Immobilizer failure...

pawyl007

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1,9JTD 140KM
Witam!
Mam ten sam problem. Często nie mogę odpalić auta przy pierwszym przekręceniu kluczyka... Przeszukałem całe forum czytałem, czytałem, czytałem i w końcu zrobiłem wszystkie czynności jakie były opisane co zrobić jak immo świruje... no i jaki wynik?! Nic nie pomogło... wymieniłem nawet antenę immo (40PLN) i dalej to samo, naładowałem aku, przeczyściłem styki przy kompie, wyczyściłem styki na aku i nic, nic, nic! Nie wiem już co mam z tym zrobić.
Mam natomiast pytanie. Jak wymienić ten kabelek co przyłączany jest do anteny immo? (tego jeszcze nie robiłem) Czy błąd immo może być powiązany z czujnikiem pedału hamulca, zgadza się? Gdzie jest ten czujnik? Proszę o pomoc!! :)
Czytałem również o masie, że powinna być podpięta pod głowicę, kastę, i jakąś aluminiową puszkę. Czy rzeczywiście tak ma być? aha i znalazłem przypadkowo jakieś dwa kabelki wychodzące z wiązki przy aku oto foty:

Od czego one mogą być??
Pozdrawiam! :)

Ja miałem ten sam problem, że czasem nie zapalił z powodu błędu immo. Powód był taki, że pastylka w kluczyku tak jakby "wypadła" z tego rowka. Poprawiłem to, dodatkowo uniemożliwiłem aby tak łatwo nie wypadła no i od tego czasu mam spokój :)

Ale bateria w kluczyku nie ma znaczenia bo jest tylko od pilota... po za tym juz ją wymieniłem nawet ;( dzięki za odpowiedź ale nie o to chodzi niestety :(

- - - Updated - - -

Co do kabelków to jest wyjaśnione, są to kabelki od czujnika wstecznego który mi nie działał i nie mogłem dojść dlaczego ;)

Ale bateria w kluczyku nie ma znaczenia bo jest tylko od pilota... po za tym juz ją wymieniłem nawet ;( dzięki za odpowiedź ale nie o to chodzi niestety :(

- - - Updated - - -

Co do kabelków to jest wyjaśnione, są to kabelki od czujnika wstecznego który mi nie działał i nie mogłem dojść dlaczego ;)

Kolega nie pisał o baterii tylko o "pestce" immo w kluczyku zapewne.

czyli co to?? bo nie bardzo wiem...

Zapewne chodziło o to, że w kluczyku oprócz baterii i elektroniki jest "pestka", czyli to co widzi immo, że oryginalny kluczyk jest w stacyjce i, że ta "pestka" luźno latała po kluczyku wewnątrz jego i czasem może była za daleko od anteny i nie zawsze łapało auto?

Dokładnie, tak jak kolega igor128 pisał, pastylka immo jest wielkości "tic-tac" jest w rowku obok przycisku zwalniającego grot w pozycję pionową. Musisz rozebrać kluczyć i sprawdzić, czy się lekko nie osunęła. Bo faktycznie pastylka była za daleko i antena nie łapała. Oczywiście to nie jest jakaś wielka odległość, ale już osuniecie się 4-5mm może być za daleko. Radziłbym to sprawdzić.

Sprawdziłem tabletkę i jest na swoim miejscu. przykładałem ją do anteny i dalej to samo nie może złapać sygnału... wydaje mi sę że to będzie gdzieś na kablach... Pozdrawiam! :)

No to niestety będzie trochę więcej roboty z tym. A sprawdzałeś FES'em czy pokazuje jakieś błędy odnośnie immo?

No to niestety będzie trochę więcej roboty z tym. A sprawdzałeś FES'em czy pokazuje jakieś błędy odnośnie immo?

To znaczy z czym może być troche roboty? :) niestety nie mam dostępu do programu, pytalem w zakladce wlkp. i lub. ale narazie nikt nie odpowiedzial... Pozdrawiam! muszę sobie jakoś poradzić.
Jeszcze jedno, czy da się całkowicie usunąć immo z kompa tak żeby nie było blokady? ;)

No bo będzie trzeba szukać po kabelkach (czyt: stricte elektronice). Szkoda, że nie masz dostępu do kabelka.

A co do usunięciu z kompa, to ja bym tego raczej nie ruszał. W naszych alfach jest to sterowane z komputera (jak się mylę to przepraszam) więc trzeba by pogrzebać w oprogramowaniu... Ja osobiście bym nie myślał nad usunięciem immo. Wolałbym jechać do elektromechanika, dać te 100-150zł i mieć spokój :) pozdrawiam!

Właśnie chodzi mi o usunięcie go z kompa tak żeby go wogóle komp nie widział. Albo zajadę do elektromechanika i pogadam ile by to kosztowało :)

No rozumiem o co Ci chodzi. Tylko bez dobrego oprogramowania i wiedzy immo się nie pozbędziesz :) No ale naprawa do 150zł powinna się zmieścić i będziesz mieć pewność, że wszystko na swoim miejscu jest tak jak być powinno.

ok to muszę znaleźć dobrego mechanika...:/

Ostatnia edycja:
To jednak nie immo... padł mi ster. silnika i nie było napięcia dlatego nie mogłem odpalić.

Amortyzatory
Powrót