Grzechot z okolic paska lub alternatora

godol

Nowy
Auto
Saab 900 LPT classic & BMW 318d F30
Dzisiaj zauważyłem że na wolnych obrotach słychać nieregularne grzechotanie z okolic prawego koła.
Po zwiększeniu obrotów silnika nie słychać tego grzechotania.

Dźwięk coś jak by było luźne i wpadało w rezonans i grzechotało.

Co to może być? Sprzęgiełko alternatora (jego koło pasowe)?

Miał ktoś podobne objawy padającego alternatora?

U mnie są podobne objawy, dźwięk się nasila przy ruszaniu, a przy wyższych obrotach znika. Kupiłem już koło pasowe wału korbowego (bo z tego co wiem, to one notorycznie padają), jak wymienię i problem nie zniknie to wezmę się za sprzęgiełko alternatora.

U mnie było zupełnie inaczej :) Słyszałem rzężenie, ale ogólnie w komorze silnika. Później było słychać w pobliżu prawego koła. U mnie okazało się, że mam "walnięte" sprzęgiełko jednokierunkowe alternatora :) Objawy można uznać za podobne, ponieważ niepokojące dźwięki były słyszalne w wyższym zakresie obr. silnika zbliżonych do pracy turbiny (moje przypuszczenia-mechaniczne uszkodzenie turbiny). Jak się okazało, do wymiany było w/w sprzęgiełko (rolka alternatora) i przy okazji rolka napinająca. Koszt części ~300PLN :)

Dzisiaj zauważyłem że na wolnych obrotach słychać nieregularne grzechotanie z okolic prawego koła.
Po zwiększeniu obrotów silnika nie słychać tego grzechotania.

Dźwięk coś jak by było luźne i wpadało w rezonans i grzechotało.

Co to może być? Sprzęgiełko alternatora (jego koło pasowe)?

Miał ktoś podobne objawy padającego alternatora?

Sprawa rozwiązania. Nowe sprzęgło alternatora i pasek i nastała cisza.

To auto w przeciągu miesiąca dostało nową dwumase, sprzęgło, wysprzęglik,kompletne zawieszenie wraz z nowym stabilizatorem, rurę intercooler - dolot, dwie poduszki silnika, wszystkie tarcze hamulcowe + klocki, termostat, rozrząd z pompą wody i na koniec sprzęgiełko alternatora. Za dużo jak na jeden raz :)

Wysyłane z mojego MB860 za pomocą Tapatalk 2

Witam,
Temat prawie podobny więc podepnę. Czy wie ktoś może czy można w 2.4JTD wymienić koło/sprzęgiełko pasowe alternatora? Zrzucając tylko pasek i koło pasowe. Tam jest tak ciasno że nawet śruba od rolki prowadzącej nie dała się do końca wykręcić, ale alternator ma nakrętkę to może się przeciśnie. Tylko pytanie czy już ktoś coś takiego praktykował?
Pozdrawiam

U mnie musieli wyciągać alternator by wymienić jego rolkę (sprzęgło jednokierunkowe).
Teraz niestety mam piski na zimnym silniku i nie wiem czy to wina nowego paska czy może rolka lub napinacz są za bardzo zużyte przez to że sprzęgło altka było niesprawne przez jakiś czas.

Alternator bez obciążenia grzechocze\popiskuje, ale wystarczy podgrzewanie szyb i cichnie. Poluzowała się wcześniej rolka napinająca i na początku pasek na zimnym chwilę piszczał, później latał na boki a ostatecznie w postaci zmielonej wpadł w wirnik altka, pod główne koło pasowe i w rozrząd, ale go nie przestawił...
To się zmartwiłem że muszę altka wyjąć by mu rolkę zmienić. Podobno kupa roboty :/

Wpadłem na niecny plan: poluzuje nakrętkę sprzęgiełka, odkręcę altka i cofnę go kawałeczek. Nie będę opuszczał silnika tylko jakoś pomiędzy grodzią silnika pod filtrem zdejmę całkowicie koło altka i zarzucę nowe. Później trochę gimnastyki by altek wrócił na miejsce i dociągnę mocniej sprzęgło. Chyba że źle to wykombinowałem? :)

Wpadłem na niecny plan: poluzuje nakrętkę sprzęgiełka, odkręcę altka i cofnę go kawałeczek. Nie będę opuszczał silnika tylko jakoś pomiędzy grodzią silnika pod filtrem zdejmę całkowicie koło altka i zarzucę nowe. Później trochę gimnastyki by altek wrócił na miejsce i dociągnę mocniej sprzęgło. Chyba że źle to wykombinowałem? :)

z tym poluzowaniem koła pasowego altka to czasami nie tak łatwo , ja też myślałem że dam radę na aucie to odkręcić , a okazało się że musiałem go wyciągnąć a kółko pasowe dopiero odkręcił klucz udarowy

BTW a nie lepiej dziada od góry wyjąć , ja tak robiłem w jtd16v , odkręciłem filtr paliwa , centralkę podgrzewania świec , bagnet oleju , separator oleju , przewód prądowy z rozrusznika do altka , i już bez problemu samego altka , i górą go wyjąłem

Boje się dołem bo nie wiem ile i co powykręcać. Górę mogę demontować tylko że będę miał użyczony garaż z kanałem i nie mam pojęcia ile h na to poprosić. Filtr jest na szybkozłączkach i prawie wszytko grzechotką z 10tką wykręcę ale zielonego nie mam co mi altek odwali. Pompę wspomagania po wykręceniu i zluzowaniu niecałą godzinę podmieniałem...
Ta Alfa 2.4 jest tam, taka ciasna :)

Czy w 1.9 też nie da się wymienić sprzęgła bez demontowania alternatora?:l Nie da się tej rolki jakoś przez nadkole po prostu odkręcić?

W alfie 147 1,9 jtd 115km można wymienić sprzęgło bez wyjmowania alternatora,przed tygodniem wymieniałem.Myślę że w Twojej jest tak samo.

Zachciało mi się gara więcej i teraz cierpię na ciasnotę :P
A Alfina po ciężkim tyraniu bo jeździła służbowo ponad 50k km rocznie to teraz wszystko zaczęło mi się sypać...
W sobotę altek na stół, turbo na stół. Chciałem sobie dzień dziecka zrobić i trasę do Połczyna strzelić ale już dwa paski straciłem i teraz mam lęki przez to sprzęgiełko.

Komora silnika jest taka sama .Potrzebne są naprawdę mocne klucze : nr 10,17,imbus nr 8,oraz specjalny klucz do sprzęgiełka z 33 zębami.Konieczne również w moim przypadku były przedłużki kluczy w postaci około 0,5 metrowych rurek .Odkręcałem na podjeździe od dołu,miejsca aby założyć klucze jest bardzo mało.

U mnie musieli wyciągać alternator by wymienić jego rolkę (sprzęgło jednokierunkowe).
Teraz niestety mam piski na zimnym silniku i nie wiem czy to wina nowego paska czy może rolka lub napinacz są za bardzo zużyte przez to że sprzęgło altka było niesprawne przez jakiś czas.

Pasek przestał piszczeć po trasie 150km. Widocznie się ułożył. W końcu nastała błoga cisza i nic oprócz klekotania diesla nie słychać.

U mnie jeden z pasków przestał piszczeć bo odpadł skrajny rowek :/ Obserwuj, to nie Frugo - samo nie przejdzie/przyjdzie. Wir w wannie i bałagan robi się sam... :)

Malin2k5: Spotkać się tym razem trzeba :)

Jarzyn: W marcu przez deb... od sprzęgła spędziłem tydzień urlopu w garażu w Połczynie dokręcając wszystko po matołkach :/ Nawet maglownicy nie przykręcili , tylko śrubami załapali. A ja bym się przez to z dziewczyną zabił - to była wymiana sprzęgła, fachowcy!

Amortyzatory
Powrót