gluche stuki ciag dalszy niekonczacych sie problemow

• Autor wątku Autor wątku Kacper_156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kacper_156

Guest
Witam , wymienilem juz kompletne zawieszenie jesli chodzi o przod a dalej podczas jazdy przy wiekszym obciazeniu dochodza do wnetrza kabiny gluche rytmiczne stuki cos jak by jakis gruby metal uderzal o jakies elementy silnika ?dzwiek jest bardziej slyszalny na zewnatrz. mechanik nie moze znalezc przyczyny . dodam ze zawieche wymienilem juz cala i nic to nie pomoglo . przeguby sa ok . stuka mocniej przy wchodzeniu w "lewe" zakrety i dodawaniu w tym samym czasie gazu

wachacze dolne i gorne gumy na stabilizatorze . reszta jest wporzadku zadnych luzow. dodam ze procz stukow jeszcze skrzypi jak stary tapczan

Ostatnia edycja:
Mimo tego, że to wszystko zrobiłeś skrzypi? Coś dziwnego, robiłeś to sam czy mechanik? Jeśli wymieniłeś wahacze górne to powinno przestać skrzypieć.
Jeżeli chodzi o stuki obstawiałbym łączniki stabilizatorów.
Jakiej firmy wahacze wkładałeś?

robil to mechanik . wachacze TRW . skrzypienie mnie nie tyle dobija co to pukanie , jest bardzo mocno slyszalne i rownie irytujace . z pocztaku myslaem ze cos w skrzyni bo po wyrzuceniu biegu ustaja stuki to samo po puszczeniu gazu . biegi wchodza prawidlowo. stuki jak wspominalem sa rownomierne tak jak by "dzięciol " napier***** :)

ja wymienialem ostatnio cale zawieszenie łącznie z amortyzatorami z przodu, i jak zaczolem sciskac te stare amortyzatory to one wydawaly taki skrzypiący dzwiek. Wlasciwie wcale nie byly tak bardzo zuzyte, jeden miał 56% drugi 47%.

mozliwe ze skrzypienie moga powodowac sprezyny , nie wiem nie znam sie ten problem jest dla mnie drugoplanowy . Martwi mnie to stukanie , prosilbym o jakies wskazowki przerabiajacych ten temat lub podobny . nadmienie ze stukanie nie wywolauja dziury w naszych polskich drogach , stuka nawet na nowej rowniotkiej drodze (podczas przyspi9eszania , wiekszych obciazen i wchodzeniu w zakret ostro w lewo)

Mechanik jak naprawiał zawiechę to musiał coś spie****lić bo jak wcześniej tak nie miałeś a teraz masz to wróć autem do mechanika i niech naprawi co spartolił.

ale to bylo przed wymiana zawieszki (dlatego ja wymienialem) problem z ktorym borykal sie poprzedni wlasciciel (moj ojciec) . Nie mam juz pomyslow jak dla mnie to alfa jest autem zagadka ..

nadmienie ze stukanie nie wywolauja dziury w naszych polskich drogach , stuka nawet na nowej rowniotkiej drodze (podczas przyspi9eszania , wiekszych obciazen i wchodzeniu w zakret ostro w lewo)

Warunki w występują stuki, ewidentnie w wręcz książkowo wskazują na tuleje dolnych wahaczy, dziwne by było skoro je wymieniłeś. Ale istnieje szansa że cała tuleja jest niedokręcona albo co się też zdarza mechanik dokręcał za mocno i zerwał gwint w tuleji i teraz lata a zerwać gwint tam nie jest tak cieżko. Jeśli stuka ci na równiutkiej drodze jak przy przyspieszaniu i do hamowaniu to sprawdź jak wyglądają tuleje.

A inna rzecz która możesz sprawdzić co może powodować głuche stuki słyszalne u góry zawieszenia to poduszki amortyzatorów jak nie były wymieniane mogą być tak wybite że stukają już ale to słychać najlepiej przy wpadnięciu w pojedynczą dziurę.

we wtorek podjade do mechanika zeby sprawdzil te tuleje jak mowisz. ja sie martwie ze to moze cos ze skrzyni aczkolwiek pracuje ona idealnie . zauwazylem ze np na rownej drodze przy przyspieszaniu stuka rownomienie a jak auto bujnie (jakies wzniesienie itp) to sie nasila tzn zwieksza czestotliwosc stukania . ciezkie jest to do opisania:) nie stuka jedynie przy wchodzeniu w zakrety prawe

---------- Post added at 19:20 ---------- Previous post was at 19:09 ----------

dziwek podobny do uderzania nieduzym mlotkiem w felge o moze tak :)

To raczej nie są objawy zawieszenia.
Ja bym jednak lepiej przyjrzał się przegubom zewnętrznym.

Amortyzatory
Powrót