[159] Have engine check + brak mocy

rysiek

Nowy
Auto
Giulia 2.0 200KM
Mam problem z moją 159. Dziś rano bez żadnych zapowiedzi po odpaleniu silnika pojawiła się kontrolka "Have Engine Check".

Miałem zimą podobną przygodę, ale wtedy było -20, i jak się okazało problem był z kiepskim paliwem. Wtedy mimo, że kontrolka się zapaliła auto śmigało jak zawsze jednak dla świętego spokoju wymieniłem pompę paliwa.

Dziś było inaczej. Pojawiła się kontrolka i auto nie przyspiesza, turbo kreci max do 0,8 bar, i to bardzo powoli. Nie mam problemów z odpalaniem - auto na 20 odpaleń, może 2 razy zgasło zaraz po odpaleniu. (choć to też nietypowe). Problem zauważyłem koło 10 rano, potem przejechałem nim ok. 5-7 km i po kilku godzinach nie zniknął.
Jutro będę wciskał auto do serwisu, ale żeby uprzedzić większe wydatki chciałbym zapytać co obstawiacie i na co zwrócić uwagę?

Alfa z 2009 ma 65k i niestety jest już po gwarancji. Wczoraj zrobiłem nią ok.100 km, tankowałem kilka dni temu więc problem złego paliwa raczej nie wchodzi w grę. Dzięki za odpowiedź.

U mnie podobnie i tez chyba koło 10 pojawił się ten problem... Chyba jakaś telepatyczna zmowa alf :P opisałem swój problem w topicu niżej. Zatankowałem paliwo dzisiaj, przejechałem kilkadziesiąt kilometrów i pojawił się właśnie ten sam błąd. Dodatkowo zaczął wariować wskaźnik paliwa i świeci się obecnie na pomarańczowo i wskazuje 0 w baku. Komputer pokładowy nie pokazuje średniego, chwilowego spalania paliwa. Silnik przeszedł w tryb awaryjny, co skutkuje brakiem mocy. Możliwe żeby padł jakiś czujnik paliwa? Jutro mechanik :/ Chyba poproszę o jakiś rabat bo ostatnio coś często ich odwiedzam :P

Rysiek, można wziąć kryształową kulę i zacząć czary... Ile czujników w aucie, tyle przyczyn wyskakiwania kontrolki. Trzeba podpiąć komputer, odczytać błąd i już o tę wiedzę można coś kombinować. Może np. DPF nawalać (choćby czujnik ciśnienia różnicowego) albo może przepływomierz, wtryski, czujnik położenia wału... Nie masz dojścia do lapka z kablem?

Sprawa wyjaśniona. Okazało się że kuna przegryzła czujnik temperatury wejścia turbosprężarki. Polutowali mi to na miejscu, auto śmiga jak wcześniej. Uff a już myślałem, że będzie wymiana EGR.

Sprawa wyjaśniona. Okazało się że kuna przegryzła czujnik temperatury wejścia turbosprężarki. Polutowali mi to na miejscu, auto śmiga jak wcześniej. Uff a już myślałem, że będzie wymiana EGR.

Witam, ten kabel to taki cięki dwu żyłowy przechodzący przy miarce poziomu oleju??? mam podobny problem i szykam przyczyny wieczorem postawiłem Auto a rano wyskoczył bład....

Powodów pojawienia się "checka" jest mnóstwo... Nie ma co wróżyć z fusów, bez kompa się nie obejdzie.

Podłączę się pod temat. Podczas wyprawy wakacyjnej na przejściu granicznym w Korbielowie, przy odpaleniu auta wyskoczył check engine, brak jakichkolwiek niepokojących oznak, postanowiłem dojechać do miejsca wypoczynku. Na miejscu zdjąłem na jakiś czas minusową klemę, check zniknął, spokojnie wróciłem z urlopu do domu. Jest sens podłączać się pod kompa, tj. czy jeśli check już się nie świeci, komputer pamięta kod błędu?

Podłączę się pod temat. Podczas wyprawy wakacyjnej na przejściu granicznym w Korbielowie, przy odpaleniu auta wyskoczył check engine, brak jakichkolwiek niepokojących oznak, postanowiłem dojechać do miejsca wypoczynku. Na miejscu zdjąłem na jakiś czas minusową klemę, check zniknął, spokojnie wróciłem z urlopu do domu. Jest sens podłączać się pod kompa, tj. czy jeśli check już się nie świeci, komputer pamięta kod błędu?

Najpewniej kody błędów są zapamiętane. Pewnie błąd przy ponownym uruchomieniu silnika już nie wystąpił. Warto zobaczyć co się stało.

u mnie to samo..
mam błędy sondy lambdy i jeszcze jakieś:
P0130 lambda senson electrical diagnosis
P1131 (lambda 1 signal upstream)
P0131 oraz P2084 (czujnik temp przed filtrem cząstek stałych)

jak wyskoczył check to auto jeździło normalnie, ale wczoraj kompletnie osłabło i ciężko było wkręcić silników do 2krpm..

zobaczymy, co mechanik powie..na chwilę obecną mówi, że przepływka, egr, dpf wszystko w porządku..

alfa nie ma żadnego błędu, który mógłby świadczyć o tym, że jest brak mocy..
wychodzi na to, że mechanicznie coś się przycięło, bo dzisiaj już jeździ ok..
wstępna diagnoza - zawór westgate na turbo, miał ktoś z Was taki przypadek?

Amortyzatory
Powrót