• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Interfejs diagnostyczny

gordon771

Nowy
Auto
AR 156 SW 2,4 JTD 140 KM 01r.SportPack
Witam wszystkich.Czy ktoś ma interfejs diagnostyczny do AR 145 i go użytkuje.Chciałbym coś takiego sobie kupić,bo samo podpięcie do kompa u mnie w mieście kosztuje 100zł.Przeglądałem allegro ale nic nie znalazłem.Chodzi mi o interfejs,który by łączył się z lapkiem przez USB.Jeżeli więcie gdzie moge taki kupić to proszę o namiary.

Podpinam się pod temat. Gdzie w AR 145 jest złącze diagnostyczne?

Ar 156 opanowałem ale poznaję 145 teraz dla odmiany:)

Dzięki

Pozdro

Od poduszki jest pod materiałowym pasem po lewej stronie przed pasażerem.
Od silnika obok złącza sondy lambda czyli tak mniej więcej w połowie komory silnika jest jeszcze od ABS ale ja go nie mam i nie wiem w którym miejscu jest to złącze.

A widziałem tam złączkę. Widziałem tez po drugiej stronie filtra powietrza inną wtyczkę i zastanawiałem sie która od czego jest...

VAGiem KKL się podłączę za pomoca programu Unidiag prze zącze USB, pytanie czy są definicje pod ten model?

Bubu podpowiedz proszę:)

Dziękówka

KKL z przejsciówka 3pin sie połączysz ale nie ma definicji do tego Motronica
W najnowszej wersji AlfaDiaga mozna sie połączyc o ile to oczywiscie 2.10.3 lub 2.10.4

Dzieki Fred. No to teraz musze myśleć:)

Pozdrawiam

Witam, nie chcę zakładać nowego wątku dlatego podepnę się tutaj.
Jestem ciekaw czy któryś z użytkowników AR 145 z silnikiem TS próbował podpiąć się niebieskim kabelkiem viakena (VAG USB KKL). Z tego co wyczytałem z powodzeniem sprawdza się on przy AR 156 z ECU M1.5.5. Niestety nie mam pewności czy nada się on do mojej belli, nigdzie nie spotkałem się z informacją, że ktoś używał tego kabla do podłączenia się do 145 :confused:. Dodam, że mam ECU M1.5.5., autko po FL.
Z góry dzięki za odpowiedź.

Powinno się przydać
Alfa romeo złącze diagnostyczne obd

w pliku txt napisane jest, że wspiera:
This program forms the basis of an engine diagnostic tool for Bosch Motronic 2.10.4 ECU,
which can be found in the following cars:

Fiat

* Coupe 20V, 20VT ('96 onwards)
* Bravo/Brava 2.0L
* Marea 2.0L

Alfa Romeo

* Alfa 145 16V - 1.4/1.6/1.8/2.0L
* Alfa 155 16V - 1.6/1.8/2.0L
* Alfa GTV/Spider 16V 2.0L
* Alfa 932 16V 1.6L

btw - czy może mi ktoś powiedzieć czy "to coś" działa ?? - http://files.homepagemodules.de/b97413/f66t112p610n1.zip

Ostatnia edycja:
Dzięki balc3r trochę mnie pocieszyłeś :)
Wcześniej próbowałem podpiąć się interfejsem na opto własnej roboty ale wychodzi na to ,że jest oparty na złym protokole ISO 9141 i nie chcą ze sobą współpracować. Wolałem zapytać doświadczonych użytkowników i uniknąć kolejnych bezsensownych wydatków.
Pozdrawiam

Witam.
To mój pierwszy post na tym forum.
Ojciec kupił sobie AR 145 boxer 1.4.
Posiadam interfejs oparty na układzie ELM 327, który teoretycznie obsługuje większość protokołów. Niestety w tej Alfie nie ma gniazda OBD2 (euro), ale znalazłem złącze 3-pinowe na podszybiu.
Teraz mam takie pytanko... czy posiadając "adapter" na takie złącze (lub ewentualnie nawet podpiąć kabelkami K,L,masę i +12V) to skomunikuje się jakimś programem by sczytać ewentualne kody błędów lub podejrzeć parametry?

Dołączam sie do tematu i czy ktoś może polecić zestaw kabli do diagnozy145 1,7 16V mogą być na rsa lub usb na złącze 3 pinowe oczywiście, A i skąd pobrać można oprogramowanie bo u mnie na wiosce nikt nie moze sie połaczyć z moją alfa musz ewziasc sprawy w swoje ręce.:) dzięki z góry

Dołączam sie do tematu i czy ktoś może polecić zestaw kabli do diagnozy145 1,7 16V mogą być na rsa lub usb na złącze 3 pinowe oczywiście, A i skąd pobrać można oprogramowanie bo u mnie na wiosce nikt nie moze sie połaczyć z moją alfa musz ewziasc sprawy w swoje ręce.:) dzięki z góry

Też we Włocławku próbowałem sie podpiąć i nikt nie mógł :(

Jesli masz Motronic 1.5.5 to ja mam kabel i programy do tego ECU

tak sie złożyło ze do tego mam a do majego nieszczęsnego 2.10.4 zostaje Tylko Alfadiag(ale na niego mam juz namiar wiec nie będzie tak źle :) )

Jak coś to pisz na priv to sie ugadamy :)

Ostatnia edycja:
Czesc kolego boxer 1,7 16V ma Mototronic M2.10.3 chyba, da radę podłączyć ?

Czesc kolego boxer 1,7 16V ma Mototronic M2.10.3 chyba, da radę podłączyć ?

No niestety jesli masz M 2.10.3 to tak jak u mnie pozostaje tylko Alfadiag pełna wersja jak narazie. Nigdzie jej nie sciągniesz wiec nawet nie szukaj zeby ją miec trzeba zapłacic chyba około 250zł - 300zł (juz dokładnie nie pamietam)

Ale jeden z Alfaholików ma Alfadiag i to niedaleko od nas :D

Pozdro

A możesz dać jakieś namiary na człowieka ? Bo mój boxer trochę zamula podejrzewam ze to sonda ale nie wiem jak to zdiagnozować.:mad:

Amortyzatory
Powrót