GTV6 - przewód na rurze dolotu

tifoso

Nowy
Auto
145 1.7 16v '94, Gtv 3.2 V6 '03, Spider 1.6 '78
Cześć,
Przeglądam sporo ogłoszeń z GTV6 2,5 i trafiłem na jednym (83 rok) na nietypowy (bo nie występujący w innych przypadkach) przewód na rurze dolotu. Na zdjęciu jest to ten odchodzący z króćca z lewej strony. Czy to sugeruje jakąś inną wersję wtrysku? A co za tym idzie nieoryginalny silnik?

Załączniki

• 9 (1).jpg
    9 (1).jpg
    106.3 KB · Wyświetleń: 53
Jeśli dobrze rozszyfrowałem Twoje namiary na wężyk, to jest to jak najbardziej oryginał.
Więcej info tutaj:
https://www.alfabb.com/bb/forums/alfetta-gtv6-1972-1986/644346-what-bit.html
Jak piszą wyżej wersja na Szwajcarię, Szwecję i Australię - montowane ze względu na normy emisji spalin.

Inne, dodatkowe wężyki pod maską są związane ze starszym typem przepustnicy, podciśnieniową regulacją wyprzedzenia zapłonu lub dodatkowym bodajże filtrem węglowym ukrytym w przednim, prawym nadkolu.

Bardziej zastanawiałbym się nad tym zbiorniczkiem w dolnym, lewym narożniku - zapewne od wspomagania.
Nie widziałem go na innych zdjęciach - nie kojarzę czy montowali fabrycznie.

Dzięki za odpowiedź i linka. Właśnie o to ustrojstwo mi chodziło. Teraz już wszystko jasne ;)
Pocieszające jest to zdanie: "It can be removed with no effect on performance", czyli w razie jakiejś usterki problem z głowy.
Zbiorniczek jest od wspomagania, ale nie wiem czy to jest fabryczne rozwiązanie (z tego co się orientuje to nie było wspomagania, ale może znowu jakaś inna wersja na wybrane rynki). Być może jest dołożone z AR 75...
Jesczcze może przy okazji: na pokrywy zaworów jest jakaś prawidłowość rocznikowa, bo też zauważyłem trzy rodzaje? Pomijając fakt, że mogły być zmienione przez właścieciela/li...

Z tego co pamiętam w GTV6 nie było wspomagania, a silnik lub same pokrywy pochodzą z 75

Amortyzatory
Powrót