[Gtv] Obroty

• Autor wątku Autor wątku gALL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gALL

Guest
Witam,
od miesiaca mam AR Gtv 2.0 TS z 1998 r. Jest to wersja silnika z plastikowa pokrywa silnika i jedna sonda lambda przed katalizatorem.

Obecnie walcze z 2 problemami:
1. falowanie obrotow,
2. zapach niespalonej benzyny.

W ostatnim czasie w aucie zostal wymieniony wydech (poprzedni byl dziurawy jak rzeszoto) i przy okazji sonda lambda. W tym samym czasie wymienilem rozrzad (wszystkie paski, rolki, napinacze, wariator), pompe wody, filtry, olej, plyn hamulcowy.

O ile punkt 1 to jeszcze ujdzie w tloku, bo przepustnice mam do wyczyszczenia, potem reset parametrow adaptacyjnych to bardziej mnie niepokoi drugi problem.

Moze ktos spotkal sie z czyms podobnym i zwalczyl ten problem.

Pozdrawiam
Klaudiusz

Ano ja sie spotkalem :) Mam to samo w swojej.
A wypada Ci delikatnie z zaplonu na wolnych?
Generalnie problem polega na tym ze wtryski pracują zamiast ok 2,3 ms to 4-4,5 ms co powoduje przelanie. Nie potrzebie zmieniales sonde bo ona pewnie i tak już padla.

Generalnie ja zaczynam od wymiany kabli WN i małych świec 10mm (duze mam wymienione nie dawno). Jesli to nie pomoze to kontrola cewek a jesli cewki okazą sie dobre to wtedy wyjęcie wtrysków i kąpiel w wannie ultradzwiękowej. W przyszlym tygodniu zmienie kable i swiece wiec juz cos bede wiedzial wiecej.

fred

Dzieki za odpowiedz.

Sonde musialem wymienic, bo poprzedniej nie dalo sie wykrecic z rury.

Smrod benzyny moze byc spowodowany za bogata mieszanka albo jej niepaleniem. Wyglada na to, ze tez wymienie swiece (caly komplet).

Miałem ten sam problem falowały obroty i czuć było benzynę, ale pojawiło sie po wymianie rozrządu. Jak się potem okazało mechanik wymieniał bez blokad i skrzywił zawory.
Sam zrobiłem remont głowicy wymieniłem zawory, ustawiłem rozrząd, ale tym razem z blokadami i wszystko gra.
Silnik wrócił do normalnych obrotów i nie czuć już paliwa.
Po prostu źle ustawiony rozrząd powodował nie dopalanie benzyny, między innymi po to jest ta druga świeca.
To moja podpowiedź.

Wymiana przeplywomierza oraz reset parametwow adaptacyjnych uwolnily mnie od smrodu benzyny. Ostatnio tez robilem analiza spalin i prawie zero niespalonych weglowodorow.

Jak widac mieszanka miala za malo powietrza, bo MAF szalal.

Pozdrawiam
Klaudiusz

Amortyzatory
Powrót