u mnie też weszło 5L + 125ML AR9100 + 50ml AR9200, czyli jakieś 5.2L łącznie. Oryginalna włoska instrukcja z 11/2009 (auto sprowadziłem z włoch, produkcja 4/2010) podaje 5.0L, choc faktycznie widzę że np PL pdf z lutego 2011 podaje 4.6L.
Na bagnecie wydawało się akurat w okolicach max po zalaniu tego 5.2L. Wskaźnik w aucie pokazuje 5 kresek (czyli bez ostatniej) lub max 6 kresek zależy od dnia.
Tyle że ja przed wymianą dobrze rozgrzałem silnik, wlałem płukankę i dość długo dałem skapać staremu olejowi (blisko 1h), może właśnie o to chodzi żeby porządnie zlać stary olej? Myślę że w przypadku odsysania (niekórzy preferują taką metodę wymiany) albo szybkiego zlania to te 4L z drobnym haczykiem to będzie tak akurat.
No chyba że w zależności od rynku lub daty produkcji były różnice w misce olejowej? Zaraz sprawdzę w ePerze i uzupełnię wpis. pójdę też sprawdzić jeszcze raz na bagnecie poziom.
EDIT,
wg ePera była tylko jedna miska olejowa wspólna dla modelu TBI X9 jak i X8 (drugi face lifting).
Starałem się sprawdzić poziom oleju na bagnecie, ale po 10 próbach poddałem się - nie wiem czy to kwestia tego że mój bagnet jest trochę pokrzywiony czy co, ale wydaje mi się ze olejem brudzi prowadnicę i przez to ciężko odczytać bo powyżej max też jest olej (choć wydaje się nie na całym obwodzie, tylko jakby mazy), a mam wrażenie że akurat poziom jest blisko max. Z resztą problemy z odczytaniem poziomu też są w giulietcie czy inni forumowicze też się skarżyli (trzeba z 10-30 razy wyciągać i czyścić bagnet, w końcu zaczynają się prawdziwe wyniki bez dodatkowych mazów - pewnie jak już prowadnica się wyczyści). Może kiedyś przy okazji u mechanika odessam ze 300-400ml i sprawdzę co pokaże wskaźnik i bagnet.