[159] Halogeny 159

Yarek

Aktywny
Auto
Giulietta 1,4 MA.
Koledzy!
Zakładam nowy temat, bo poprzedni z halogenami został zamknięty z uwagi na przepychanki.
Mam założone to: http://www.forum.alfaholicy.org/159...iatla_jazdy_dziennej_jakies_pomysly_-235.html

Niestety dzisiaj stwierdziłem, że ani dzienne, ani halogeny mi nie palą - oba.
Bezpieczniki 15A w skrzynce obok akumulatora cały. Dodaję, że na opcji "auto" w manetce świateł po włożeniu kluczyka zapalały się automatycznie dzienne (jeśli było ciemno, to automatycznie mijania z postojowymi). Dodatkowo kilka dni temu wymieniany był olej z filtrami oraz przewód wspomagania. Dotychczasowe halogeny - diody są atypowe - popatrzcie w ww. link.
Moje pytanie, co jeszcze sprawdzić, aby wykluczyć awarię samych halogenów? Padły oba naraz i to jest atypowe.
Jakiś przekaźnik? Gdzie go szukać?
Jeśli będą do wymiany same halogeny co mi polecacie. Czy dostanę jakieś "mieszane", tj. osobno do jazdy dziennej i osobno halogeny.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
IMG_20180920_094824.jpg IMG_20180920_094916.jpg IMG_20180918_174343(1).jpg

W pierwszej kolejności sprawdź, czy we wtyczce halogenu pojawia się 12V. Wtedy będzie wiadomo w którym kierunku szukać.

Ja z elektryki raczej słaby...no i brak miernika. Dzięki za tak szybką odp. Pojadę do mechaniora-elektryka i zobaczymy. Powiedz mi, czy dojdę do halogenu bez zdjęcia płyty pod silnikiem?
No tak. Jak będzie, to coś z halogenami. Jak nie, to instalacja. Raz jeszcze Tobie dziękuję!

Ostatnia edycja:
czy dojdę do halogenu bez zdjęcia płyty pod silnikiem?
No tak. Jak będzie, to coś z halogenami. Jak nie, to instalacja. Raz jeszcze Tobie dziękuję!

Płytę trzeba zdjąć. I raczej niemożliwe, aby oba padły naraz. Więc elektryka 99%.

Wystarczy że wyjmiesz ten mały plastik wokół halogena. Jest na zaczepach. Halogen jest wtedy na wierzchu. Nie trzeba ściągać płyty pod silnikiem

Wystarczy że wyjmiesz ten mały plastik wokół halogena. Jest na zaczepach. Halogen jest wtedy na wierzchu. Nie trzeba ściągać płyty pod silnikiem
Blokują go od środka metalowe spinki/zatrzaski. Jeśli są sprawne to jest to droga do uszkodzenia mocowań zaślepki halogenu.

Ramka wokół halogenu jest zbudowana tak, że w cieple schodzi bez najmniejszego problemu. Ale jeśli plastik jest zimny to faktycznie można połamać uchwyty. Proponuję nie robić tego bez podgrzania.

Nie jest to niczym nowym że tworzywo sztuczne w niskich temperaturach robi się kruche. Wszystko w miarę rozsądku. Ja tam nigdy nie miałem najmniejszego problemu z demontażem tych zaślepek

Nie jest to niczym nowym że tworzywo sztuczne w niskich temperaturach robi się kruche. Wszystko w miarę rozsądku. Ja tam nigdy nie miałem najmniejszego problemu z demontażem tych zaślepek

Mi się też to nie zdarzyło a zdjąłem ich kilkadziesiąt. Najlepiej podważyć w okolicy dolnego rogu przy kratce środkowej.

Amortyzatory
Powrót