Ile powinna palić w mieście?

• Autor wątku Autor wątku AtMa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AtMa

Guest
Mam pytanie, ile powinna palić 156 1.8 TS 106 kw w mieście? Producent w instrukcji podaje 11,7, ale zaleca np. gaszenie silnika na światłach. Moja przy jeżdzie do pracy w Warszawie z Pragi do Centrum (9 km w jedną stronę) pali 14 - 15. Dodam, że jazda spokojna w przedziale obrotów 2 - 3 tys. Chciałbym żeby było te katalogowe 12 ale jak bym nie jeździł wychodzi więcej :) To co ważne to na letnich 215/45 17 i zimowych 185/65 15 jest podobnie.

5 lat eksploatowałem tą wersję 156 i nigdy nie udało mi sie przekroczyć 12 litrów mimo że nogę mam ciężką.Normalnie 10-11 po mieście powinno wyjść.

Termostat zmieniłem na nowy (Vernet) bo wskaźnik podawał ok 70°C. Teraz jest 85-95°C ale spalanie na tym samym poziomie. Nie wymieniłem czujnika temperatury, obecny rozrząd ma przejechane ok 50 tys. km, olej 12 tys., świece 12 tys. Może po wymianie rozrządu itd. coś się zmieni. Pocieszające po Waszych wypowiedziach jest to że spalanie może być mniejsze, ale czeka mnie trudna przeprawa że by dojść co jest przyczyną takiego stanu rzeczy. Może ktoś ma jakies sugestie?

Nie bedzie palić mniej, Twój styl jazdy jest taki, a nie inny i tak jest dobrze, bywa na krótszych odcinkach, że niektórym lekko 15 łyka, a szczególnie gdy jest garażowa pod chmurka.

bobryt napisał:
zależy też jakie miasto :mrgreen:

To prawda. Wszyscy którzy przyjeżdzają ze stolicy do lublina zazdroszczą "drożności" miasta. Tylko niech nikt nie myśli że w godzinach szczytu nie ma korków. Są po psrostu mniejsze niż w Stolicy...

Wracajac do tematu- ok. 10 do 12l. powinna spalić. Raczej nie więcej. Dojście co może być przyczyną będzie raczej trudne. Nie podejrzewał bym rozrządu. Zakładam że wszystkie filtry masz nowe, ciśnienie w oponach właściwe, samochód nie ma dużych oporów toczenia?

Miałem kiedyś Corsę A. 1.4 60 KM. To gówno paliło więcej niż moja GTV. Na nic zdały się wymiany filtrów, świec, kabli WN, sondy. W kóncu poszła między ludzi...

Miasto 13l
trasa - ciagle wyprzedzanie na kretych drogach i but na ekspresowce - 8,2 l

Damian napisał:
Zakładam że wszystkie filtry masz nowe, ciśnienie w oponach właściwe, samochód nie ma dużych oporów toczenia?
Zgadza się.
Po analizie postów dot. sondy chyba zaryzykuję wymianę, z tego co czytałem to jak wymieniać to tylko na oryginalną. Rozrząd, wariator i olej też planuję wymienić.

Mozliwosci moze byc duzo ale ja zajrzal bym do:
1) Filtr powietrza i paliwa
2) sonda lambda
3) padajacy przeplywomierz
4) za niska tem silnika

--------------------------------------------------------------------------------

Mozliwosci moze byc duzo ale ja zajrzal bym do:
1) Filtr powietrza i paliwa
2) sonda lambda
3) padajacy przeplywomierz
4) za niska tem silnika

Witam, a gdzie ty masz w 1.8 TS filt paliwa?

z moich i nie tylko moich obserwacji wynika że padnięty przepływomierz obniża spalanie. Więc ja bym sobie to darował. Ale jeśli chcesz sprawdzić przepływomierz to odepnij jego wtyczkę i przejedź się :)

krzysiek-lex - pisalem tu o wszystkich silnikach a nie tylko o TS'ach.
Jesli mamy padnieta ktoras z tych rzeczy ktore wymienilem wyzej mozemy spodziewac sie wiekszego spalania... Oparte na moich doswiadczeniach :)

Jak na 1.8 to spalanie trochę zbyt wysokie. Pewnie każdy jakby się uparł to by mógł takie uzyskać ale z tego co piszesz to coś jest nie tak. Mój Bella zadowala się w mieście średnio 10-11l przy w miare dynamicznej jeździe.

Moja 156 1.8TS '98 paliła po mieście 10,8l benzyny - średnia z 11miesięcy - dłużej nie wytrzymałem i założyłem gaz :D

Mieściła się pomiędzy 10l a 13,5l, przy czym wartości powyżej 12l tylko zima krótkie odcinki, normalnie latem 10-11l, zima 11-12l. Cały czas mowa o cyklu miejskim - po Warszawie ;)

Amortyzatory
Powrót