• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Hak Holowniczy w SW.....

slavos

Nowy
Auto
156 SW 1,9 JTD M JET '03 FL 147 1,9JTDm FL '06 :)
Panowie....i Panie:) Chcielibyśmy zamontować hak do 156 SW..Chciałem zapytać jakie macie doświadczenia w tych sprawach. Czy są jakies szkopuły przy takiej instalacji, na co zwrocić uwage , jakie są koszty itp itp itp....piszcie wszelkie rady jakie mogą sie przydać komuś kto chce belle zapiąc w Camping i jechac nad jezioro:))))

Montowałem kiedyś haki. Robota jest prosta bo są tak produkowane żeby pasowały na fabryczne otwory, nic nie wiercisz. Jeśli masz kanał, klucze i trochę chęci to dasz rade zrobić to samemu. W komplecie dostajesz wszystkie śrubki, nakrętki, podkładki i szczegółową instrukcje montażu. Problemy są tylko w autach po przejściach. Koszt haka do 156 SW to około 400zł za cały zestaw, razem z wiązką i gniazdem. Później musisz zrobić jeszcze przegląd i z kwitkiem od diagnosty idziesz do wydziału komunikacji i wstępują ci hak w dowód.
A i uważaj na używane haki bo możesz kupić hak z auta po dzwonie. Montowaliśmy haki z firmy auto hak ze słupska i mogę ci śmiało polecić tą firmę

dzieki za posty chlopaki, niezły pomysł z samomontażem.mysle ze opcja do przejscia. powiedz mi jeszcze czy podlaczenie wiązki jest skomplikowane ? wiadomo elektronika.... W primerze P12 , byla tak zawiła sprawa z wiązką że niektorzy nie chcieli się tego podejmowac, a czasem nawet elektornika sie wieszała juz po podlączeniu...pozdrawiam.

widze ze 156 po lifcie..
oprocz haka bedziesz potrzebowal wiazke z modulem..
bo kontrolki poszaleją ,,.. ja zalozylem wiazke bez modulu i gdy podpinam przyczepe to musze wypinac zarowki bo prad "ucieka na boki" centrala sterujaca pokazuje popalone zarowki... i tu sie robi problem gdy jest za duzo zarowek w przyczepie.. duzo tzn pozycja + obrysowka + oswietlenie tablicy rejestr + stop....

To tak jak już napisał Syncro_GT albo założysz moduł albo będzie palić ci się kontrolka od żarówek. A co do podłączenia instalacji dostaniesz schemat jak podłączyć kable w gnieździe i później wcinasz się w instalacje. Są takie specjalne kostki do podłączani, ale tego nie polecam, nacinasz przewód, ściągasz ok. 2 cm izolacji z przewodu i wlutowujesz przewód od gniazda przyczepy, później dobrze to izolujesz, albo koszulka termokurczliwa albo izolacją

czyli moduł musi byc...zastanawiam sie czy podołam tej elektryce...a tak naprawde to teraz nie wiem czy podejmować sie tego samemu ...koszty pewnie róznia sie robocizna czyli pewnie 150-250zł? w sumie warto by było, ale bede musiał znaleźć kogoś do pomocy...
Dzieki Rolek za pomoc...dla Was nie wydaje sie to skomplikowane ale jesli jakas rada przyjdzie Wam jeszcze do głowy to walcie...
pozdro

Do modułu też dostajesz schemat. Koszt modułu uniwersalnego to około 100zł. A cena za montaż haka to 100-150zł

Panowie a te ceny które podajecie to ceny haków odpinanych? chowanych...? Zalezało by mi żeby poza tymi 2 tyg w roku ten hak nie psul desingu i mozna by go odpiąć czy schować... jak sie sprawa ma własnie przy takich hakach...cena i montaż..

pozdrawiam i dzieki za poprzednie rady.

Do modułu też dostajesz schemat. Koszt modułu uniwersalnego to około 100zł. A cena za montaż haka to 100-150zł

mozna to obejsc bez modulu. wystarczy 10m przewodu (ok20zl), jeden bezpiecznik - 3zl, i jeden przekażnik - 8zl. no i oczywiscie bystry elektryk jest niezbedny

Panowie ponawiam pytanie z racji zblizających sie wakacji. pojezdzilem troche popytalem i ku mojemu zaskoczeniu mowia mi ze haki do AR przed FL tj do 08.2003 nie pasują do alfy po FL. Moja Alfa jest z końcówki 2003. Wiec Pytam Was jak to jest z tymi wersjami? pasują nie pasują?
Drugie moje pytannie dotyczy tematu montażu, którego chcialem sie podjąc po Waszych postach....tyle że , mowią mi ze trzeba demontowac m.in zderzak...Jesli ktoś ma za sobą motnaz to napiszcie jak bardzo trzeba oskubac tyłek zeby móc zamonotwac.
No i 3 pytanie dotyczy samego sprzetu. otorz panowie wycenili hak bosal 033-193(wyprodukowany od 08.2003-11.2004r, dziwne??) + montaż, na 1400 zł, osobiscie chyba nie do przejscia dla mnie ta kwota. dlaczego wypisalem ten model Haka? no bo Chce automat wypinany i to zasugerowali szpece.... znacie moze jakies tansze haki lub sklepy które cos takiego maja w swojej ofercie??
Bardzo Was prosze o pomoc i z góry dzieki
pozdrawiam

Podbijam.....chlopaki nikt nic nie wie...?

Bardzo dobre haki robi firma ze słupska poszukaj na allegro kupisz go za około 400zł, dostaniesz też instrukcje montażu. Ja bym się nie pchał w automat bo różnie z nimi bywa, a odkręcenie dwóch śrub i wyjęcie kuli zajmie ci max 5 minut. Montowałem hak w 156 sw przed liftem i nie zdejmowałem zderzaka ani go nie ciąłem (rzadko w którym samochodzie zdejmuje się zderzak do montażu haka). Różnica w haku jest tylko między sedanem a kombi.

hak 156 po lifcie

Witam Szanownych Kolegow,
Dzisiaj zamontowali mi hak ze slupska w mojej 156 SW po lifce. Jak wszystkich nurtowalo mnie pytanie czy hak do wersji przed lifetem (haki ze slupska sa tylko do tej wersji a pasuja i do sedana i SW) bedzie pasowal do mojego pojazdu - powod - roznica w cenie miedzy hakiem do wersji przed liftem (635 zl montazem) a dedykowanym automatem do wersji po lifcie (1600zl sam hak) - i okazalo sie ze ..... nie pasuje - otwory w lewym mocowaniu haka sa przesuniete wzgledem gotowych otworow w lewej podluznicy w samochodzie. Mozna jednak wywiercic nowy otwor w mocowaniu haka (otwory w samochodzie pozostaja nie naruszone a konstrukcji haka w zaden sposob to nie przeszkadza) i skrocic lewy plaskownik (i wywiercic w nim nowy otwor) ktory montowany jest od spodu auta. W prawym mocowaniu monter dodal tez jedna srube przewiercajac mocowanie haka i blache przy podluznicy (nie dopytalem juz po co to)
Co do wiazki elektrycznej nie potrzebny jest modul - wszyskto dziala poprawnie na lampkach testowych w warsztacie - co prawda jeszcze nie sprawdzalem jak to sie zachowa jak podczepie camping (ma w sumie 6 zarowek podpietych do postojowek = 2xpostojowe 2xobrysowki i 2xtablica) jesli pradu nie starczy to poprostu zamontuje przekaznik jak koledzy wczesniej podpowiadali ('pradu" nie trzeba ciagnac az z akumulatora - mozna "uzyc" pradu z gniazdka zapaliczki ktore jest w bagazniku).
Jako ze w/w rozwiazanie nie jest rozwiaznaniem takim jakie przewidzial producent haka nikomu nie sugeruje/zalecam tego co tu przedstawilem prosze traktowac to informacyjnie.
pozdrawiam
Marcin

Witam ponownie maly update. Niestety po podlaczeniu kempingu pradu jednak nie starczylo wiec zamontowalem przekazniki (po jednym na strone) wszystko dzila bardzo ladnie.
Pozdrawiam
Marcin

Amortyzatory
Powrót