• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Instrukcja olej?

maxrolex

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147
Witam.
Na wstępie odpowiem, że tak wiem, że temat był wałkowany 1000 razy i zaraz ktoś mnie odeśle do "wyszukaj" ale chciałbym przedstawić swoją sytuację i zapytać o poradę.
Przechodząc. Posiadam Alfe 147 z 2008 roku z silnikiem 1.6 105km +LPG z przebiegiem 166 000
Samochód kupiłem nie dawno i nie mam pojęcia jaki olej był wcześniej wlewany. Wiem tylko tyle, że trochę go bierze i ja dolałem 10W40(hur dur..) chce zmienić rozrząd i olej jednocześnie. Wychodzę z założenia, że chce lać taki olej jaki podaje producent do tego silnika. Tu rodzi się pytanie. Jaki olej przewiduje producent do tego modelu? Oraz czy jeżeli był lany 10w40 a ja wymienie na 5w40(plus płukanie silnika) to pobór oleju może się zwiększyć czy może wręcz przeciwnie?

Lejąc 5W40 krzywdy mu nie zrobisz bo, parametr "40" w obu przypadkach jest identyczny. Jak chcesz tanio i dobrze to zastanów się nad Eurol Super Lite 5W40. Po płukance może spaść zużycie bo mogą się rozruszać pierścienie.

Producent zaleca 10W40 lub 10W60 jak lubisz kręcić często pod czerwone pole. 5W40 jest zalecany jak samochód jest użytkowany w zimnym klimacie. Rób płukankę i lej 10W40 a olej i tak Ci będzie spalał :P

Producent zaleca 10W40 lub 10W60 jak lubisz kręcić często pod czerwone pole. 5W40 jest zalecany jak samochód jest użytkowany w zimnym klimacie. Rób płukankę i lej 10W40 a olej i tak Ci będzie spalał :P

Proszę powiedz mi w czym 5w40 będzie gorszy od 10w40 :)

Co wy macie z tymi płukankami??? Więcej złego niż dobrego robi ta płukanka.A rozruszanie pierścieni etc między bajki włożyć można.

Witam.
Na wstępie odpowiem, że tak wiem, że temat był wałkowany 1000 razy i zaraz ktoś mnie odeśle do "wyszukaj" ale chciałbym przedstawić swoją sytuację i zapytać o poradę.
Przechodząc. Posiadam Alfe 147 z 2008 roku z silnikiem 1.6 105km +LPG z przebiegiem 166 000
Samochód kupiłem nie dawno i nie mam pojęcia jaki olej był wcześniej wlewany. Wiem tylko tyle, że trochę go bierze i ja dolałem 10W40(hur dur..) chce zmienić rozrząd i olej jednocześnie. Wychodzę z założenia, że chce lać taki olej jaki podaje producent do tego silnika. Tu rodzi się pytanie. Jaki olej przewiduje producent do tego modelu? Oraz czy jeżeli był lany 10w40 a ja wymienie na 5w40(plus płukanie silnika) to pobór oleju może się zwiększyć czy może wręcz przeciwnie?

Ja bym zalał 0W-40 albo 5W-50 jak bierze olej ;)

Mogłbyś coś więcej napisać o negatywnym dzialaniu płukanki.

Też tak myślę.

Masz całą masę informacji w necie. Za płukankami są głównie dystrybutorzy tych specyfików (z warsztatami włącznie)którzy wmawiają ludziom że to cudowny środek na przywrócenie młodości silnika.Płukanki nagle stały się lekiem na całe zło.
Lepsze rozwiązanie to zmieniać olej częściej.A przynajmniej jak stwierdzisz że masz rzeczywiście osady w silniku zmienić olej chociaż dwa razy po kilku tysiącach. O markach oleju lepiej nie mówić bo można wywołać wojnę ale ja preferuję ten na S ;)

Nie uważasz że 10W40 jest odpowiedniejszy do naszego klimatu?
Do zimnego klimatu to dajesz 0Wxx ;)

Zdecydowanie lepszy jest 5W40 bo:
Większa "płynność" w niskich temperaturach zapewnia szybsze dotarcie oleju do elementów smarowanych = lepsza ochrona silnika
Zazwyczaj znacznie wyższy indeks lepkości = lepsza ochrona silnika
Zazwyczaj lepsza baza olejowa dzięki której olej zachowuje swoje właściwości przez dłuższy czas = lepsza ochrona silnika

Co wy macie z tymi płukankami??? Więcej złego niż dobrego robi ta płukanka.A rozruszanie pierścieni etc między bajki włożyć można.

Jakiś czas temu w 1.6 BCB musiałem między wymianami (10 000) dolewać ok 1L, stwierdziłem "co mi szkodzi", zastosowałem przy 2 wymianach oleju i zużycie oleju spadło do poziomu niezauważalnego na bagnecie.

Płukanki nie są panaceum na wszystkie problemy z silnikiem i jak każdą chemię należy jej używać zgodnie z instrukcją.
Jak ktoś jeździł ostatnie 50 tysięcy na castrolu "z beczki" za 90 zł 4L, a potem dał dwie dawki płukanki "na wszelki wypadek", to nie dziwię się że oderwał się jakiś paproch i przytkał kanał olejowy.
Ja nie słyszałem o tym aby jakiś silnik który nie był złomem, został uszkodzony przez płukankę, natomiast sam się przekonałem że może pomóc.

Andersen by się nie powstydził.

Ja podałem konkretny przykład z własnego samochodu, Ty poza stwierdzeniem "poszukaj se w necie" jak zwykle bez argumentów :)

Widzę, że w formie jesteś, jak zwykle 0 argumentów, tylko "widzi mi się" :)

Niesamowite, przecież to pozwala uniknąć remontów silnika- kosztów i innych problemów z tym związanych. Ale przecież większość właścicieli warsztatów naprawczych może znienawidzić ten środek i protestować przeciw jego reklamie. Ciekawe jakie te płukanki są najlepsze, za jedyne kilkaset złotych mamy oczyszczone całe wnętrze silnika, to warto chyba jak najczęściej robić coś takiego.

Ja podałem konkretny przykład z własnego samochodu, Ty poza stwierdzeniem "poszukaj se w necie" jak zwykle bez argumentów :)

Widzę, że w formie jesteś, jak zwykle 0 argumentów, tylko "widzi mi się" :)

OK. To teraz powiedz ile zmian i co jaki przebieg zrobiłeś zanim zastosowałeś płukanie przed kolejną wymianą.Jakie było zużycie oleju przed płukaniem od wymiany do wymiany. Napisz jaki olej przed płukaniem i jaki po płukaniu.

OK. To teraz powiedz ile zmian i co jaki przebieg zrobiłeś zanim zastosowałeś płukanie przed kolejną wymianą.Jakie było zużycie oleju przed płukaniem od wymiany do wymiany. Napisz jaki olej przed płukaniem i jaki po płukaniu.

Cały czas olej Mobil Super 3000 5W40

3 zmiany co 10 000 - pomiędzy wymianami 1L dolewki
2 zmiany co 10 000 - przed wymianą zalana płukanka Liqui Moly 2640
3 zmiany co 10 000 - tu nie było żadnych dolewek pomiędzy wymianami, zużycie oleju nie większe niż od 1/1 do 1/2 miarki.

Co dalej się działo nie wiem, na początku 2017 sprzedałem to auto ;)

Cały czas olej Mobil Super 3000 5W40

3 zmiany co 10 000 - pomiędzy wymianami 1L dolewki
2 zmiany co 10 000 - przed wymianą zalana płukanka Liqui Moly 2640
3 zmiany co 10 000 - tu nie było żadnych dolewek pomiędzy wymianami, zużycie oleju nie większe niż od 1/1 do 1/2 miarki.

Co dalej się działo nie wiem, na początku 2017 sprzedałem to auto ;)
I uważasz że dzięki płukance spadło zużycie oleju? Podejrzewał bym raczej że udało Ci się kupić Mobila nie pochodzącego z garażowej rozlewni.

Za każdym razem był kupowany w IC więc szansa na to jest raczej znikoma ;)

Już dokonałem wymiany.
Poprzedni olej to był Motul 10w40 teraz zalałem Total 10w50 plus płukałem silnik.
Jaki będzie efekt, zobaczymy za kilka tysięcy km. Na pewno podziele się informacją czy spadło zużycie oleju czy może wręcz przeciwnie.

A dokładnie ile Ci spala tego oleju ? Mi spalał około 400ml na 1000km i tak przez 10 lat nic więcej nic mniej , po prostu zamiast 5l kupowałem 10l oleju , a przerobiłem tyle olejów od premium a skończyłem na najtańszym 5w40 na literę S.

A ja mam silnik 1.9 JTDm 16v 150km i kupiłem olej castrol magnatec 5w40 acea c3. I teraz pytanie czy ten olej będzie dobry do tego silnika? Ma specyfikacje api sn, więc bardziej jest pod benzynę ale mój mechanik powiedział, że na te normy jakości API itd to nie ma co patrzeć bo to bardziej chwyt marketingowy. Moglibyście państwo wypowiedzieć się na ten temat? Rok temu miałem zalany Castrol edge titanium turbo diesel 5w40, tylko wtedy mechanik zalewał i nie wiem jaką specyfikację jakości miał ten olej.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót