• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Grzeje sie :/

• Autor wątku Autor wątku SD_GOLAN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SD_GOLAN

Guest
Ostatnio moja 156 sporwagon gzreje sie niesamowicie i zupełnie nie wiem czym to jest spowodowane temp dochodzi nawet do 120 stopni !!! i wtedy nie pozostaje nic innego jak stanać i czekac aż sie ostudzi :/ czy to termostat a moze poprostu bezpiecznik??

Termostat badz wentylator sie nie zalacza, w 156 najczescie padaja przekazniki odpowiedzialne za wentylator.

Zapal go na postoju i czekaj az temperatura osiagnie okolo 90 stopni w tym momencie powinien wlaczyc sie pierwszy bieg wentylatora a jak temperatura jeszcze bedzie rosla powinien sie zalaczyc drugi bieg. wystarczy ze spojzysz pod maske i zobaczysz czy wentylator chodzi.

mi tez dochodzi prawie do 120 stopni, ale wtedy jak stoje w korkach - jade raz na minute 5 metrow do przodu, a wentylator sie wlacza :)

Tuti napisał:
mi tez dochodzi prawie do 120 stopni, ale wtedy jak stoje w korkach - jade raz na minute 5 metrow do przodu, a wentylator sie wlacza :)

a 2gi bieg ci sie wlacza moze tylko pierwszy chodzi.

W 33 nie ma 2 biegowego wentylatora, a co do 156 to powrot do zbiorniczka wyrownawczego powinienes odpiac (wezyk grubosci palca) i sprawdzic czy jest drozny, czy jest cisnienie plynu powracajacego, wyzsze obroty wieksze cisnienie. Jesli nie to stawiam na pompe, chyba ze wczesniejsze porady zalatwia sprawe, bo moze byc cos z tego o czym wspominali koledzy.

A czy podczas jazdy na trasie temperatura nie spada do okolo 60 stopni???
Jesli stojac w korkach dochodzi do 120 a podczas jazdy na trasie spada do nawet 60 to jest wina termostatu. Mialem identyczny problem. Po wymianie termostatu temperatura wahala sie w granicach 85 95 stopni. Teraz wymienilem chlodnice i temperatura stoi, co prawda non stop ma okolo 80 stopni. Ehhhh dziwne sa te alfy :)

Witam.A u mnie w 156 temperatura jak jade dochodzi do 70-75 stopni a jak postoi to dojdzie do 90-95 i wtedy zalancza sie wentylator.Czy to dobrze??

Ja też tak mam i ponoć to norma :) ( mam prawie nowy termostat 5 kkm)

bassman napisał:
W 33 sa tez 2 biegi wentylatora?

Nie wiem, czy w 33 jest tak samo, ale na pewno 145 i nowszych drugi bieg wentylatora jest w samochodach wyposażonych w klimatyzacje.

witam,

Miałem podobny problem, temperatura wzrstała do 120st. nawet podczas jazdy i musiałem stawać. Wentylator działał, termostat wymieniłem i dalej. Okazało się, że problem tkwił w uszczelce głowicy, sprawdż czy ubywa Ci płynu w zbiorniku, i czy na korku wlewu oleju robi się maź beżowo brunatna. Teraz wymieniłem uszczelkę i jest OK temeratura wcha się około 80 st podczas jazdy i 90-95 st podczas jazdy w korku.
Koszt wymiany uszczelki głowicy i pokrywy zaworów wraz ze śrubmi mocującymi, olej i płyn to wydatek 900zł :(
pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót