• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[159] Hałas z okolicy przedniego koła

tomaszko

Użytkownik
Auto
Giulia 200 my22
Przydażyła mi się kolizja drogowa, odebrałem samochód z warsztatu i zauważyłem że wraz ze wzrostem prędkości coś rytmicznie buczy. Załączam film. Wyrażnie nasila się przy skręcie kierownicy w prawo kiedy idzie większy nacisk na lewą stronę, odczuwalne są wtedy niewielkie wibracje na kierownicy.

https://www.youtube.com/watch?v=1WRmyKklDNE

Sprawdzone na podnośniku, koło się obraca, nic na pierwszy rzut oka nie widać, zbieżnośc ustawiona, felgi i koła wymienione na wszelki wypadek.
Co jeszcze sprawdzić, gdzie może leżeć przyczyna?

Przegub zewnętrzny.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Przegub zewnętrzny.

To pewne, czy jedno z możliwych? Poczytałem o objawach, to szczerze powiem nie widzę żeby cos stukało przy manewrowaniu przy małych prędkościach i skręconych kołach. Bardziej czuć taki jakby hałas toczenia się przy prędkosciach >50km/h (im szybciej tym głośniej), a najbardziej przy dynamicznej zmianie pasa ruchu z lewego na prawy. Taki dzwięk jakby hałasujące łożysko, przy gwałtownym skręcie w prawo odczuwalne są wibracje na kierownicy i dzwięk wyraźnie głośniejszy.

Radio oryginalne z navi po faceliftingu

Ostatnia edycja:
Być może łożysko, u mnie prawe łożysko zaczeło pukać a nie huczeć, właśnie coś podobnego jak
u ciebie im szybciej tym intensywniej,
coś jakby było w oponie. Jak skręcałem w lewo to mocniej, jak się jechało na wprost lub w lewo też było słychać ten stuk tylko słabiej.

Ostatnia edycja:
Tylko znowu jeżeli by to było łożysko, to na podnośniku dałoby się usłyszeć. A tu przy 30km/h, bo do tylu dało się rozpedzić auto "w powietrzu", nic nie hałasowało :/

Masz rację powinno coś być słychać u mnie wystarczyło kołem zakręcić i był słyszalny szum niezbyt głośny. Dodam tylko że ja na tym walniętym łożysku zrobiłem prawie 2 tyś. km może to początek końca łożyska ale expertem nie jestem. Życzę Ci żebyś znalazł usterkę bo nic bardziej nie wkurza niż tam jakieś stuki puki w aucie.

Przyobserwuj, czy to nasila się jak dodajesz gazu, a zmniejsza się jak gazu ujmujesz. Jeśli łożysko - hałas będzie zależny tylko od prędkości. Jeśli przegub - będzie nasilało się wraz z większym obciążeniem przeniesienia napędu.

Przyobserwuj, czy to nasila się jak dodajesz gazu, a zmniejsza się jak gazu ujmujesz. Jeśli łożysko - hałas będzie zależny tylko od prędkości. Jeśli przegub - będzie nasilało się wraz z większym obciążeniem przeniesienia napędu.

Nie nasila się, właściwie rośnie proporcjonalnie do prędkości, tak samo ze skręcaniem, jeżeli jest mała to praktycznie delikatnie może coś słychać, im większa prędkosć tym głośniej również przy skręcie kierownicą. Na luzie jest tak samo.

Też twierdzę, że łożysko.

Jak dostałeś strzała to raczej łożysko koła. Skrzynię raczej zamortyzowały dwa przeguby po drodze.
To taka moja "diagnoza bez oględzin".

Jak dostałeś strzała to raczej łożysko koła. Skrzynię raczej zamortyzowały dwa przeguby po drodze.
To taka moja "diagnoza bez oględzin".
Pomyliłem wątek z równoległym dot. hałasu... Na tym filmie słychać wyraźnie łożysko koła, moim zdaniem. Pod obciążeniem słychać, po podniesieniu może być słabiej słyszalne. Miałem podobnie, mechanicy rozkładali ręce, nie słyszeli na podnośniku nic, ale jeden z mechaników trafił z diagnozą – u mnie był jeszcze taki problem, że łożysko huczało przy skręcie w prawo co sugerowało łożysko lewe, a do wymiany było prawe...

Ostatnia edycja:
Po wymianie łożyska wszystko jest OK. Łozysko lewe przednie.

Amortyzatory
Powrót