• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] ile oleju wchodzi do silnika 1750 TBi

salatin

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.
Panowie ile dokladnie oleju wchodzi do silnika Tbi.Mam 2 instrukcje, jedna w jez. angielskim edycja 2010rok , gdzie ewidentnie pisze pojemnosc ukladu 5litrow. Druga instrukcja w jez.polskim edycja 2009r, pokazuje 4.25litra.Gdzie lezy prawda ?
Doslownie przed chwila znalazlem w necie edycje 2011 i tam pokazuje 4.6litra.

Ostatnia edycja:
4.25

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Ja wlałem 4,3 plus 200ml AR. I raz czujnik pokazuje mi full a raz brak jednej kreski na wyświetlaczu.

W ogólnodostępnej instrukcji do 159 jak byk napisane, że 4.6 litra.

W stanie suchym.
Chyba,że 159 ma chłodnicę oleju.
U mnie w instrukcji 4.25 bez filtra
4.35 z filtrem

Ostatnia edycja:
Może Delta ma inną konstrukcję miski olejowej i wchodzi mniej?

Rzeczywiście, w instrukcji z 2009 podane jest 4.25 litra.
Wcześniej pisałem w oparciu o rocznik i instrukcję dla auta z Twojego profilu, tj. 2011. A ta podaje 4.6.
Tak czy inaczej, na wymianę musisz kupić 5 l.

Zawsze staram sie zmieniac olej osobiscie , ale w tym przypadku bylo inaczej .Zalano mi 5 litrow, bo sugerowano sie instrukcja w Uk ,ktora mialem w aucie.Sprawdzalem po tym wszystkim stan i ewidentnie bylo za duzo, aczkolwiek ten bagnet jest dziwny i nie bylo to jednoznaczne.Po sprawdzenie roznych zrodel, porownaniu instrukcji zdecydowalem sie upuscic 0.7, bo nie dawalo mi to spokoju.Teraz jest idealnie max i wychodzi ze ma byc 4.25 .Wszystko musisz sobie sprawdzic 2x razy, inaczej daleko nie zajedziesz, takie czasy i ludzie .

Miałem podobnie,5 zalali i mówili że zbrakło... ręce opadły. Spuściłem 0,7-0,8 l ale dodałem jeszcze cos koło 200ml AR. I stan jak pisałem wyżej. Bagnet w tym silniku jest o tyłek potłuc. Za każdym razem pokazuje co innego.

kurde... ja zawsze leje 5 litrów + 200ml AR. 5 litrów na bagnecie, daje poziom minimum.

Jakim cudem?
Może masz jakiś zły bagnet?
Ja przed pomiarem oleju wyjmuję bagnet i zostawiam tak z pół godziny , dopiero potem wkładam i mierzę.

u mnie też weszło 5L + 125ML AR9100 + 50ml AR9200, czyli jakieś 5.2L łącznie. Oryginalna włoska instrukcja z 11/2009 (auto sprowadziłem z włoch, produkcja 4/2010) podaje 5.0L, choc faktycznie widzę że np PL pdf z lutego 2011 podaje 4.6L.
Na bagnecie wydawało się akurat w okolicach max po zalaniu tego 5.2L. Wskaźnik w aucie pokazuje 5 kresek (czyli bez ostatniej) lub max 6 kresek zależy od dnia.
Tyle że ja przed wymianą dobrze rozgrzałem silnik, wlałem płukankę i dość długo dałem skapać staremu olejowi (blisko 1h), może właśnie o to chodzi żeby porządnie zlać stary olej? Myślę że w przypadku odsysania (niekórzy preferują taką metodę wymiany) albo szybkiego zlania to te 4L z drobnym haczykiem to będzie tak akurat.

No chyba że w zależności od rynku lub daty produkcji były różnice w misce olejowej? Zaraz sprawdzę w ePerze i uzupełnię wpis. pójdę też sprawdzić jeszcze raz na bagnecie poziom.

EDIT,
wg ePera była tylko jedna miska olejowa wspólna dla modelu TBI X9 jak i X8 (drugi face lifting).
Starałem się sprawdzić poziom oleju na bagnecie, ale po 10 próbach poddałem się - nie wiem czy to kwestia tego że mój bagnet jest trochę pokrzywiony czy co, ale wydaje mi się ze olejem brudzi prowadnicę i przez to ciężko odczytać bo powyżej max też jest olej (choć wydaje się nie na całym obwodzie, tylko jakby mazy), a mam wrażenie że akurat poziom jest blisko max. Z resztą problemy z odczytaniem poziomu też są w giulietcie czy inni forumowicze też się skarżyli (trzeba z 10-30 razy wyciągać i czyścić bagnet, w końcu zaczynają się prawdziwe wyniki bez dodatkowych mazów - pewnie jak już prowadnica się wyczyści). Może kiedyś przy okazji u mechanika odessam ze 300-400ml i sprawdzę co pokaże wskaźnik i bagnet.

Ostatnia edycja:
A chłodnicę oleju masz?

nie mam pojecia. gdzie to mialoby sie miescic?

w ePerze nie mogę czegos takiego zlokalizować, na pewno to jest w TBi? Co do ilości oleju, to co instrukcja to inaczej 4.25, 4.6, 5.0L... Ehhh Ci Włosi.

Nie wiem czy w TBI jest chłodnica ale jak jest taka jak w 2,4 to z niej i tak olej nie spływa do miski wiec przy wymianie nie ma znaczenia. W takim 2.4 prawie 1,5 zostaje w układzie z czego spora część właśnie w chłodnicy.

Dość dziwne no nie? Silniki niby te same a dane inne

u mnie też weszło 5L + 125ML AR9100 + 50ml AR9200, czyli jakieś 5.2L łącznie. Oryginalna włoska instrukcja z 11/2009 (auto sprowadziłem z włoch, produkcja 4/2010) podaje 5.0L, choc faktycznie widzę że np PL pdf z lutego 2011 podaje 4.6L.
Na bagnecie wydawało się akurat w okolicach max po zalaniu tego 5.2L. Wskaźnik w aucie pokazuje 5 kresek (czyli bez ostatniej) lub max 6 kresek zależy od dnia.
Tyle że ja przed wymianą dobrze rozgrzałem silnik, wlałem płukankę i dość długo dałem skapać staremu olejowi (blisko 1h), może właśnie o to chodzi żeby porządnie zlać stary olej? Myślę że w przypadku odsysania (niekórzy preferują taką metodę wymiany) albo szybkiego zlania to te 4L z drobnym haczykiem to będzie tak akurat.

No chyba że w zależności od rynku lub daty produkcji były różnice w misce olejowej? Zaraz sprawdzę w ePerze i uzupełnię wpis. pójdę też sprawdzić jeszcze raz na bagnecie poziom.

EDIT,
wg ePera była tylko jedna miska olejowa wspólna dla modelu TBI X9 jak i X8 (drugi face lifting).
Starałem się sprawdzić poziom oleju na bagnecie, ale po 10 próbach poddałem się - nie wiem czy to kwestia tego że mój bagnet jest trochę pokrzywiony czy co, ale wydaje mi się ze olejem brudzi prowadnicę i przez to ciężko odczytać bo powyżej max też jest olej (choć wydaje się nie na całym obwodzie, tylko jakby mazy), a mam wrażenie że akurat poziom jest blisko max. Z resztą problemy z odczytaniem poziomu też są w giulietcie czy inni forumowicze też się skarżyli (trzeba z 10-30 razy wyciągać i czyścić bagnet, w końcu zaczynają się prawdziwe wyniki bez dodatkowych mazów - pewnie jak już prowadnica się wyczyści). Może kiedyś przy okazji u mechanika odessam ze 300-400ml i sprawdzę co pokaże wskaźnik i bagnet.

Mialem to samo, dopiero upuszczenie 0.7 spowodowalo ze powyzej max bagnet jest kompletnie czysty i nie ma tam oleju .Wczesniej wychodzil powyzej max, ale nie bylem pewny czy bagnet brudzi sie w trakcie wyjmowania, czy jest wiecej oleju .Teraz olej dalej mam na max na bagnecie i nic wiecej, czyli wniosek ze mialem za duzo.Oczywiscie w kabinie pokazuje max.

na 99% wydaje mi się, że u mnie te 5.2L wlane po dokładnym spuszczeniu oleju to jest właściwy poziom (max). laliśmy olej ze znajomym, czekaliśmy trochę, potem było sprawdzane zarówno na bagnecie jak i co wyświetlało na wyświetlaczu. po jakimś czasie wyświetlało albo 5 albo pełne 6 kresek. rok temu też było zalane trochę ponad 5L (tym razem zmieniane przez mechanika, wiem bo zabrakło 5L bańki, dokupiona została druga i wlane tam jakieś 200ml).
spróbuję zorganizować jakiś wężyk cienki i większą strzykawke, tak żeby odessać z 200ml i zobaczę co wtedy będzie pokazywać, ale jestem przekonany że poziom na bagnecie i wyświetlaczu będzie wtedy ok połowy. dam znać jak to zrobię.

Amortyzatory
Powrót