• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[147] Haczyk94 - Alfa Romeo 147 1.9JTD

Haczyk94

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9JTD
Witam wszystkich w mojej galerii!
Jest to moja pierwsza Alfa, a więc liczę na wyrozumiałość i ewentualną pomoc:D

Trochę danych:
Alfa Romeo 147
Silnik 1.9 JTD 115km
Rok 2001r.
Vin: ZAR93700003035682 (jak ktoś potrafi to chętnie bym go rozkodował, bo ja Epera nie ogarniam)

Tak wyglądała zaraz po powrocie do domu. Koła są super, jednak rozmiary ktoś bezmyślnie dobrał i opony są bezużyteczne.. Z tyłu za wysokie i szerokie, z przodu za wysokie i ocierają na skręcie. Wyliczyłem, że powinny być 215/40 18", a mam z przodu 215/45, a z tyłu 225/40. Z przodu ocierają na maksymalnym skręcie. I mam do Was dwa pytania, czy na razie mogę na takim czymś latać, bo nie mam kasy na nowe opony. I jak Wam się podoba ogólnie takie koło, bo zastanawiam się czy by ich nie sprzedać i poszukać 17" chociaż nie wiem czy warto sobie robotę robić. :)

Wczoraj wywaliłem całe wnętrze, wstępny syf zebrałem, ogarnąłem parę problemów z elektryką i założyłem fotel bo dzisiaj auto jedzie na naprawę zawieszenia.

Co do planów to dzisiaj zawieszenie i parę innych drobnostek, no i olej itp., w drugiej kolejności ogarnąć koła i żarówki bo nie wszystko świeci, a muszę mieć czym jeździć. W późniejszym czasie chcę dać auto do blacharki bo mam dwie ocierki no i lakier chciałbym odświeżyć i zgrać kolor błotnika i zderzaka z resztą, bo te dwa elementy były malowane i nie wyszło dobranie koloru. :D

I mam pytanie do tych co ogarniają temat nagłośnienia. Gra wszystko ładnie tylko lewy tył nie. Sprawdzałem miernikiem to na dobrych głośnikach jest (nie wiem jaka to jednostka) ~17, a na lewym tyle 7, na wyjściu bezpośrednio z radia tak samo, dodam, że jak podłączyłem ten głośnik pod wiązkę z prawej strony również nie grał, więc stawiam że jest zepsuty, ale czemu napięcie na wiązce z lewej takie niskie?

Dzisiaj naprawiłem też tą szufladkę obok uchwytu na napoje, bo połamany był ten element odpowiedzialny za blokowanie mechanizmu, ale trochę pracy i dorobiłem nowy. :)

To tyle i zapraszam do komentowania. :)

Ostatnia edycja:
Witam. Zapowiada się ciekawie:) pozostaję mi życzyć bezawaryjności i szerokiej drogi:) temat napewno będe odwiedzał:)

Siema,
Auto prowadzi się już jak marzenie, trochę wyszło tego bo Alfa ma nowy wahacz dolny, górny, drążek wraz z końcówką, łączniki tył no i poduszkę skrzyni. Auto złożyłem już całe, bo czyściłem wnętrze.
Zostało mi do zrobienia parę pierdół ale powoli. ;)

Koniecznie obniżyć trzeba... Koza straszna :) Ogólnie śliczności :)

A no koza, ale na razie mam inne priorytety w aucie do zrobienia, tak że musi poczekać. I tak się cieszę, że kupiłem już z tymi kołami bo są super. Po wymianie części zawiasu szczerze się zdziwiłem opinii ludzi co mówili że na 18" jeździć się nie da. Ja mówię że jest bardzo komfortowo, a nawet mniejsze dziury są mniej przerażające niż na mniejszych kołach. Jedynie trzeba uważać na mega japy i krawężniki, ale to jak przy każdej innej oponie. :D

Dzięki, że Ci się podoba!:cool:

Te koła to 18 cali?

W alfie ogarnąłem kilka rzeczy, np. spryskiwacz tylni nie działał bo zaworek przeciwzwrotny pod maską był zapchany, niepokojący wstrząs sugerujący m.in. dwumas ustał jak naprawiłem mocowanie filtra powietrza, aż dziw że tak to się odzywało i straszyło. :D No i tam jakieś żarówki itp. porobiłem.
Dzisiaj zamontowałem nowe lusterko kierowcy, cena praktycznie jak za używkę, a mam nówkę sztukę, ze wszystkim i jakość wykonania mega. Praktycznie takie samo. :)
No i takie coś czeka na weekend. :) Miałem w aucie filtr K&N, ale podobno do tego silnika on nie za bardzo się nadaje..

Na razie tylko tu, bo się jeszcze zastanawiam.. Byłby ktoś chętny na moje felgi z ładnymi oponami?:)

Na maksymalnym skręcie lekko, ale opony są ładne to szkoda mi kupować nowe. Teraz wpadłem żeby sobie je zmienić, ale to tak bez ciśnienia. :)

Ja bym koła zostawił, są śliczne. Dałbym jakiś dystans może 15mm, obniżył -30mm i wtedy byłą by super:) ale to tylko moje zdanie:)

Dystanse to chyba zbędne bo już praktycznie wystają:D Powiem, tak głównym powodem są przytyki ludzi że na 18" nie ma komfortu i zawias pada. I teraz tak, jeżdżę na nich odkąd mam Alfę i komfort jest bardzo ok, wiadomo dziury większe trzeba omijać itp. krawężniki też irytują, no czyli wychodzi że mi się dobrze jeździ, ale słuchając innych i patrząc na to że mam praktycznie zawias na tip top zrobiony to nie wiem czy nie rozsądniej będzie zmniejszyć koła. :D Tylku tu jest to ale dlaczego się zastanawiam, bo nie wiem czy gra warta świeczki, bo może na 17" czy 16" zawias i tak się wysypie, a komfort wcale nie będzie oszałamiająco lepszy. :D

Ja mam 17 profil 45 i myślałem że będzie dużo gorzej. Jak się z głową jeździ to zawias od razu sie nie posypie. Takie moje zdanie. :)

Wysłane z mojego LG-P875

No na razie pewnie zostaną, wszystkim jak na razie się podobają jak widzą na żywo więc to na +. ;) Przymierzam się do zmiany termostatu i kierownicy. Kierownicę chciałbym skórzaną jednak bez multifunkcji, czy na coś zwracać uwagę, czy każda będzie pasować?

Mam gumową i obszyć ją to raczej kiepski pomysł, bo na nią dać skórę to wyjdzie gruba jak w pokrowcu, a gumy raczej się nie zedrze. Chyba że się mylę. ;)

I przy okazji, jest jakiś kolega co by mi skasował błąd poduszki z okolic powiedzmy Ostrowa Wlkp.?:)

piekna belcia :) koniecznie rameczki alfaholicy bd sie ladnie komponowac :)
dzieki ze dodales foty bez siedzen bo przynajmniej widze ze nie ma duzo z tym klopotu ( ze zmiana) :D pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót