jesli ECU jest na przepustnicy to 1.5.5 a jesli nie to 2.10.4.

Jezeli masz 1.5.5 to dobra wiadomosc jest taka ze mozna go obsluzyc darmowym Unidiagiem .. a zła jest taka ze jest "niedopracowany" :D

Ostatnia edycja:
A gdzie mam szukac na przepustnicy tych numerków??

A gdzie mam szukac na przepustnicy tych numerków??

ECU (Engine Control Unit) to nie numerki a sterownik wtrysku. Jeżeli na przepustnicy znajdziesz czarne urządzenie elektroniczne z wpiętą, "grubą" wtyczką to będzie właśnie ECU :)

Ostatnia edycja:
ups:) Ile to mozna sie dowiedzieć od Kolegów z forum ;)

Ja na przepustnicy to mam tylko podłączony silniczek krokowy i czujnik połozenia przepustnicy:) A taki gruby kabel to jest obok ale on wchodzi do ABS-u. :)

czyli mam sterownik M 2.10.4
Tak czy nie?? bo juz nie wiem kazdy pisze co innego:confused:

pozdro

Gdzie KAŻDY pisze CO INNEGO?
Przeciez napisalem wyraznie ze jesli ECU jest na przepustnicy to masz 1.5.5 a jesli go tam nie ma to masz 2.10.4.

No wydawało mi sie ze w pierwszym poście odp mi ze mam M 2.10.3
A teraz wychodzi ze mam M 2.10.4

Ale dobra nie wazne moze ja zle zrozumiałem Sorki.
Pozdro

Koledzy z tego co widze alfadiag kosztuje 60 E. Moze by sie tak zlozyc w kilka osob i zakupic najnowsza wersje i zrobic dla kazdej osoby "kopie bezpieczenstwa" ?? Wiem wiem, zlinczujecie mnie, ze to jest nie legalne no ale coz zrobic w PL zyjemy w koncu :P A moze ktos wie skad mozna sciagnac AlfaDiaga w najnowszej wersji zeby obsluzyl sterownik 2.10.4 bo taki niestety posiadam?? :/

Czy taki zestaw zadziala prawidlowo? Czy ktos to juz uzytkuje?

http://www.allegro.pl/item662215465_promocja_interfejs_diagnostyczny_vag_kkl_obd2.html + http://www.allegro.pl/item662823906_adapter_fiat_3pin_na_gniazdo_obd2_warszawa_obd_2.html + AlfaDiag = SUKCES ??

Ostatnia edycja:
hmm wywala mi cały czas błąd "buffer ..." i "buffer cannot be null" ;/
nie wiem o co biega (podpinane po USB)
niestety nie znalazłem jeszcze PCMCI z wejściem RS232

Slades... czy to 2.10.3 czy 2.10.4 to juz mała róznica. A i tak zeby miec pewnosc musisz sprawdzic po kodzie silnika jakie masz ECU.. to co sie dowiesz na forum nie moze byc w 100% wiarygodne bo w koncu opieramy sie tylko na poszlakach.

hobbit_666. Wielokrotnie bylo juz podawane ze AlfaDiaga nie da sie "skopiować" kazdy komp musi miec swoj unikalny kod wiec nie wchodzi w gre zakup przez kilka osób.

hmm wywala mi cały czas błąd "buffer ..." i "buffer cannot be null" ;/
nie wiem o co biega (podpinane po USB)
niestety nie znalazłem jeszcze PCMCI z wejściem RS232

To co Ci wywala to :
bufor nie może być pusty

Ale o co biega nie wiem :confused:

Fred oks, nie sledze wszystkich postow na bierzaco. A czy orientujesz sie czy licencja jak bym kupil za 60E alfadiaga jest roczna czy nie ma limitu czasu? No i czy na podanym przeze mnie wyzej zestawie wszystko bedzie ladnie dzialac?

Licencje płaci sie raz i za to dostaje sie wszystkie aktualizacje gratis (przynajmniej tak było dotąd). Na tym zestawie co podales powyzej wszystko bedzie dzialać OK

Amortyzatory
Powrót