• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Gwałtowny wzrost obrotów

rafaddd

Nowy
Auto
alfa romeo GT 1.9 jtd (2004)
witam.niedawno moja lalka oszalała (gt 1.9 jtd);weszła na wysokie obroty i zaczęła kopcić na biało-ze stacyjki niedało się zgasić wiec zdusiłem na biegu,obawiałem się turbosprężarki ale odpaliłem i wszystko jest ok-jezdżę dalej.nie chcę wymieniąć turba skoro wszystko gra...może ktoś ma inny pomysł:confused: mechanik zasugerował turbo-ale może poprostu chce zarobić. help:thumpdown:

Czyżby kolejny przypadek "Choroby szalonych diesli"... Kolego poszukaj tego tematu na googlach i youtube... generalnie polega to na tym, że turbo gdzies przepuszcza olej. Pod wpływem wysokiej temperatury turbo dochodzi do samozapłonu oleju i dlatego silnik sam wchodzi na obroty i mimo braku zasilania paliwem ze zbiornika nie daje się go zgasić kluczykiem.

Zamarzła odma odpowietrzająca skrzynię korbową i wessało olej przez turbinę

to nie foch, to bardzo powazna sprawa takie rozbieganie sie silnika moze spowodowac ze tłok wydzie bokiem...
poniewaz nic nie kontroluje obrotów jakie osiaga silnik.
dobrze by lyło jak bys zwrócił uwage swojemu mechanikowi na problem, a on przeciscił odme

pzd.

oczywiście zajmę się problemem-mam zamiar wymienić zawór odpowietrzający skrzynię korbową.dzięki i pozdrawiam.
..

---------- Post added at 16:11 ---------- Previous post was at 16:09 ----------

olej już w normie-dolałem prawie litr...pzd

Wyczyść odstojnik par oleju - nic nie trzeba wymieniać

Amortyzatory
Powrót