• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Grzechotanie pod maską - JTS

Koło dwumasowe wykluczam. Wymieniłem dziś przy okazji poduszkę przy skrzyni, bo była rozerwana i auto teraz jeździ bajecznie :cool: Stukanie po zmianie biegów praktycznie nie występuje, kultura odpalania też się polepszyła.[/QUOTE]

Która poduszka dokładnie? Dolna czy górna?

Która poduszka dokładnie? Dolna czy górna?
Górna, pod akumulatorem. Wszystkie pozostałe obejrzane i są w porządku.
Jakiś luz w skrzyni może łożysko na wałku.
Chciałbym :/ Kurde już się naczytałem o panewkach itp itd.
Po wymianie oleju ten dźwięk niby się wyciszył, ale już nie wiem sam co mi się wydaje, a co nie. Nie znalazłem też żadnych opiłków w starym oleju.

Górna, pod akumulatorem. Wszystkie pozostałe obejrzane i są w porządku.

Chciałbym :/ Kurde już się naczytałem o panewkach itp itd.
Po wymianie oleju ten dźwięk niby się wyciszył, ale już nie wiem sam co mi się wydaje, a co nie. Nie znalazłem też żadnych opiłków w starym oleju.
Jeżeli po wciśnięciu sprzęgła znika to w tym kierunku bym szedł - wymieniłeś tak dwumasę w ciemno ? Dwumasa jak ma luz to widać po zdjęciu skrzyni że się rusza w rękach.

Mój tez tak puka jak na filmie, ale w mniejszym stopniu- ciszej, a czasami wcale. Z tego, co widzę występuje to u wielu osób z tego wątku oraz innego podobnego.
Wydaje mi się, że te dzwięki pochodzą od skrzyni, wątpie żeby nagle tyle osób miało skopany silnik i mysle, że o niego nie ma, co się martwić.

Zmieniałem niedawno wszystkie oleje, silnik, skrzynia.
Nie kojarzę żebym przed wymianą miał te stukanie, bo na pewno bym zwrócił wcześniej uwagę.
Oleju w skrzyni wlałem więcej niż zaleca producent, było 2,3L, wlałem jakoś 2,750L, nowy olej sporo gęściejszy od starego (stary był czerwony, baardzo rzadki). Zmieniłem również olej w silniku, ale tu raczej bym sie nie doszukiwał powodu.

Ciekawe czy uzytkownicy jtdm mieli podobny problem, bo tam skrzynia też m32, po której można się spodziewać wszystkiego... w benzynach może ten dzwięk łatwiej wychwycić, bo silnik chodzi cicho, a diesel klekocze i może nie każdy zauważa od razu tego "pukania"

Tu znalazłem coś podobnego, ale w jtdm, słychać wyrażnie głuche pukanie jakie my opisujemy, także silnik bym wykluczył i na 99% dzwieki pochodzą ze skrzyni
https://www.youtube.com/watch?v=TxUHS6zwi1I

Ostatnia edycja:
Moja stara dwumasa była wyczuwalnie bardziej zużyta, dlatego mając nową w ręku ją wymieniłem. Nie zamierzam pozbywać się tego auta w najbliższej przyszłości, zresztą za kilka lat pewnie będzie warta tyle, że i tak żal mi się będzie z nią rozstawać.
Skrzyni na razie robić nie będę, jeśli to faktycznie stuka łożysko na wałku sprzęgłowym to chyba nic się nie powinno dziać. Dodam coś do oleju, może trochę wyciszy to stukanie. Tylko jeszcze nie wiem co :) Garść śrutu :cool:

- - - Updated - - -

To w JTS też jest M32 ?
Przy 1.9/2.2 jest M32.

- - - Updated - - -

Nie kojarzę żebym przed wymianą miał te stukanie, bo na pewno bym zwrócił wcześniej uwagę.
Oleju w skrzyni wlałem więcej niż zaleca producent, było 2,3L, wlałem jakoś 2,750L, nowy olej sporo gęściejszy od starego (stary był czerwony, baardzo rzadki).
U mnie właśnie po zmianie oleju stukanie się nasiliło. Nowy olej przepłukał pewnie skrzynię i się zaczęło.

U mnie właśnie po zmianie oleju stukanie się nasiliło. Nowy olej przepłukał pewnie skrzynię i się zaczęło.

U mnie od wymiany oleju jutro minie 2 tyg. Po wymianie zrobiłem jakoś 150km (w 2dni) i auto wstawiłem w garaż, bo malowałem tylne wahacze itp i stało tak prawie tydzień nie używane. Wyjechałem nim dopiero 5 dni temu, akurat tak się zbiegło, że zmieniałem cewki w ten dzień i właśnie wtedy usłyszałem te pukanie i sam już zwątpiłem od czego to, ale wymianę cewek wykluczyłem i wytypowałem skrzynię, bo z jej okolic pochodzi dzwięk i na dodatek zmieniałem olej, a przed wymianą tego nie było

U Ciebie stukanie też znika po wciśnięciu sprzęgła?
Na forum Mazdy znalazłem, że podobny odgłos daje poluzowana świeca zapłonowa, ale w moim przypadku to ewidentnie skrzynia.

U Ciebie stukanie też znika po wciśnięciu sprzęgła?
Na forum Mazdy znalazłem, że podobny odgłos daje poluzowana świeca zapłonowa, ale w moim przypadku to ewidentnie skrzynia.

Nie wiem, bo w kabinie w ogóle nie słyszę tego pukania, a żeby to sprawdzić potrzebuje do tego drugiej osoby, żeby wcisnęła sprzęgło.
Jutro sprawdzę w ten sposób i zdam relacje. Może po przejechaniu większej ilości km się to ustabilizuje

Nie słyszysz tego grzechotania przy otwartych drzwiach? Zazdroszczę ;)

A więc u mnie też po wciśnięciu sprzęgła grzechotanie cichnie :D

Spoko :D Mam już mieszankę wybuchową, którą zamierzam w sobotę dolać do oleju. Dam znać czy wyciszy trochę grzechotnika ;)

Dodałem 250 ml AR9100 oraz 100 ml tajemnego specyfiku (estry). Potem przejażdżka niecałe 100 km.
W efekcie skrzynia chodzi znacznie lepiej, zdecydowanie bardziej gładko. Biegi wchodzą płynnie i z jej pracy jestem mega zadowolony.
Ale... w ogólnie nie wpłynęło to na grzechotanie. Jeśli byłby to wysprzęgnik, to o ile stary rozdygotany grzechotał tylko czasem, tak nowy sztywny Valeo teraz klepałby cały czas?
Ręce opadają :mad:

Na tym filmie dobrze słychać grzechotanie.

Temat znam dość dobrze. Na pewno u mnie nie wszystkie łożyska są zużyte, w czasie jazdy jest cisza i spokój. Jak już to łożyska na wałku sprzęgłowym, bo tylko on się obraca na biegu jałowym ;) Ale jak już grzebać w skrzyni to oczywistym jest, że najlepiej zrobić wszystko.
Film wrzuciłem jako poglądowy, bo problem dotyczy nie tylko mojego auta.
Żeby ktoś niepotrzebnie nie wymieniał dwumasy albo panewek.

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem masz do zrobienia łożyska w skrzyni, przerabiałem temat u siebie , też stukanie pojawiało się na wolnych obrotach po wciśnięciu sprzęgła cichło, wymiana wszystkich łożysk w skrzyni pomogła, poniżej temat skrzyni m32, polecam poświęcić wieczór na przeczytanie całości, są tam zawarte wszystkie informacje [emoji14]
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/110642-lozyska_skrzynia_m32-40.html
U Ciebie pomogło, u mnie po wymianie łożysk bez zmian.

U Ciebie pomogło, u mnie po wymianie łożysk bez zmian.

może kwestia ustawień naciągu, ja ustawiałem na zero, inaczej niż pan z poznania który zaleca około 0,58 , natomiast po grubszej analizie kąt opasania łożyska stożkowego przy moim ustawieniu będzie większy , co pozytywnie wpłynie na trwałość, natomiast należy zapewnić lepsze chłodzenie skrzyni, osobiście zrobiłem to przez wlanie 3,0L do pustej skrzyni.
Od dnia naprawy skrzynia chodzi super, żadnych stuków szumów i dziwnych dźwięków , biegi wchodzą precyzyjnie gładko, jedynie co to dodałem do skrzyni XADO .
W moim przypadku wszystkie objawy i dolegliwości ustąpiły :P

Amortyzatory
Powrót