[159] Głowica

Co do części, sam ostatnio tego doświadczyłem. Rura do turbosprężarki w 8v, taka dziwna konstrukcja. Nigdzie tego nie ma, ASO mówi, że 10 lat, szroty dookoła, że nie ma szans żeby coś takiego używanego znaleźć.

Cóż, trzeba się przyzwyczajać :). Ciekawostką jest, że podobno Mercedes ma dostępność 90% części do swoich aut od 1960 a jak nie to wyprodukowują :D Taka ciekawa rozbieżność.

Dla pewności postanowiłem zrobić test na węglowodory i negatywnie!!!Może tak być pomimo pęknięcia?

A z kąd pewność że to głowica opisz objawy

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

A z kąd pewność że to głowica opisz objawy

Twarde węże,wywaliło mi płyn,zapowietrzył się układ na zimnym poziom minimum jak się zagrzeje powyżej max brakuje mi tylko jednego objawu,jak poprzednio pękła głowica do zbiorniczka wyrównawczego przez dolny wąż leciały bąbelki teraz nie.

Możliwe że to może być chłodnicza spalin EGR też daje takie objawy

Możliwe że to może być chłodnicza spalin EGR też daje takie objawy

Jest odłączona od układu wydechowego przepływa przez nią tylko płyn chłodzący,egr jest wyłączony zresztą cała ekologia jest wywalona.

Jeszcze jedna blachostka korek zbiornika wyrównawczego sprawdź i węże chłodnicę
Głowicę zrzucał b na końcu jak wszystko inne wyelinujesz

Jeszcze jedna blachostka korek zbiornika wyrównawczego sprawdź i węże chłodnicę
Głowicę zrzucał b na końcu jak wszystko inne wyelinujesz

Kupiłem cały zbiornik z korkiem w ASO bo też tak pomyślałem,już nie mam pomysłów.Możesz zobaczyć czy w twojej też węże są twarde a jeżeli tak to jak bardzo.W mojej nawet jak ostygnie nadal jest ciśnienie w układzie i wysoki poziom płynu dopiero jak odkręcę korek ze zbiorniczka ciśnienie spada a płyn wraca do właściwego poziomu.

U mnie węże są miękkie a poziom płynu w zbiorniku praktycznie się nie zmienia to raczej nie są dobre wiadomości dla ciebie pozdrawiam i życzę wytrwałości

U mnie węże są miękkie a poziom płynu w zbiorniku praktycznie się nie zmienia to raczej nie są dobre wiadomości dla ciebie pozdrawiam i życzę wytrwałości

Dzięki;)

Dla pewności postanowiłem zrobić test na węglowodory i negatywnie!!!Może tak być pomimo pęknięcia?
Bo może coś innego jest. jak węże twarde to nie znaczy że głowica pękła. może być termostat, wentylatory mogą się nie załączać, pompa wody może być uszkodzona, może być źle odpowietrzony układ!!! sprawdź gdzie masz odpowietrzniki!! Może jak rozrząd Ci robili to nie odpowietrzyli dobrze układu.
Ja mam u siebie też ten silnik i jakoś zero problemów. kupiłem z przebiegiem 127.000 i została wywalona cała ekologia teraz mam ponad 170.000.

Bo może coś innego jest. jak węże twarde to nie znaczy że głowica pękła. może być termostat, wentylatory mogą się nie załączać, pompa wody może być uszkodzona, może być źle odpowietrzony układ!!! sprawdź gdzie masz odpowietrzniki!! Może jak rozrząd Ci robili to nie odpowietrzyli dobrze układu.
Ja mam u siebie też ten silnik i jakoś zero problemów. kupiłem z przebiegiem 127.000 i została wywalona cała ekologia teraz mam ponad 170.000.

Życzę ci żebyś nie miał takich problemów jak najdłużej niestety prawda jest taka że głowice w tych silnikach lubią pękać głowica już zdjęta i oczywiście pęknięta na szczęście dzięki pomocy kolegów z forum udało mi się kupić głowicę z AR 166 razem z konikami i auto już śmiga.Jak pękła po raz pierwszy też się łudziłem że pompa,termostat,odpowietrzenie,niestety okazało się że głowica.

Dokładnie ja też mam taką z 2,4 175 KM i wszystko śmiga jak trzeba. Te głowice są po prostu trwalsze jak te z AR 159

Moim zdaniem wina nie leży w głowicy czy to z 156 czy 159 jak pisałem wyżej winę za to ponosi ekologia a zwłaszcza DPF który podnosi temperaturę do tego stopnia że po znacznej ilości przejechanych kilometrów dochodzi do mikro pęknięć .W 156 ani klap ani DPF nie było i wszystko śmiga znakomicie

Moim zdaniem wina nie leży w głowicy czy to z 156 czy 159 jak pisałem wyżej winę za to ponosi ekologia a zwłaszcza DPF który podnosi temperaturę do tego stopnia że po znacznej ilości przejechanych kilometrów dochodzi do mikro pęknięć .W 156 ani klap ani DPF nie było i wszystko śmiga znakomicie

Ekologia też na pewno przyczynia się do pękania głowic, widać to chociażby po tym jak coraz częściej głowice również pękają w 1.9, aczkolwiek po prostu w 2.4 czapki są wadliwe, nawet bez ekologi potrafią pęknąć...

Życzę ci żebyś nie miał takich problemów jak najdłużej niestety prawda jest taka że głowice w tych silnikach lubią pękać głowica już zdjęta i oczywiście pęknięta na szczęście dzięki pomocy kolegów z forum udało mi się kupić głowicę z AR 166 razem z konikami i auto już śmiga.Jak pękła po raz pierwszy też się łudziłem że pompa,termostat,odpowietrzenie,niestety okazało się że głowica.

możesz wstawić zdjęcia tej głowicy popękanej?

Tak wyglądała moja po zdjęciu małe pęknięcia między zaworami
154.jpg
155.jpg

W tym miejscach co pękła to były wcześniej naprawiane?

Kolega wstawił zdjęcie swojej głowicy moja pękła za pierwszym razem na trzecim cylindrze a za drugim na czwartym i drugim,ale niedawno dowiedziałem się od kolegi z forum że już na gwarancji w serwisie przy niej grzebali.

- - - Updated - - -

Kolega wstawił zdjęcie swojej głowicy moja pękła za pierwszym razem na trzecim cylindrze a za drugim na czwartym i drugim,ale niedawno dowiedziałem się od kolegi z forum że już na gwarancji w serwisie przy niej grzebali.

Głowica już poszła do huty także zdjęć nie zrobię.

Amortyzatory
Powrót