Hałas w alfie 147. Pytanie.

• Autor wątku Autor wątku gary147
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    hałas
G

gary147

Guest
Witam wszystkich :)

Dwa tygodnie temu kupiłem 147 i zaczął mnie denerwować hałas w samochodzie podczas jazdy, jest to diesel 1.9 115 km 2006 rok. Jeździłem wieloma samochodami,i muszę przyznać że albo alfa jest słabo wyciszona albo z moja coś jest nie tak? :confused:

Niby można radyjko nastawić ciut głośniej ale denerwuje mnie tak czy siak ten hałas jak to jest u was ?

Pozdrawiam i dzięki.

Niestety taki jest już urok naszych Alf, do najcichszych nie należą. Szumią opony, powietrze opływające nadwozie, czasami we wnętrzu coś zatrzeszczy...
Jakiś czas temu przechodziłem przez to samo i myślałem, że z moim egzemplarzem jest coś nie tak. Ale przejechałem się inną 147-ką i okazało się, że tak ma być i nic z tym nie zrobimy. Musisz się przyzwyczaić i tyle :)
Polecam Ci dla świętego spokoju poprosić kogoś z forum z Twojej okolicy o przejechanie się jego autem. Będziesz wtedy dokładnie wiedział czy wszystko jest w normie czy też jednak coś u Ciebie bardziej się odzywa...

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź, szkoda że nie da się nic z tym zrobić bo trochę denerwujące to jest dla mnie... Jeździłem wcześniej passatem to było super cicho tylko lekko silniczek było słychać i może przyzwyczaiłem się do takiej ciszy ;)

A wczoraj zobaczyłem że auto ma zamontowany sportowy stożek przynajmniej tak mi się wydaje, czy przez to dużo głośniej może być w środku?:confused:

Pozdrawiam.:)

W kwestii stożka nie chce się wypowiadać, bo sam nie miałem z nim do czynienia. Jedynie z relacji znajomych mogę powiedzieć, że słychać charakterystyczny świst w przypadku jego zamontowania. Ale w tej kwestii niech się lepiej wypowie ktoś, kto sam z nim jeździ na co dzień - taka opinia będzie na pewno miarodajna :)

AR 147 nie jest zbyt cicha ale też nie jest głośna,wyciszona jest podobnie do aut w swojej klasie.przy wyższych prędkościach (pow 120km/h) słychać już dosyć głosny szum powietrza ale nie ma tragedii według mnie.
myślę że coś jest nie tak z twoją alfą,sprawdź łożyska w kołach,opony,uszczelki na drzwiach i zastąp stożek oryginalnym filtrem.

Najlepiej umów się z kimś z forum i porównaj z drugim, sprawnym samochodem. Bo IMHO tak dokuczliwy hałas jak opisujesz zdecydowanie nie jest normalny. Jeśli to jest buczenie, wzmagające się szczególnie na łukach to zainteresuj się stanem łożysk.

Będę musiał tak chyba zrobić ;), jeśli chodzi o ten hałas to najgłośniejszy podczas jazdy jest sam silnik i właśnie się zastanawiam czy to może ten stożek.. Od 3000 obr. dźwięk silnika zaczyna być dokuczliwy...

Pozdrawiam.

jeśli chodzi o ten hałas to najgłośniejszy podczas jazdy jest sam silnik i właśnie się zastanawiam czy to może ten stożek.. Od 3000 obr. dźwięk silnika zaczyna być dokuczliwy...

według mnie diesel+stożek to nie jest dobre połączenie,w mojej alfie przy większych prędkościach szum wiatru zagłusza całkowicie silnik a u ciebie jest odwrotnie...

Będę musiał tak chyba zrobić ;), jeśli chodzi o ten hałas to najgłośniejszy podczas jazdy jest sam silnik i właśnie się zastanawiam czy to może ten stożek.. Od 3000 obr. dźwięk silnika zaczyna być dokuczliwy...

Pozdrawiam.

Jeśli masz możliwość to nagraj ten dźwięk i wstaw tutaj, będziemy wiedzieć mniej więcej o co chodzi.
Z drugiej strony połączenie diesla ze stożkiem mija się całkowicie z celem, tym bardziej że od stożka po drodze jest i tak turbina, z której powietrze schładza się przez intercooler i dolatuje do silnika. Ilość powietrza pobieranego przez stożek jak i przez standardowy filtr powietrza jest taka sama, więc nie ma sensu wstawiać żadnych "udoskonaleń".

Ja mam u siebie tez zamontowany stozek w Alfie. I nie odczuwam wiekszej rożnicy, jesli chodzi o zwiekszony halas. Wg mnie to nie wina stozka. Dodam ze w domu dla porownania tez mam Seata Toledo II tdi oraz Lagune II dci.

No to muszę wywalić ten stożek koniecznie, orientujecie się ile mogą krzyknąć za wymianę na normalny?
A alfę już kupiłem z tym stożkiem... :( ciekawe co to za pała to tam zamontowała.. echh.
Ok postaram się nagrać ten dźwięk ;)

Pozdrawiam i dzięki za wsparcie ;).

No to muszę wywalić ten stożek koniecznie, orientujecie się ile mogą krzyknąć za wymianę na normalny?
A alfę już kupiłem z tym stożkiem... :( ciekawe co to za pała to tam zamontowała.. echh.
Ok postaram się nagrać ten dźwięk ;)

Pozdrawiam i dzięki za wsparcie ;).

Czyli wnioskuję że nie masz oryginalnego filtra tylko zamiast niego wstawiony stożek??
Zrób może jeszcze zdjęcie silnika;).
Ja mam kumpla co jeździ fiatem bravo 2.0 i też w trakcie nagłego przyspieszania ma taki charakterystyczny świst powietrza (mnie to by na pewno denerwowało, bo brzmi choćby kupa wiatraków zaczynała pracować w tej chwili i strasznie świszczy). Jednak nie wiem co ma wsadzone pod machą, czy stożek czy coś innego.

Co do montażu oryginalnego filtra to nie jest to wcale takie trudne i można sobie samemu poradzić. Trzeba mieć jednak wszystkie potrzebne części.

Ja sam zalozylem sobie stozek, poniewaz orginalna obudowa filtra powietrza byla uszkodzona. Uzywki szukalem prawie miesiac i bez wiekszego powodzenia (obudowa jest tylko taka sama w Alfie GT) a za nowa trzeba by bylo zaplacic ok 500 zl. Wiec wybralem tansze wyjscie. Do obudowy filtra powietrza masz przykrecony zawor (czy jakos tak) ktory steruje turbina. Aby zalozyc obudowe musisz wyjac akumulator, wyjac polke pod akum oraz porozczepiac wiazki kabli bo inaczej tego nie zrobisz.

---------- Post dodany o godzinie 15:44 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:42 ----------

Gary147 zrob fotke jak masz umieszczony ten filtr stozkowy.

Fotki ciężko było zrobić bo dostęp do niego był mocno ograniczony.. ( jest pod tą czarną skrzyneczką ) ale coś tam zrobiłem ;)

http://www.glowfoto.com/viewimage.php?img=20-082554L&rand=9474&t=jpg&m=07&y=2010&srv=img6

http://www.glowfoto.com/viewimage.php?img=20-082743L&rand=7323&t=jpg&m=07&y=2010&srv=img6

A i słuchajcie kurde dzisiaj coś mnie naszło i pobawiłem się trochę w opcjach radyjka i kurcze teraz jak wyjmuje kluczk to radyjko ciągle gra ;/ co przestawiłem wiecie może?

Pytanie mojego kolegi nie chciałem juz kolejego tematu zakładać bo bez sensu to prawda że EGR w 1.9 100 km był montowany inaczej niż w mocniejszych silnikach? Był widoczny po otwarciu maski?.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Jakos dziwnie ktos rozwiazal montaz tego filterka stozkowego . Widziales moze jak on jest zamontowany ? Byc moze jest nie przykrecony i lata sobie, wpada w w rezonans i tak glosno chodzi Ci auto, lub dotyka jakiegos elementu.

Witam :)

Popatrzyłem trochę na ten filterek i niby o nic tam nie stuka ale słychać go ;/ poszukam jakiegoś nowego filtra używanego może bo nowy normalny 500 zł kosztuje...

Mam do was kilka pytanek :

Teraz jeszcze trochę na nim pojeżdżę, więc jakoś bym zadbał o niego wiecie może jak to jest z czyszczeniem tego filtra, czy się tam coś smaruje itp?

A i słuchajcie kurde dzisiaj coś mnie naszło i pobawiłem się trochę w opcjach radyjka i kurcze teraz jak wyjmuje kluczk to radyjko ciągle gra ;/ co przestawiłem wiecie może?

Pytanie mojego kolegi nie chciałem juz kolejego tematu zakładać bo bez sensu to prawda że EGR w 1.9 100 km był montowany inaczej niż w mocniejszych silnikach? Był widoczny po otwarciu maski?.

Witam :) :)

Mam chyba problem ze zbyt wysokim spalaniem, autko mam od niedawna i od razu po zakupie zalałem je do pełna, pod sam korek ;) po 100 km jazdy w mieście wskazówka spadła mi o dwie kreski :(

Silnik 1.9 jtd 100 km.

Co to może być jak myślicie?:confused:

Bo wydaje mi się to mało prawdopodobne żeby mógł tyle spalić, dodam że przez ten okres jeździłem bardzo spokojnie.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.:)

Wskazówką aż tak bardzo bym się nie sugerował pośmigaj jeszcze trochę i zalej ponownie pod korek zobaczysz ile weszło, a ile km zrobiłeś i sobie wyliczysz dokładną średnią, a przy okazji zweryfikujesz wskazania komputera....

Amortyzatory
Powrót