[GTV] GTV 2.0 V6 Turbo

Axl147

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo GTV 916 2.0 V6 Turbo
Witam wszystkich. Już jakiś czas temu zakupiłem kolejna ciekawą Alfę, ale dopiero przy tej myśle że warto założyć jakiś temat. Niektórzy mogą ją kojarzyć z Krakowa, wcześniej miał ją Ligar, który mocno o nią dbał i inwestował, z czasem trafiła na Podkarpacie i przez 5 lat była w rękach tamtego właściciela aż przyszedł czas rozstania, a jako że szukałem po Giuliettcie czegoś bardziej klasycznego i starszego to bez zastanowienia wybór padł na 916 z nastawieniem na V6. Oczywiście wybór na naszych portalach marny, na zachodnich lepiej, ale do końca wierzyłem że uda się coś kupić na naszym rynku. Ta Alfa pojawiała się już w ogłoszeniach w listopadzie, ale musiałem podjąć decyzje o sprzedaży Julity. W końcu gdy przyszedł czas na facebookowej grupie z pomocą użytkownika udało mi się zdobyć kontakt do właściciela. Samochód był mało użytkowany, a właściciel nie za bardzo miał czas się nią zajmować i nosił się z zamiarem sprzedaży. Na pierwszy rzut oka jakieś purchle przy lewym tylnym nadkolu z rantami, „trojkat” lusterka lewego, rysa wzdłuż prawych drzwi, przedni zderzak w kiepskim stanie od spodu, ogólnie jakieś obicia, kilka wgniotek, pęknięcie maski w okolicach scudetto, nie działające audio ( grała tylko prawa strona w drzwiach) świecąca poduszka (standard) światła miały uszkodzone silniczki.
IMG_0349.jpg

IMG_0351.jpg
IMG_0354.jpg
IMG_0356.jpg
IMG_0485.jpg
IMG_1247.jpg
IMG_1248.jpg
2532F438-B8FC-45A3-99C3-C795C2AF2CE6.jpg
F97494A6-DE9F-4B83-A4CF-E89930B3C8B6.jpg

Od razu po zakupie wymiana oleju na Valvoline 10w60 bo taki był wlany, wszystkie filtry (mechanik mówił ze filtr oleju był nie do tej wersji, był krótki), wymiana płynu chłodzącego, ogarnięcie nie działającego audio, wymiana lamp przednich.
IMG_2872.jpg
IMG_2875.jpg
IMG_2874.jpg
IMG_2876.jpg
IMG_2877.jpg
Mechanicznie i zawieszeniowo samochód prowadzi się pięknie. Szpera na pokładzie, zwrotnice z zaciskami od wersji 3.0 305mm, sprężyny Eibach 30mm No i trochę głośniejszy wydech ale da się rozmawiać, na dniach wypada obecne radio Alpine kasetowe zmieniam na Alpine UTE 200 BT, ale to dopiero wtedy gdy lakiernik odda mi ja polakierowaną. Padła decyzja o zakupie nowego zderzaka do tej wersji (3 ostatnie sztuki we Włoszech, koszt 2253zł)1b1e6c34-cd1c-4b33-850b-d7636c32893f.jpg
7d7a079e-50d3-4981-9125-252e86868a87.jpg
52c78d38-2a99-40f5-95cb-2f7b4e8b209e.jpg
Na koniec zostanie mi kosmetyka obszycie kierownicy na wzór oryginału, nowa gałka zmiany biegów, wypranie dywanu i samochód będzie na pewno mnie cieszył jeszcze bardziej z każdym kolejnym kilometrem :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

fajnie że pojawia się kolejna Gtv, kojarzę ją z ogłoszeń jakiś czas temu, trzymam kciuki za 2.0TB :)

Piękna i rzadka wersja :)
Fajnie, że o znanej historii i generalnie w dobrej kondycji.
Powodzenia w dopieszczaniu!!!

Fajny zakup i gratuluje postępu prac! Świetnie widzieć kolejna 916 na forum no i jestem ciekaw jak będzie się spisywać 2.0TB!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Dzięki :) Po doświadczeniach z MultiAirem całkiem podoba mi się ta liniowość TB, charakterystyczny gang V6. Pozycja za kierownicą jest specyficzna, ale szybko się do niej przyzwyczaiłem. Więcej zdjęć wrzucę jak już będzie skończona, potem będą widokowe zdjęcia z Forzy!

Gratuluję! Piękna i w świetnej konfiguracji. Pamiętam jak ją Ligar miał. Namęczył się z nią sporo :D obyś Ty miał mniej przygód. Na pewno warto dbać o taki egzemplarz. Po pierwsze ze względu na jego wyjątkowość a po drugie..... te silniki w tym wieku to zakup podwyższonego ryzyka :) z resztą zawsze był. Dziwnym trafem wolnossące busso są trwałe a doładowane.... nie :) sprawdź panewki, sprawdź ciśnienia.
Ja bym chętnie taki egzemplarz przytulił tylko portfel za cienki :) miałem ten silnik w 166 i dawał frajdę z jazdy - rekompensował z nawiązką nieco gorszy dźwięk w stosunku do wolnossących.

Jakim dziwnym trafem- turbo to zawsze kłopoty. Silnik zbudowany pod przepisy podatkowe a nie wg założeń konstrukcyjnych. Mamy obecnie bez patrzenia w historię - przepisy i użytkowość elektryków . Gdy konstruktor musi naginać granice dobrze się to nie kończy.

Liniowosc turbo ? Bez żartów.

Rzadki na pewno i z tego względu ciekawy ale na pewno pod warunkiem grubych regularnych z głowa seriwsow. Vki NA już sporo wymagają , turbo.. no ale to cześć przyjemności utrzymać na chodzie i w należytym stanie wóz, powodzenia!

Mnie to zawsze zastanawia jak widze te 2.0 turbobenziny busso czy są w ogole do tego klamoty, skoro już do wolnossących busso czasem brakuje?Co jak np. Turbo umrze?Dopasowywanie innych turbosprężarek czy można to dostać gdziekolwiek?Albo co gorsza jakis remont robić dołu.Ktoś ma doswiadczenia?

Nie ma i nie będzie części :sarcastic: w tym cały urok. Problemy z dołem (obrócona panewka) były już kilkanaście lat temu jak miałem ten silnik. Ale to nie tylko alfy dotyczy.
2.0V6TB absolutnie liniowe nie jest. Chyba że coś jest zepsute :D do 2kobr nie dzieje się nic a potem gwałtownie wciska w fotel.

Podmiana na wlonossącą Vke pewnie jest możliwa w razie problemów z turbo?
Jeśli tak, to w jest droga zapasowa w razie "W". Vki NA pewnie łatwiej dostępne, z jakiejś przeżartej 156/166 itp.
Można przygotowywać jakieś 3,2 na tip top w tzw "międzyczasie".

Zgodzę się z tym ze do 3k obrotów nie dzieje się nic, ale nie zgodzę się z tym ze wgniata w fotel, nie ma takiego uderzenia, wkręca się chętnie ale to tyle, stąd takie moje spostrzeżenie ze to liniowość, w MultiAir szczególnie w trybie D było uderzenie. Góra silnika była juz robiona,głowica po szlifie, dużo rzeczy zostało wymienione, gorzej z dołem gdy części nie ma, zostaje wtedy szukanie używek którym tez trzeba zrobić selekcje. Nie mam w stylu kręcenia, bardziej jest to auto sezonowe, na weekend. Mam nadzieje że żadnych złych przygód nie będę miał. Tych egzemplarzy nie było dużo, także co do wypowiedzi ze są awaryjne i gorsze nie słucham. Tak samo wszyscy narzekali na Twin Sparki i JTS. Miałem oba i brak problemów. Wolę zawsze sprawdzić sam niż słuchać opowiadań :)

Oczywiście że nie musisz nic robić :sarcastic:
Jeżeli jednak myślisz o tym żeby to auto sobie zostawić to zajrzyj do panewek zanim Cię zmuszą do tego :lol: do tej pory po prostu miałeś szczęście :D ale o ile do TS`a części dostaniesz i remont zrobisz niedrogo to do TB.... nie :) i to jest ta różnica w ryzyku :P
nie mniej jednak ja sam bym takie auto brał jak rolnik dopłaty :) bez względu na ryzyko :)

P.S. Ostatnie 3 dni biwakowałem na stawach nieopodal Krapkowic - ale widziałem tylko jedną 166 :)

Pokręcić Vki trzeba i nagrzewać porządnie , ot choćby paliwo i wodę z oleju odparować , zobaczyć czy wycieków pod obciążedniem nie ma, czy płyn do oleju pod obciążeniem się nie dostaje itd, jak nie dla przyjemności . Jeździć Vką i nie wkręcać jej pod czerwone trochę szkoda !

A taka turbo do ilu się obr kręci ? i czy ma tą cechę Vek że od 4 tys się włącza tryb "Vka-wysokoobrotowa" - rozkręca szybciej i jeszcze lepiej zbiera do odcinki stopniowo coraz bardziej? fajne to jest na 6tce na autostradzie, po zwykłych silnikach kierowca przyzwyczajony że będzie się coraz gorzej rozpędzać przy oporach powietrza przy tej prędkości, a ta takiego kopniaczka dostaje i chce więcej ;)

Jeszcze się lakieruje, dlatego jeszcze nie wyjechała. Mam w zwyczaju dbać o temperaturę wiec zanim się decyduje na trochę cięższa nogę, jadę na dłuższa trasę by wszystko się dobrze rozgrzało. Ma kopniaka, fajnie się zbiera przy świetnym dźwięku orkiestry pod maska. Na pewno taki przegląd wezmę pod uwagę żeby nie być później zaskoczonym. Co do szczęścia coś w tym może być, ale przykładam uwagę do dbania o samochód czy to wizualnie czy mechanicznie

Ale na Forze jedziesz gtv? Jak tak to ob`look`am na miejscu :D

Jadę jadę, taki jest plan żeby z wszystkim zdążyć [emoji16]

Wielkimi krokami zbliża się koniec prac lakierniczych. Lakierowane były: Przedni zderzak z pierwszą warstwa lakieru, maska, drzwi, lewy błotnik, tylny zderzak :)94d47b0a-464e-47aa-9da2-612a0d80809e.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk0a04ad96-7a98-464a-9dc5-e18d4a8f9c20.jpg
0d361229-8c1e-494b-810d-95f8596853ed.jpg
b9ad1db1-b424-43c3-9e1d-25f277706279.jpg

to jest czarny uni czy metalik?

Amortyzatory
Powrót