Gtv - koszty utrzymania, eksploatacja codzienna

mmax88

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA
Witam,

na początku wahałem się, czy ten temat powinien znaleźć się w podforum Gtv, czy jednak tutaj. Mam nadzieję, że umieszczenie go tutaj było dobrą decyzją :P

Do rzeczy. Jestem użytkownikiem AR 147 1.9 JTD. Z auta jestem niesamowicie zadowolony. Za jakiś czas (pewnie rok, dwa) będę chciał zmienić i tak mi wpadło do głowy, czemu nie spróbować gtv, póki dzieci nie ma. Potem to już tylko pomarzyć o takim aucie będę mógl (chyba, że jako drugi). Dlatego też chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej na jego temat od strony użytkowej. Jakie są koszty części, najczęstszych napraw? Myślałem o silniku 2.0, tylko nie mam pojęcia, czy iść w TSa czy JTSa. Czym te silniki się różnią? 1.8 odpada, bo jednak trochę za słaby, natomiast V6 to już kosmiczne koszty... Jak wygląda spalanie w 2.0 TS i JTS? Będę robić autem ponad 2000 km miesięcznie, więc nie ukrywam, że spalanie jest dość ważne (choć nie najważniejsze).

Co ważne - absolutnie wykluczam jakiekolwiek gazowanie auta. Fabryka wypuściła auto jeżdżące na benzynę i u mnie tylko na tym paliwie będzie jeździć.

Sprawa nr 2 - jakie pieniądze trzeba mieć (na dzień dzisiejszy), aby kupić takie auto w dobrym stanie, w miarę dobrze wyposażone? Preferowałbym końcowe roczniki, powiedzmy od 2002, ale jakby się trafiła nieco starsza igła (prawdziwa, nie "komisowa igła"), też oczywiście rozważę.

Ważne też jest to, że jak pisałem, miałby to być samochód podstawowy, do użytku codziennego (przynajmniej przez jakiś czas). Niestety podejrzewam, że nie jest to najwygodniejsze auto do takich celów. Naczytałem się o np. o potężnym promieniu skrętu, a jednak w miasto czasem też się nim wypuszczę, parkingi przy centrach handlowych nie będą mu obce. Moglibyście podzielić się swoimi doświadczeniami?

Pozdrawiam

jak chcesz prawdziwego GTV to tylko, 3.0 V6, co do spalania to w cale nie jest kosmiczne w porównaniu z TS'em, kosmiczne spalanie to ma właśnie TS w stosunku do tego co w zamian oferuje, do tego panewka może Ci paść w każdej chwili, więc po co się w to pchać

No właśnie miałem problemy ze znalezieniem info o spalaniu TSa. V6 nie wchodzi w grę (póki co), bo te kilkanaście litrów na setkę przy przeszło 2 tysiącach miesięcznie by mnie zabiło. Jak będzie mnie w przyszłości stać na drugie auto, do zabawy, to na 95% będzie to Gtv 3.0 V6 lub 3.2 V6. Póki co, muszę bardziej patrzeć na spalanie...

Jeżdżę GTVką na codzień po Warszawie, promień skrętu faktycznie jest większy niż np 155 którą wcześniej jeździłem, ale bez przesady, tragedii nie ma, parkuję wszędzie równolegle, prostopadle tyłem.
Co do spalania, jeśli zamierzasz jeździć po mieście to V6 dużo spali, ale jeśli większość w trasie to nie zastanawiaj się nad TSem, bo V6 ma naprawdę przyzwoite spalanie w trasie rzędu do 10l jeśli nie gonisz przesadnie.
Napisałeś o LPG, że nie, także nie namawiam, ale wiedz że moja 3,2 na LPG wyższą moc i moment na hamowni wypluła w całym zakresie obrotów.

Czyli jeżdżąc spokojnie w trasie da się zejść poniżej 10l/100km? Mowa o V6 bez gazu oczywiście. TS ile w takich warunkach weźmie...? Kurde nawet te 10l to jest bardzo dużo jak dla mnie :( Chyba będzie trzeba poczekać z Gtv-ką, aż będzie mnie stać na auto na niedzielę...

Ostatnia edycja:
Tak, da się zejść poniżej 10l benzyny jadąc przepisowo, 2.0 TS spali Ci w trasie 8l.

Kupuj GTV bo potem zostana tylko wasy, brzuch od piwa i Skoda 1.9 tdi w kombi ;)

Kurcze to faktycznie różnica niewielka... Tylko boję się, że mając tak brzmiący silnik, nie byłbym w stanie uzyskać takiego spalania :P Te 8-9 litrów to nadal sporo, ale bardziej do przełknięcia...

9l tak, ale na 8 nie licz :)

- - - Updated - - -

9l tak, ale na 8 nie licz :)

Witam ja użytkuje na co dzień Gtvke z Jtsem i powiem ci że za dużo uwagi to ten silnik nie wymaga oprócz kontroli stanu oleju co jakiś tydzień, oleju mi trochę łyka ale muszę na wiosnę zmienić na pełny syntetyk selenie 10w60 bo narazie to mam castrola magnateca... Co do użytkowania na co dzień:
- Parkowanie, szukam "miejsca" parkowanie przy centrum handlowym na "styk" spwoduje utrudnienie przy wychodzeniu :D
- Promień skrętu jak już kolega tomi napisał jest większy:D no ale ludzie jak widzą Gtv to pozwalają bez obtrąbienia na dowolne manewry ;p
- komfort, ja smigam na 17stkach telefonach do tego opona 225/45/17 jest ok o ile nie wpadnie się w jakąś magiczną jape w drodze... ;]
- Spalanie, jada bez szaleństw: miasto 13,5 trasa 7,5-8 mieszane 9,5.... prędkość nie większa niż 120km/h
- Spalanie, jazda z pazurem: tu zaznaczę że po mieście spokojnie zawsze;/ a trasa 8,9 mieszane 10,5.... prędkości 140 w górę "autostrada";]
- koszty jazdy to jakieś 50-55zł na 100km samo paliwko, myślę że winik dobry. Dodam że nie ma tu komputera który liczy spalanie, to moje własne obliczenia wynikające z exploatacji
- części, tyle co się orientowałem na iparts, tragedi nie ma... Ja po 8tys km to tylko żarówke stopu wymieniłem i sam sobie naprawiłem silniczek od pozycji świateł, lusterka prawego, wyregulowałem drzwi kierowcy bo wiaterek lekki hulał XD elektryka siedzeń, tylko bezpiecznik się przepalił bo ktoś dał mniejszy;/ generalnie nic się nie działo... Zawieszenie to jakaś rewelacja, auto klei się do drogi, no i te koła z tyłu lekko pochylone do nadkoli hehe, jakby było q2 to miodzio;]
- Mam syna, jeździ z tyłu i bardzo mu się tam podoba;p syn ma 8 lat i ma miejsca na nogi;]
- Silnik: nie jest to vka ale brzmienie... miałem tsa jakiś czas ale jts... super sprawa, ciągnie z dołu, nie ma efektu muła z dolego zakresu, jego moc zupełnie wystarcza do jazdy i wyprzedzana w naszych polskich realiach. Na tor się nie wybieram, nie mam potrzeby bo zwykła jazda dostarcza aż za dużo przyjemnościXDD
Podsumowując, nie chce cię namawiać ale zadbany Jts jest bardzo dobrym rozwiązaniem i kompromisem po między spalaniem a mocą;]
Pozdrawiam:D

kupując GTV od jazdy na codzień szukaj raczej młodszych egzemplarzy (2002 - 2004) kupowanie auta 15 letniego żeby nim jeździć codziennie to na pewno może się skończyć większymi kosztami. Zawieszenie nie jest tanie (szczególnie tylne) a na dziurach miejskich zawieszenie mocno "dobija" i za każdym razem po wpadnięciu w studzienkę czy jakąś dziurę to modlę się żeby mi amory górą nie wystrzeliły taki jest huk :)

GTV z V6 kusi do szybkiej jazdy i przeciąganiu pod czerwone pole..oj kusi :) ja się nie mogę oprzeć dzwiękowi i mocy więc mi spalanie po Warszawie wychodzi około 20l/100km :) na trasie faktycznie przy jeździe 90-120 bez nadmiernego "czerwonego pola" da się zejść do 10l/100km (tyle mi wyszło wracając ze zloty z Sielpi)

GTV to swietne auto i na prawdę daje pełno frajdy z jazdy, ale do miasta są lepsze modele Alfa Romeo :) GTV jest świetne jako drugie auto do weekendowych przejażdżek i śmigania po torze. Komfortu w GTV za dużo nie znajdziesz (szczególnie jak masz powyżej 185cm wzrostu :))

Mam 183 cm, komfortu wielkiego nie oczekuję :P

Powiem Wam, że jak tak patrzę na koszty paliwa, to aż człowiek zazdrości tym co jeżdżą na lpg...

Gtv z zalozenia nie mialo byc autem ekonomicznym wiec nie ma sie co dziwic ze lubi wypic przy robocie :) jak robisz 2k km miesiecznie to nie wiem czy Gtv to dobry wybor, lepiej dolozyc i kupic Gt z dieslem :) tez ladne ale prawie abstynent...

Sent from my iPhone

Napisze ci tak, nie chce wywoływać burzy ale kupując to autko wiedziałem jakie spalanie będzie osiągane, nie wierze w bajki typu "panie to 8mki nie przekracza" XD gazu bym tu nie dał, robię miesięcznie 450km może 500 ;] i nieopłacalne jest gazować tego auta, druga strona to koszt instalacji do jtsa, niby się da ale nie za małe plny:D rozumiem osoby które pomykają na gazie;] nie neguje tego bo skoro ktoś może mieć benzyniaczka i słuchać pomruku silnika a przy tym jeździć taniej niż ropniaczkiem;] polecam Gtv w jtsie. Użytkuje i chwale sobie osiągi i elastyczność tego motoru:)

Ostatnio widziałem w wystawioną w salonie AR w Milano fajną GTV z 2005 roku. 2.0JTS, 45kkm przebiegu, czarna, czerwone skóry. 6,5kE.

Tylko nie kupuj JTSa, bo to niestety najgorszy silnik w tym samochodzie, jak i w 156.

Prędzej czy później pojawią się problemy albo z nagarem w głowicy, nierówną pracą silnika, lub co gorsze, a też częste problemy z układem korbowo-tłokowym, panewki itp.
Czyli problemy z układem smarowania, wytarte wałki rozrządu itp.

Poza tym cześci do JTSa są droższe niż do TSa, np. cewka zapłonowa do JTS - 250 zł w hurtowni, do TS - 100 zł.

Ja jeżdżę na co dzień Spiderem 916 1.8 TS z LPG.
Jak kupowałem to nie miał gazu. Spalanie w mieście 12 litrów, w trasie 8,0-8,5l.
Na gazie mam juz zrobione 10.000km i wszystko jest ok. Spalanie w trasie 9-10litrow, miasto 13-14l.
Wg mnie, TS-y to fajne silniki. Warto rozglądnąć się za egzemplarzami po 1998 roku.

grzdylu niby tak, ale jednak Gtv to (przynajmniej moim zdaniem) zupełnie inne auto niż GT. Do Gtv to bardziej Brera podobna (ale tutaj ceny już są inne).

Eh, gdyby nie te ceny paliw :P

Powiedzcie mi proszę, jakie są ceny Gtv z lat od 2002 w dobrym stanie?

W dobrym stanie to musisz miec kolo 20tys. Ja za swoja z 98 dalem 15 ale cena potwierdza stan.

Ja mysle ze miedzy GT to wlasnie bardziej pasuje do Brery niz Brera do GTV. Jak bym teraz szukal auta do weekendowych przejazdzek i upalania na torze to szukalbym GT z 3,2

Sent from my iPhone

zależy jaki motor w Gtv, v6 nie szukałem a jts w polsce to różnie, ostatnio widziałem za 18tys z 2003 ale po miesiącu garowania na allegro koleś opuścił do 14tys, teraz jest za 20tysi też na allegro... Nie patrze na ceny w niemczech bo to są ceny nie na nasz rynek. Ja zarabiam powyżej średniej krajowej a i tak vki bym nie brał, po prostu bym na paliwo nie wyrobiłXD 50zl za 100km a 75 to sporo tym bardziej że jeszcze prócz auta opłacam parę innych spraw;] myśle że za te 20 tys to już coś przyzwoitego znajdziesz;] pewnie i tak kupisz tsa:) bo części bardziej dostępne no i popularniejszy bardziej znany silnik;] ja zanim kupiłem Jtsa to się nasłuchałem tyle że normalnie się bałem tym jeździć XDDDD na razie git a czas pokaże czy ta konstrukcja jest gorsza czy lepsza niż ts. Powodzenia w szukaniu;]

Amortyzatory
Powrót