• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] Grigio Chiaro 166 3.0V6 Sportronic by tomaz

• Autor wątku Autor wątku tomaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No Tomaz zaszalales! Coś pięknego. Napatrzec się nie mogę! Cudenko ten wydech. Mmmmmmmmmmmm

:beer::beer::beer:

Ladnie to wyglada brzmi pewnie tez , pochwal sie ile to kosztowalo ,bedziemy wiedziec jak jest roznica miedzy oryg Imasaf a tym co zrobiles

Filmik w wolnej chwili zrób jak Twoje v teraz bulgocze. Musi być miodzio.

:beer::beer::beer:

Muszę przyznać że efekt jest zadowalający. Brakuje mi tego co w oryginale czyli końcówki rur zawinięte. Mięsisty efekt. U Ciebie tego już nie ma i dla mnie to jest -. Ale ogólnie muszę przyznać że to najlepszy zamiennik jaki widziałem. Ze smakiem. Docięty w odpowiednim miejscu, z boku jak oryginał. A ta cienka rurka końcówki jest trochę rehabilitowana środkiem końcówki. Dbaj teraz o swoją dwururkę również w środku, niech błyszczy :) ciekaw jestem tego dźwięku, ale na żywo bo nagranie nigdy tego nie odda. Zobaczymy na zlocie w czerwcu :)

A ta cienka rurka końcówki jest trochę rehabilitowana środkiem końcówki

Marku powiem Ci, że faktycznie na żywo wygląda to naprawdę bardziej "rasowo" niż ori końcówki zaginane :)

Pojawiły się pytania o dolot, który miałem przed powrotem do serii. Poniżej foty. Była to próba, otwory nie są duże, na ori wydechu efekt niewielki, ale na +. Natomiast na aktualnym wydechu po powrocie do serii efekt jest naprawdę spory. W życiu bym nie powiedział, że takie dwie dziury mogą tak bardzo zmienić dźwięk końcowy...

2014-02-23-705_mini.jpg2014-02-23-703_mini.jpg2014-02-23-704_mini.jpg

Jest jeszcze jeden efekt, który potwierdzę na 100% za jakiś czas. Chodzi o... spalanie :) Spodziewałem się raczej wyższego spalania, a tu niespodzianka! Po powrocie i pierwszym tankowaniu wyszło mi wstępnie spalanie niższe o 1-2 litry/100. To bardzo dużo, aż mi się wierzyć nie chce, więc potwierdzę to jeszcze. Przed zmianą wydechu miałem: 20l miasto korki, 13l trasa 140km/h-150km/h.

Co do dźwięku.. jest na youtube sporo lepiej brzmiących V6 busso, ale wydaje mi się, że raczej niepraktycznych na co dzień. Moja jest słyszalnie głośniejsza szczególnie na dole tak do 2500 obr (bas) potem się uspokaja, na wyższych obrotach jest już tylko trochę głośniej. Po zmianie dolotu na ori zniknął konkretny bulgot przy 1000-1500 obr, ale coś tam pozostało ;)
Na trasie to było fajne, w mieście już mniej. Teraz jest, myślę, optimum.

W tej chwili zaczynam walkę z popychaczami, bo jeden (a może kilka) głośno słychać. Nieco już go/je rozruszałem specjalnym płynem do płukania, w tym tygodniu czeka mnie zmiana oleju i zobaczymy co dalej...

W numerze marcowym Auto Świat Poradnik na str. 17 jest artykuł o układach wydechowych, do którego fotki robił gość podczas montażu mojego tłumika. Co prawda Alfa się nie załapała (mało miejsca w druku), ale na str. 18 jest stary tłumik, a na 19 nowy już na aucie :)

Jutro skręcę jakiś filmik jak to brzmi. W czwartek jadę na poprawkę, czyli jeszcze delikatne wyciszenie. Zamysł jest taki, żebym mógł to w razie czego sam modyfikować, więc w razie czego będę się mógł później sam bawić w ewentualne zmiany/strojenie ;)

A ten wkład z dolotu co wyciągnąłeś to masz dodatkowy? Jak tak to zabierz na zlot. Chcę zobaczyć jaka jest różnica a ja nie mam drugiego na podziurawienie :)

Dźwięk bardzo fajny na dole, ale potem czegoś mi brakuje, brak pazura. Mimo wszystko El-tec to czołówka jesli chodzi o wydechy w PL. Klasa, niestety do wawy mi nie po drodze więc pozostaje zazdrościć koledze porządnego wydechu i jeżdzić jakoś na własnym ulepie :)

Dzięki za opinię. Film nie oddaje w 100% dźwięku za żywo. Na dole jest dużo basu, jak dla mnie nieco za dużo, bo przechodzi to w buczenie zamiast mruczenia. Stąd decyzja o dodatkowym wyciszeniu układu - mam nadzieję, że uda się zachować pełną przelotowość (jak teraz) i trzeci tłumik po drodze załatwi temat. Jeśli chodzi o górę, to faktycznie przyjąłbym więcej dramatyzmu, no ale cóż.. tyle się udało wycisnąć :)

Mogę natomiast potwierdzić, że przelotowy wydech obniża zużycie paliwa. W przypadku 3.0 na LPG jest to różnica circa 0.5-2 litry w zależności od jazdy (miasto/trasa/but/spokojnie). Przypuszczam, że jest to efekt lepszego zasysania powietrza (więcej powietrza) w dolocie w momencie gdy wydech stawia mniejszy opór. Oczywiście katy zostały - żeby ktoś nie myślał, że to kwestia wycięcia katalizatorów...

Mały update: projekt "wydech" wszedł w fazę drugą, czyli został dołożony jeszcze jeden tłumik środkowy (pomiędzy już istniejącym, a końcowym). W efekcie jest sporo ciszej na dole (nie ma buczenia), przy mocniejszym wciśnięciu jest subtelny pomruk i w zasadzie o to mi chodziło, aczkolwiek... trochę mi brakuje tego co było :P
Na dłuższą metę jednak taka konfiguracja wydaje mi się optymalna.

2014-03-13-731_mini.jpg2014-03-13-732_mini.jpg

Pojawiło się też pytanie o przyrost mocy, a dzisiaj auto po ostrym wyciągnięciu i hamowaniu na dwójce mi.. zgasło. Po raz pierwszy mi się zdarzyło coś takiego przy automacie. Myślałem nad tym i zaczęły mi się puzzle układać ;)
Podczas montażu musieliśmy rozłączyć aku (spawanie). Nie robiłem adaptacji na benzynie przez 200km... Wydaje mi się, że Alfa jest mocniejsza (takie miałem odczucie jak wyjeżdżałem po zmianie wydechu, zasilanie na Pb), potem na LPG już tego odczucia nie było, ale spalanie spadło. A teraz ten motyw ze zgaszonym silnikiem. Wygląda mi to na za małą dawkę gazu.

Planuję adaptację na Pb przez circa 200km po czym ustawienie u gazownika dawki LPG. To powinno załatwić problem i wydobyć dodatkowe konie z V6 :)

Tymczasem w ramach przygotowań do sezonu letniego postanowiłem wyczyścić felgi. Ostatnio widziałem na jakimś aucie nowe alusy i super wyglądało jak były czyste i srebrne również w środku, nie tylko na zewnątrz. Dzisiaj poświęciłem na to 5 godz. ostrej harówki... skrobak, szczota druciana, gąbka + cif a w końcu wiertarka + szczota, wstępnie mycie szamponem, jedna benzyną bo była oblepiona smarem z przegubu (pęknięta osłona), na końcu karcher z jakimś aktywnym proszkiem...

Przed:
2014-03-15-733_mini.jpg

Po:
2014-03-15-735_mini.jpg2014-03-15-734_mini.jpg

Jako, że efekt nie powala (speedliny są w środku szare, poza tym nie udało się wyczyścić wszystkiego) to planuję je pomalować od środka :)
Mam nadzieję, że to się uda i efekt będzie wart zachodu.

Ja też chcę je polakierować przy okazji zrzutu zimówek. Ale w środku nie będę się pałował bo i tak tego potem nie doczyszcze, zabrudzi się za chwilę.

Wreszcie udało mi się wyrwać do warsztatu na cały dzień!
Efekt: felgi 17" pomalowane od środka z nowymi Goodyear'ami założone na alfę + wymieniona półka na wersję z roletą :)
Dłubałem jeszcze coś, ale na razie nie wyszło.. jak wyjdzie to się pochwalę.

A za półkę podziękowania dla Rafała!

2014-04-06-762.jpg

Ostatnia edycja:
A foto??? Mam sobie to wyobrazić? :)

A foto??? Mam sobie to wyobrazić?

No roleta, jak roleta - standard. Bajer jest naprawdę fajny, aczkolwiek muszę ją jeszcze jakoś wyczyścić, bo czuć papierosy. Jeżeli chodzi o felgi, opony i resztę auta, to nie starczyło czasu nawet na małą sesyjkę. Ale... będzie na pewno. Tym bardziej, że czekam na nowe szkło i zamierzam reaktywować moje zainteresowania fotograficzne ;)

Tomaz roletka łądna- sam niedawno dokłądałęm u siebie taką i fajna sprawa. Oryginał to oryginał i jest idealny:D Aż nie chce sie jej zwijać:)
No ale gdzie foty całego auta? Pogoda ostatnio taka fajna a Tobie sie nie chce fotek pstrykać:(

Cieszę się że jesteś z niej zadowolony. A co do papierosów to trochę dziwne bo jest wyjęta z auta którym sam jeździłem przez 6 lat i nie było w nim palone.

No to już sam nie wiem.. zapach wydobywa się z samej rolety/materiału, półka jest OK. Z resztą półkę wyczyściłem przed włożeniem, co nie było trudne i nieco przejrzała, ale materiału rolety nie ruszałem. Zapach wydaje mi się jakby po papierosach, ale może to co innego. Spox, wyczyszczę moim APC i będzie dobrze. Masa, chcieć to mi się chce, ale gorzej z czasem. W tygodniu to praktycznie niemożliwe, a weekend dzielę pomiędzy żonę, dzieci, resztę rodziny, znajomych i warsztat jak się uda. Tym razem udał się warsztat, ale na fotki czasu nie stało ;)

Poza tym nieco się ociągam podświadomie, bo zbieram siły na malowanie zacisków. A z czerwonymi zaciskami to dopiero foty będą :D

Amortyzatory
Powrót