• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Hamulce

Veloce1984

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 159 Ti 2.0JTDM Alfa Romeo GT 1.9 JTD Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDM
Mam taki dziwny objaw i chce zasięgnąć waszej rady; otóż przy dłuższym delikatnym hamowaniu tzn. jadąc z np.z górki pedał hamulca robi się coraz twardszy aż w pewnej chwili hamulca brak twardy, wystarczy że popuszczę odrobinkę i nacisnę z powrotem hamulce wracają pedał normalny
aż do momentu powtórki wyżej wymienionej sytuacji hamowania.
płyn czysty wymieniony odpowietrzone dobrze wszystko, i teraz myślę że pewnie pompa się kończy ale za nim ją wymienię pytanie czy miał już ktoś taki problem :confused: może to nie pompa :confused:

moim zdaniem klocki się przegrzewają i stad brak hamulca puscisz na chwilę powietrze je schłodzi i widzisz poprawe. pewnie masz 105 konne jtd z niewentylowana tarczą, może kiepskie klocki badź na wykończeniu i stąd te efekty.
BTW- jadąc z górki hamuję się silnikiem jeżeli chcemy delikatnie zwalniać a nie z nogą cały czas na hamulcu

Serwo do kontroli. Potem nauka techniki jazdy. Powinno pomoc.

Sprawdziłeś serwo?

Odświeżę temat: byłem dzisiaj na przeglądzie i okazało się że przednie lewe koło hamuje mi gorzej od prawego (różnica niecałe 30% i jest to praktycznie graniczna norma). Ostatnio wszystkie klocki i tarcze były sprawdzane a wszystkie elementy gumowe i tłoczki zostały nasmarowane do tego wymieniony płyn. Co może być jeszcze przyczyną gorszego hamowania w jednym kole??

Przewód elastyczny

Wyklepało S3 mini!

co ma jedno do drugiego??
jak hamulec sie tak zachowuje przy każdym hamowaniu powyżej 5-7sekund
gdy hamuje pulsacyjnie jest ok nie twardnieje

Jedno do drugiego ma dużo, bo nie hamuje się jadąc z góry hamulcem, pewnie jeszcze auto na luzie a na luzie się nie jeździ. Nie dość, że robisz bezsensowny przepał paliwa, to jeszcze męczysz hamulce bez potrzeby - tego uczą na pierwszych lekcjach na kursie. Generalnie pierwsza wycieczka w lepsze góry (austria, włochy) i - jeśli wrócisz cały do domu - to będziesz wiedział, czemu hamuje się silnikiem a nie hamulcami ;)

Co do tematu - serwo jest w porządku raczej, ja bym stawiał na kończącą się pompę podciśnienia. To byłby dość klasyczny objaw, ewentualnie zawór zwrotny na przewodzie serwo-pompa vacum.

Amortyzatory
Powrót