• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Interfejs diagnostyczny+program na ios lub android

Karol11

Nowy
Auto
AR GT 2.0 JTS
Witam

Piszę z prośbą o pomoc w doborze interfejsu i programu do Alfy GT 2.0 JTS 2004r.
Sporo poczytałem, ale odpowiedzi na swoje pytanie nie znalazłem.

Najprościej z tego co zrozumiałem było by kupić "KKL USB jest to interfejs dedykowany do programu FIAT ECU SCAN z przełącznikiem" od Viaken-a.
Problem polega na tym, że nie mam na kompie Windowsa, wiec chyba żadnego z popularnych programów nie zainstaluje :( ? Jeśli się mylę proszę podajcie jakiś program który bez problemu pójdzie na ios.

Drugą opcją jaka mi przyszła do głowy to jakiś interfejs na Wi-Fi czy
bluetooth i aplikacja na smartfona z androidem. Ale tu już nie jestem w stanie znaleźć informacji co konkretnie kupić żeby na pewno działało bez komplikacji :(

http://allegro.pl/interfejs-elm327-mini-id8-gratis-bluetooth-18853-i5069064261.html

Czy coś takiego będzie ok? Ktoś używa/używał?

Zbyt wiele chyba nie oczekuje od programu, jakiś podgląd/usuniecie błędów czy reset ustawień adaptacyjnych po wymianie cewki na przykład.

Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Ja używam ELM'a bluetooth z programem Torque na androida i działa dobrze.
Oczywiście do realnej diagnostyki Alfy się nie nadaje. Do tego jednak FES lub MES i KKL przerobiony.
Błedy przeczytasz, skasujesz, czyta podstawowe parametry pracy silnika. Więcej raczej nie oczekuj.
Polecam mniejszą odmianę tego interface'u bo z tą chyba nie zamkniesz obudowy pod kierownicą
jeśli bedziesz chciał pojeździć i pomierzyć parametry.

Dzięki za odpowiedź.
A co miałeś na myśli pisząc kkl przerobiony? FES czy MES to tylko na Windowsa prawda? Czy są wersję na ios?

Na forum jest milion razy opisane co i jak.

Nadymione z komórki.

Ja używam alfaobd na androida z elm327 Bluetooth. Jak na smartfonowa aplikacje to robi swoją robotę.
Interfejsy przerabiane są po to by obsłużyć kilka sterownikow- nie tylko silnik.

Dragon dzięki. Chodzi o mostkowanie pinów zapewne, to już o tym czytałem :)
Jaboleq niestety nie znalazłem nawet jednego posta o interfejsie/programie smigajacym pod ios a nie Windowsem.

Napisane przez pomyłkę z VW

Kiedys słyszałem o apce co się dashcommand nazywała i łączyła ELM'a z Apple'em.
Podobno nawet działała :P Ale musiałbyś poszperać. Ja osobiście używam tylko na Andku
a i to sporadycznie bo na co dzień tylko FES na Windows.
Tak, kabel pod FES/MES najlepiej przerabiany z przełącznikiem żeby ogarniał Airbag, ABS itp.. itd...

EDIT: looknij może tu: http://appcrawlr.com/ios-apps/best-apps-wifi-obd
Maybe coś znajdziesz

tomSRT dzięki bardzo. Mam pytanie czy takim ELM 327 i programem torque czy autodiagniza jestem w stanie zrobić reset ustawień adaptacyjnych np. po wymianie cewki?

Wysłane z VW przez pomyłkę

Karol przecież ja mam na Macu multiecuscana :) po prostu maszyne wirtualną zainstaluj programem parallels desktop, prosta i przyjemna sprawa nie musisz się bawić wtedy w jakieś przerabiane wersje. A windows jako drugi system na iosie smiga lepiej niz 90% kompów ze stałym wind.

Jasne Kamil tylko tu już dochodzą modyfikacje/przeróbki/programy/ w kompie, a skoro i tak byłem przed zakupem sprzętu to chciałem taki do którego nie będę musiał robić nic poza instalacja programu diagnostycznego :)

Wysłane z VW przez pomyłkę

Kup tylko kabel, reszta jest w internecie... A windows na iosie na pewno nie raz ci się jeszcze przyda

Amortyzatory
Powrót