[159] Insufficient engine oil pressure.. odpalanie przy -20 st.C

Mariusz AutoDS

Użytkownik
Auto
147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9
Przy porannym odpalaniu na chwilę pokazał mi się komunikat "Insufficient engine oil pressure.." ...dalej coś żeby wyłączyć i włączyć silnik zdaje się. Domyślam się, że olej zgęstniał na tyle, że nie daje odpowiedniego ciśnienia.. no ale to raptem -20 st.C.. Stan oleju mam pełen, co prawda na dnich mam zamiar go wymieniać bo czas na to przyszedł.. ale myślałem, że te nowoczesne oleje nie powinny mieć takich problemów jak zbytnie gęstnienie na mrozie..

Latam na Motulu tym pod DPF'a.. sprawdzę symbol.. Może warto zmienić na inny skoro temu się gęstnieje.. Miał ktoś taki komunikat może..? Jeśli tak, to na jakim oleju ?

wiesz co nie wiem czy mi sie cos podobnego nie wyswietlilo dzis albo wczoraj ale nie zdazylem przeczytac bo bylem tak skupiony na odpaleniu ze nic do mnie nie docieralo.Nie wiem dokladnie jaki mam olej bo wymienial mi wszystko kompleksowo Tomek ale jezeli jest taki jak na zawieszce to Kager 5W40

Jizis Maria, widze, ze nie tylko ja sie ostatnio skupiam na odpaleniu:)
Dzisiaj zalalem specyfik do diesla od shella i zobacze jutro na czym bede sie skupial:)

To jest chyba normalne. Jakby mi się na wyświetlaczu kobieta z nogami aż do ziemi się ukazała... to też bym nic nie zauważył. A dzisiaj -19,5 i od pierwszego puknięcia odpaliła.

Przy porannym odpalaniu na chwilę pokazał mi się komunikat "Insufficient engine oil pressure.." ...dalej coś żeby wyłączyć i włączyć silnik zdaje się. Domyślam się, że olej zgęstniał na tyle, że nie daje odpowiedniego ciśnienia.. no ale to raptem -20 st.C.. Stan oleju mam pełen, co prawda na dnich mam zamiar go wymieniać bo czas na to przyszedł.. ale myślałem, że te nowoczesne oleje nie powinny mieć takich problemów jak zbytnie gęstnienie na mrozie..

Latam na Motulu tym pod DPF'a.. sprawdzę symbol.. Może warto zmienić na inny skoro temu się gęstnieje.. Miał ktoś taki komunikat może..? Jeśli tak, to na jakim oleju ?

Miałem to samo parę dni temu. Dopisałem się do wątku o problemach z odpaleniem.
Auto po "łykendzie" się tak zachowało, a wcale nie było tak zimno.
Wyskoczył ten komunikat, pojawił sie check, ale po 3-4 ponownych rozruchach pojechało dalej a check sam sobie później zgasł.
Myślę że to wina mocno zgęstniałego oleju i już. Mało kto wymienia specjalnie olej na zimę w zwykłym aucie.
Ja robię to tylko w Subarynie, cywilne auta jeżdżą na tym samym oleju cały rok :)

Dzisiaj po nocy, gdzie rano było -26C, autko zapaliło od 1 dotknięcia i zero problemów.

Ja w swoim zawsze przed odpaleniem lubię sobie ponaciskać pedał sprzęgła i dzisiaj(-23) chodził naprawdę ciężko. To pokazuje jak gęstnieje płyn hydrauliczny w układzie. Podejrzewam że silnikowy też tak ma. Normalna rzecz jak samochód pod chmurką to wszystko zamarza, gęstnieje i robi się twarde (mam na myśli uszczelki oczywiście).

Ostatnia edycja:
Dzisiaj odpaliłem webasto na pół godziny przed startem i oczywiście komunikat już nie mrygnął nawet.. ale tak czy siak, dla mnie zaskakująca sprawa..

Ja w swoim zawsze przed odpaleniem lubię sobie ponaciskać pedał sprzęgła i dzisiaj(-23) chodził naprawdę ciężko. To pokazuje jak gęstnieje olej w skrzyni. Podejrzewam że silnikowy też tak ma. Normalna rzecz jak samochód pod chmurką to wszystko zamarza, gęstnieje i robi się twarde (mam na myśli uszczelki oczywiście).
A co to ma ze soba wspólnego? Gęstośc oleju w skrzyni nie ma żadnego wpływu na pracę pedału sprzęgła...

Tak jak Intruz pisze. Pedał chodzi ciężko przez higroskopijny płyn hamulcowy.
Mariusz, a bierzesz pod uwagę fiksowanie elektroniki i czujników, a niezgęstnienie oleju? A drugie pytanie, gdzie kupowałeś tego Motula? Ja u siebie jak odpalałem po dwóch tygodniach stania pod chmurką (dokładnie męczyłem się w ubiegłą sobotę) nie miałem problemu z takim komunikatem.

Mariusz akurat w tym filmiku co podałeś motul 8100 wypadł najgorzej... wygral Motul 300V, ale to nie jest taki na jakim smigamy.
Jak ktos ma Motula w 159 to na 99% albo 8100 x-cess albo x-clean czyli nie jest to jakas rewelacja na mrozy jak sie okazuje
Ja nalezy do tych nadgorliwcow ktorzy zmienili olej przed zima tez smigam na motulu.
Choc przy nastepnej zmianie zanstanawiam sie nad powrotem do korzeni tj Selenia :)

wprawdzie nie dotyczy to oleju, ale ktos podal adres do fajnego urzadzonka - zastanawiam sie nad tym:
http://allegro.pl/przeplywowy-podgrzewacz-paliwa-stanadyne-150w-12v-i2104171531.html
tylko u nas waz do filtra paliwa jest krotki zeby wstawiac takie cos wiec trzeba by porzezbic.

Ostatnia edycja:
A co to ma ze soba wspólnego? Gęstość oleju w skrzyni nie ma żadnego wpływu na pracę pedału sprzęgła...

Masz rację, nie ma, myśląc o gęstości oleju w skrzyni miałem na myśli moment puszczania sprzęgła i przenoszenia momentu z koła na wałek w skrzyni zaraz po uruchomieniu silnika przy dużym mrozie oraz cięższe wrzucanie biegów.

dopadł mnie ostatnio problem tego komunikatu - pojawiał sie sporadycznie tylko przy zimnych rozruchach - zapałał sie i po kilku sekundach znikał. aAe ostatnio przy kolejnym porannym rozruchu pojawił sie i juz nie chciał zniknąć...Spanikowałem i po dwóch minutach zgasiłem silnik. Silnik pracował normalnie - podczas zapalania pojawił si.e tez komunikat o niedziałającym absie - prawdopodobnie akumulator osłabł po kilku dniach na mrozie. Boje sie jej znów zapalać, bo nie chcę zatrzeć silnika.
Doradzcie co teraz robić - od razu na lawete i wymienić uszczelkę w smoku olejowym, czy może tez być inna przyczyna?

W tym silniku pierwsze podejrzenie pada na uszczelkę smoka.

Uszczekla smoka to podstawa w tym silniku.Pozdrawiam

ok, ale czemu ten komunikat swieci tylko na zimnym silniku? Na ciepłym sie to nie zdażyło...
Druga sprawa - czy to prawda, że ten sam komunikat świeci, gdy jest nieskasowana inspekcja olejowa?
Czy możliwe też , że niedomaga czujnik ciśnienia oleju? Jak go sprawdzić? Podpowiedzcie gdzie on sie znajduje?

ok, ale czemu ten komunikat swieci tylko na zimnym silniku? Na ciepłym sie to nie zdażyło...
Druga sprawa - czy to prawda, że ten sam komunikat świeci, gdy jest nieskasowana inspekcja olejowa?
Czy możliwe też , że niedomaga czujnik ciśnienia oleju? Jak go sprawdzić? Podpowiedzcie gdzie on sie znajduje?
Zimny olej jest bardziej lepki ("gęstszy"), przez co pompie trudniej go zassać. Przez nieszczelność na połączeniu smoka ciągnie wtedy więcej powietrza, przez co chwilę jej zajmuje zanim zbuduje ciśnienie. Nie ma też pewności czy ciśnienie w czasie pracy jest odpowiednie, ponieważ czujnik ciśnienia to jest tylko włącznik zerojedynkowy ustawiony na kilka dziesiątych bar.
Nieskasowana inspekcja olejowa nie spowoduje zaświecenia tej lampki.
Moim zdaniem czujnik to zły trop. W przypadku problemów z czujnikiem kontrolka zaświecałaby się nie tylko w wymienionych warunkach.

Dzięki magil!
Mam jeszcze pomysł żeby sprawdzic cisnienie oleju manometrem, tylko nie wiem czy jest dostęp i gdzie znajduje sie czujnik...
Szkoda , że tego parametru nie ma na tablicy rozdzielczej...temperatura oleju tez by sie przydała...

Amortyzatory
Powrót