[166] Grigio Chiaro 166 3.0V6 Sportronic by tomaz

• Autor wątku Autor wątku tomaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pięknie się prezentuje, pięknie!

Dzięki Panowie :cool:

Jutro przymierzam przepływomierz, może się uda założyć :)

Założyć się nie udało, bo nie chciałem rzeźbić. Musiałem zamówić nowe kolanko z FMIC, przy okazji umyłem filtr powietrza. Mam nadzieję jutro wszystko złożyć :)

Generalnie puszka filtr powietrza może zostać bez zmian, guma uszczelniająca oryginalny przepływomierz od strony puszki wylatuje, nowa przepływka wchodzi prawie idealnie, muszę ją lekko owinąć tylko żeby uszczelnić. Od góry już wchodzi kolanko gumowe z FMIC, więc dalej już "po staremu" czyli tak jak było. Wynika z tego, że średnica dolotu jest większa od samego filtra zaczynając :)

I o to chodziło Panowie :cool:

czyli do tej pory miałeś zwężkę na przepływce?

Przepływka zamontowana, auto złożone i jeździ. Pierwsze 20km po resecie ECU zrobione, ale czekam na pełną adaptację - jestem ciekaw co wyjdzie.
Na razie jest śmiesznie - najpierw normalnie, jak zawsze, tak do 3500 obr, potem jest takie zawahanie, lekki zamuł tak do 4500, a potem leci pełnym ogniem do końca skali (czyli w przypadku ZF do 6500). Wrażenia są naprawdę dziwne, w sensie to przejście przy 3500 obrotów jest jednoznacznie odczuwalne, jakby się faza rozrządu zmieniła.

Pełna adaptacja jest zdaje się po 100km, więc pożyjemy - zobaczymy. Jedno jest pewne - jest zmiana, jest inaczej. Czyli taka niby drobna zmiana średnicy sporo jednak zmienia. Całościowo myślę, że na lepsze - w sensie pomimo zmulenia pomiędzy 3.5 a 4.5 tys to i tak mam wrażenie, że jedzie lepiej.
Coś czuję, że przydałoby się strojenie ECU :P

coś czuję, że będę miał na co wydać kasę w Alfie

Wiesz jak jest :P
Zabawa jest przednia i mocno wciąga! Co prawda to nie turbodiesel, nie ma spektakularnych przyrostów, ale... tym większa satysfakcja, jak coś się uda ugrać.
Do teraz jestem w szoku jaki głupi byłem, że dopiero w tym roku, po tak długim czasie, wymieniłem tą przepływkę :D

Wiesz, ja mam jeszcze całkowicie seryjny dolot i jedynie wkładkę K&N zamiast seryjnego filtra. A nie ukrywam, trochę juz mi się nudzi bez zabawy przy 166. A same sesje gdzieś w drodze, czy na mieście to nie to co kiedyś

Wiesz, ja mam jeszcze całkowicie seryjny dolot i jedynie wkładkę K&N zamiast seryjnego filtra

No to wszystko przed tobą :)
O ile zabawa z wydechem jest droga (no chyba że sam spawasz), o tyle dolot jest stosunkowo tani. Przepustnica od Cayenne do wyrwania za 100-200, przepływomierz nowy 600, reszta to rura/kolanka + dorobienie flanszy na kolektor.

Tomek, to Francuzi

Kto? Squadra Tuning to NL. Chyba, że ci od filmiku? :P

A co ze strojeniem? Będzie w tym roku?

Raczej nie, już nie zdążę. Muszę się Audi trochę zająć, bo przez tego zendera poszło w odstawkę i żadnych planów na ten rok nie zrealizowałem... (no może z wyjątkiem polerki lamp).
Jeśli pytasz natomiast o maila do naszych rodzimych tunerów, to... ekhmm... no jeszcze nie pisałem :-O

Jeśli pytasz natomiast o maila do naszych rodzimych tunerów, to... ekhmm... no jeszcze nie pisałem :-O

No to podobnie jak ja do naszych "francuzów" :P. Wiesz, co spędza mi sen z powiek i o czym cały czas myślę, ale dam radę :neo:.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót