[159] Hak holowniczy - demontaz

Falcon40

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9JTDm 150KM '07
Szybkie pytanie. Czy w 159 mozna w latwy sposob wywalic hak holowniczy? Mam na oku SW, ktory ma zalozony hak. Auto jest OK, ale ten element rujnuje w moich oczach cale piekno tego samochodu. Demontaz jest skomplikowany?

Też się nad tym zastanawiałem, ale w zderzaku jest wycięty fragment plastiku, przynajmniej u mnie. Tak więc nowy zderzak i można wyrzucić.

Dziekuje, generalnie wniosek nie jest specjalnie optymistyczny. Zeby pozbyc sie tego paskudztwa, nalezy zalatwic nowy zderzak. Ech.

Jeżeli masz podcięcie w zderzaku to nie ma innej opcji, inaczej będzie Ci wyła dziura.
Chyba, że miałeś jakiś hak, którego zamontowanie nie naruszyło zderzaka.

Musze dokladnie zobaczyc – jestem na etapie zakupy i jeden z interesujacych mnie egzemplarzy ma taki hak.

poza zderzakiem musiałbyś jeszcze dokupic aluminiową belkę zderzaka, którą zastąpiono belkę haka holowniczego...
Instalację elektryczna też musiałbyś przerobić...

poza zderzakiem musiałbyś jeszcze dokupic aluminiową belkę zderzaka, którą zastąpiono belkę haka holowniczego...
Instalację elektryczna też musiałbyś przerobić...
Można prościej , tzn wykręcić dwie śruby i wyjąć samą końcówkę haku wraz z wtyczką, a resztę wraz z instalacją zostawić "pod autem" i nic nie widać wtedy praktycznie ,a w razie "W" można załozyc w 5 minut i pociągnąć jakąs przyczepkę. Co do zderzaka to faktycznie zależy jaki kto ma hak bo może zostać małe wycięcie w czarnej części zderzaka ,które na dobrą sprawę w prosty sposób bez zmiany całego zderzaka można usunąć u byle lakiernika za parę złotych.

Ostatnia edycja:
tylko jeśli nie zamierza nigdy niczego holować, to będzie miał niepotrzebnie obciażenie 25 kg ...

Z tą belką to bym już sobie darował.
Rzeczywiście najprostszym rozwiązaniem jest po prostu wyciągnąć samą końcówkę, w zalezności jeszcze jaki kto miał hak i ile z niego będzie dalej widoczne.

Ja też mam hak i tak samo mnie to mocno wnerwiało. Wykręciłem tylko ten "grzybek" (2 śruby) i już się tak nie rzuca w oczy...
Zawsze jakaś alternatywa:)

Szybkie pytanie. Czy w 159 mozna w latwy sposob wywalic hak holowniczy? Mam na oku SW, ktory ma zalozony hak. Auto jest OK, ale ten element rujnuje w moich oczach cale piekno tego samochodu. Demontaz jest skomplikowany?

Witaj
Posiadasz może na zbyciu ten zdemontowany hak???

A ja mam problem bo nie mam kluczyka do haka WESTFALI i nie
moge go sciagnac. czy ma ktos jakis pomysl ??

Poszukaj w dokumentach auta czy nie masz gdzieś karteczki z wpisanym numerem kluczyka Westfalii. Na podstawie tego numeru możesz dokupić kluczyk zapasowy u producenta - czyli u Westfalii.

Jakby ktoś zdemontował hak to z chęcią odkupię, ale tylko kompletny wraz z instalacją.

kurde szukalem i nie mam nic takiego, a bez kuczyka nie moge zdemntowac haka w calosci

Ja również odkupie odpinany hak wraz z kompletem mocowan i instalacja

Witam, czy ktoś wie czy i gdzie można dostać maskownicę do haka? Chcę zdemontować hak i zamaskować pozostałość konstrukcji :) 159 SW

Amortyzatory
Powrót