Immobiliser failure , vdc system failure

• Autor wątku Autor wątku Kriss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kriss

Guest
Witam , od lipca jak dobrze pamietam jestem posiadaczem alfy gt , jest to silnik 1.9 niedawno podkrecony o jakies 14% majacy podobno na chwile obecna ~170km , moc zamierzam zwiekszyc lecz wpierw turbo do regeneracji :D Moj samochod jest z 2006 r. Od jakiegos czasu zaczalem miec problem z odpalaniem , a mianowicie przy wkladaniu obojetnie jakiego kluczyka (oba na codzien wczesniej pasowaly) , wyskakuje mi blad 'immobiliser failure ' . Zaczelo sie od tego gdy jakis miesiac temu jechalem , i nagle wyskoczyl mi blad vdc . od tamtej pory zaczelo sie sypac , na koniec z immo. Samochod odpala kiedy chce , tzn sam czyta ten kod. Zamowilem nowy ecu , nowy body computer immo i oryginalne kluczyki ale mam obecnie pewien problem otoz od 2 godzin z nim walcze i niestety odmawia posluszenstwa. Czy ktos spotal sie z tym problemem i wie jak jemu zaradzic ? Bo obecnie jestem 300km od domu a chcialbym nim dojechac z powrotem tam gdzie czekaja na mnie czesci. Dodam , ze do tego wyskakuje motor control system failure no i od czasu do czasu abs. po podlaczeniu komputera pojawia sie wiadomosc ze uszkodzona jest magistrala can. Czasem prawa czesc zegarow gasnie , tzn obrotomierz i temp silnika . Pozdrawiam i licze na poomoc :)

edit
samochod sprawuje sie i dziala normalnie jak juz odpali. problem jest z tym , ze nie wiem jak na to wplynac zeby zaczal odpalac. czasem wsiade i odpale za 1 razem innym razem mecze sie 2,5 godziny w samochodzie...

Ostatnia edycja:
słaby akumulator, stąd zaczynają się problemy z różnymi centralkami takimi jak własnie odpowiadające za ABS/VDC, IMMO itd itd

sprawdź akumulator
sprawdź masy główne
sprawdź koncentrator mas pod fotelem kierowcy (trzeba niestety wyjąć fotel i odchylić wykładzinę)

koncentrator - plastikowa kostka do której idzie kilkanaście cienkich czarnych przewodzików (same masy)
koncentrator to miedziana blaszka z wieloma wypustkami na które zapięte jest kilkanaście przewodów
masowych potrzebnych dla pracy wielu urządzeń
kretynizmem ze strony producenta auta jest umiejscowienie tego koncentratora - w miejscu gdzie łatwo o wilgoć

po zakupie swojego auta miałem podobny problem, przewody przy tym koncentratorze były pognite a sama blaszka
"koncentrująca" była aż zielono/niebieska (utleniona miedź)
rozwiązaniem było obcięcie wszystkich przewodów i polutowanie ich razem oraz zapewnienie masy z karoserii
(koncentrator jest przykręcony śrubą do podłogi)

U mnie ten sam problem. Mysłałem, że to wina aku bo przy odpalaniu po chwili gasł i prócz tych wszystkich błędów pojawiał się komunikat, że aku rozładowany..kupiłem nowy centre future 77 760 i to samo... podjadę do elektryka i sprawdzę tą blaszkę o której mówisz. Ponadto chłopaki z grupy 156 mieli taki sam problem. U jednego winą były pośniedziałe styki od bezpieczników, inny kolega radzi naprawę komputera sterującego ponieważ wywaliło mi błąd - U1701 - brak łączności z centralą silnika (CCM). Uwielbiam swoją belle ale ręce mi już opadają :P

Pozdrawiam,

zanim zaczniesz szukac tej blaszki (jest obudowana plastikiem) to sprawdź/niech elektryk sprawdzi główne połączenia masowe pod maską w komorze silnika

Sprawdz polaczenie masy pod maska i patrzac na to iz masz bledy szyny i do tego absu to koniecznie przednie BSI.
Przednie bsi mozesz w sumie tanio wymienic bo na allegro ich pelno. nie sa kodowane a wymiana to 10 min pracy.
U mnie wymiana owego bsi uleczyla podobne obiawy jak ty masz. czyli rozlaczanie ecu od absu /vdc

Dzięki chłopaki :) w środę jestem wstępnie umówiony u mechanika ma mi to posprawdzać wszystko :)

i co sie okazalo bo mam to samo?? tylko u mnie to moze byc aku bo siadl kompletnie popielismy kable to kumpla auta i juz nie odpalilo tylko wyswietlilo te bledy... naladowalem aku i jest to samo :/

i co sie okazalo bo mam to samo?? tylko u mnie to moze byc aku bo siadl kompletnie popielismy kable to kumpla auta i juz nie odpalilo tylko wyswietlilo te bledy... naladowalem aku i jest to samo :/

Pozwolicie, że zacytuję pewnego kolegę z forum 156 odnośnie VDC system failure:

"
Jesli cos padlo to moga to byc:
-- czujniki przy kolach
-- czujnik pedalu hamulca
-- wience magnetyczne na piastach kol (czasami wystarczy wyczyscic)
-- kiepski akumulator
-- czujnik polozenia kola kierownicy
-- sterownik ABS+ESP
"

Ogólnie nie ma co gdybać, trzeba podjechać i podłączyć pod komputer. W zeszłym tygodniu wymieniałem czujnik przy pedale hamulca, bo właśnie to on wywalał mi ten błąd - koszt - niecałe 100 zł z wymianą plus koszt podłączenia pod komputer (nie wiem ile policzą, akurat ja u siebie sprawdzałem czy nie ma jakichś innych błędów, robię to raz na rok w każdym aucie, więc akurat przy okazji poszła ta wymiana, chyba, że Ci jakiś kolega z forum może pomóc ze zczytaniem błędów).

Amortyzatory
Powrót