• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Brera] holowanie alfa brera

adas.j

Nowy
Auto
Brera 2.4JTD
Szybkie pytanie bo stoje na parkingu i czekam. Wg instrukcji nie zalecaja holowania auta dlatego pytam. Mam do odholowania auto na 50km lepiej wziac na lawete czy mozna brzpieczbie holowac?
Skrzynia manual

jak manual to nie powinno sie nic dziac. Jesli silnika nie dziala to miej na uwadze slabe hamulce.

Nie dziala. Wyciekl plyn chlodniczy. Ostatnio termostatwymienialem i ktos chyba spapral sprawe.

Powiem tak – spróbuj skręcić kierownicę bez wspomagania. Również hamowanie jest bardzo słabe bez wspomagania. Jeśli to nie jest automat to holować można, ale jest to niebezpieczne (właśnie ze względu na utrudnione skręcanie i hamowanie). Przy lekkim cinquecento da się holować, ale przy ciężkiej 159 z krótkim układem kierowniczym to raczej niemożliwe.

Mega niebezpieczne. Kiedyś jechałem przez miasto bez wspomagania (pasek strzelił) i o ile na łagodnych łukach to w miarę, o tyle przy wjeździe do warsztatu mało w ścianę nie wyrżnąłem (156).

Szybkie pytanie bo stoje na parkingu i czekam. Wg instrukcji nie zalecaja holowania auta dlatego pytam. Mam do odholowania auto na 50km lepiej wziac na lawete czy mozna brzpieczbie holowac?
Skrzynia manual

Dystans 5km to można holować, ale na 50km to lepiej i bezpieczniej na lawecie.

Mega niebezpieczne. Kiedyś jechałem przez miasto bez wspomagania (pasek strzelił) i o ile na łagodnych łukach to w miarę, o tyle przy wjeździe do warsztatu mało w ścianę nie wyrżnąłem (156).

chlopem trza byc nie ramiaczkiem, tez raz tak mialem silownia gratis

chlopem trza byc nie ramiaczkiem, tez raz tak mialem silownia gratis

Dokładnie...zaczną się rozwodzić, że to ciężko, że niebezpiecznie, a chłopak na parkingu zamarznie. Dobrze , że kontakt ze światem.

Holować zdecydowanie tak! Tylko nie tak jak dwie blond dziunie, które podczepiły auto i obie wsiadły do pierwszego....

Panowie, przejedźcie się 159 bez wspomagania kierownicy i hamulców i potem jeszcze raz napiszcie. Da się. To prawda. Ale ryzyko jest spore i trzeba być tego świadomym. A autor tematu niech podejmie decyzję. Przypominam, że mamy opony 225 i krótki układ kierowniczy.

Chyba koledzy nie wiedzą o co chodzi. Ja jeździłem i kredensem i maluchem, i 106 które wspomagania nie miały. Ale tam jest do tego cały układ zaprojektowany odpowiednio. W 156 jak wspomaganie siądzie to jakby koła w prawie zastygniętym betonie ugrzęzły - moja żona by tego na milimetr nie ruszyła.

A siłownię mam w domu, ale dziękuję za troskę :)

Właśnie o to mi chodziło. Fabią bez wspomagania ciężko mi się jechało, zakwasy miałem parę dni. A 159 po prostu bałbym się.

Bo kreci się po ruszeniu:)A tak na poważnie to autem bez fabrycznego wspomagania kreci się lżej niż autem z wspomaganiem ale nie działającym.Ale wystarczy ze holujacy pamięta ze holuje:)i będzie ok.

Nie widzialem nic w wiadomosciach ani zadnych filmikow na youtube o dwoch wariatach co holowali brere i nie chciala skrecac. Podejrzewam ze kolega od wczoraj w domu a dzis juz pewnie auto sprawne.
Da sie napewno holowac nie trzeba przeciez jechac 100 km/h. Jest ciezko ale powoli sie zajedzie. W koncu brera tez ma na wyposazeniu hak i otwor holowniczy

Na początku stycznia holowałem 159 od mechanika do mechanika. 15 stopni mrozu i kuzyn za kierownicą nie płakał. 20 lat temu wymieniałem pompę wody przy 20 stopniowym mrozie przed garażem. Kuźwa, a z wy z zadania dla małego dziecka robicie problem nie do rozwiązania. Krotki układ kierowniczy? Ruszyć głowami...przecież to lepiej niż gorzej...

Potwierdzam miałem nieprzyjemność jechać 159 bez wspomagania, dobry trening mięśniowy :-D A panowie " prawdziwi mężczyzni " niech spróbują;-) Dokładnie jak koledzy wyżej piszą - w samochodzie, które fabrycznie nie posiada wspomagania kierownica chodzi lżej niż w aucie z fabrycznym wspomaganiem, które nie działa.

50km holowania 9 czy brery ?
j3szcze niech to ma byc po miescie - ja dziekuje
jeszcxe jak to ma byc teraz ( slisko itp )
tym bardziej dziekuje

ale co kto lubi
morzna ? morzna :p

50 km miasta.o kurcze.

Amortyzatory
Powrót