Giuseppe Busso i jego V6

fiergloo

Redaktor naczelny
Auto
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi
Przygotowałem notę dotyczącą silników V6 w Alfach między 1978 a 2005 roku i facecie który je wymyślił. Te czerwone i podkreślone to odnośniki do filmów z odpowiednimi samochodami. Filmy dobierałem tak aby było słychac dźwięk silnika.

Busso i jego V6

Bardzo dobry artykuł, przyznam ze nie ma dnia abym nie był na Twoim blogu, sporo ciekawych rzeczy już tam przeczytałem i hehe zawsze czekam na coś nowego. Szacun :mrgreen:

super extra dobry material szkoda tylko ze juz nie robia alfoskiej v6

No ładnie, ładnie. Kawał historii. Rispekt :wink: za ten artykuł.
I właśnie takie rzeczy sprawiają, że czuję się dumny, że pod maską mojej Alfy pracuje V6.
Podbijam ten temat do góry, żeby nie zaginął gdzieś w archiwum.

Pawle moj drogi...chwala Ci za to ze masz tego bloga...bo wiele wiecej wiem...nie jestem juz nemo w wielu waznych sprawach... <piwo> zdrowko

Racja, racja nie ma dnia żebym kilka razy nie sprawdził czy nie ma czegoś nowego. Kawał dobrej i ciekawej roboty, pierwszy raz jak zobaczyłem ten blog to nie mogłem się oderwać, jednym tchem cały czytałem i od tamtego czasu ma swoje miejsce w "ulubionych" :mrgreen:

Matt21 napisał:
Racja, racja nie ma dnia żebym kilka razy nie sprawdził czy nie ma czegoś nowego. Kawał dobrej i ciekawej roboty, pierwszy raz jak zobaczyłem ten blog to nie mogłem się oderwać, jednym tchem cały czytałem i od tamtego czasu ma swoje miejsce w "ulubionych" :mrgreen:

Chciałem to napisać, Fiergloo masz u mnie flaszkę, jak zachaczysz kiedyś o wschodnie krańce to się upomnij :wink:
Dobra robota, tak trzymać :D

silnik odszedł do historii nieco później - jeszcze w tamtym roku był montowany w AR GT - ostatniej AR z alfowskim V6

a blog i artykuły świetne - fajnie poczytać a jeszcze fajniej wiedzieć że są ludzie dla których
AR to coś więcej niż tylko samochód

muszę przyznać że kawała dobrej roboty zrobiłeś,bardzo miło się czyta...
Odrazu widać że prawdziwy fan :)
Pozdrawiam,żeby więcej było takich zapalenców..

Tak , artykuł bardzo dobry , z resztą nasz redaktor ma bardzo ciekawego bloga. Nigdy nie miałem osobiście V6 autorstwa pana Busso,ale z pewnoscią jeszcze bede go mieć . Po przeczytaniu tego artykułu tymbardziej :wink:

Fiergloo,a może tak coś o T.S.-ie teraz.... 8)

Pozdr. Tiga

Blog bajka :!: Dodam pare ciekawostek o zmodernizowanym 3,0 12v po 92 ,silnik dostał chłodnice oleju ,natrysk oleju na denka tłoków :!: miał też chłodzone sodem zawory wydechowe :!: nigdy nie słyszałem o zerwanym pasku rozrządu :!: [bywało że pasek przeskoczył o kilka ząbków zwykle po ustawieniu było ok].
Niestety doszło do tego że dobry silnik AR to klekot :(

Amortyzatory
Powrót