• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Giulietta...trójkąt

pio76

Nowy
Auto
ALFA ROMEO GIULIETTA 1.4 T 2010 r.120KM
Witam Wszystkich Forumowiczów...jestem nowy.
Czy ktoś wie gdzie fabrycznie znajduje się trójkąt, gaśnica czy apteczka...czy w ogóle Giulietty są w nie wyposażane fabrycznie? i gdzie ewentualnie to znajdę...Mam u siebie zestaw naprawczy do kół, opon kompresor...czy w związku z tym samochód nie posiada fabrycznie lewarka czy klucza do kół. Czy po prostu moje auto zostało okradzione przed zakupem hehe...ściągane ze Szwajcarii. Dzięki za pomoc. Pozdro.
Piotr

Tak, jeśli jest Fix&Go, to nie ma ani lewarka, ani klucza. Trójkąt chyba nadal powinien być we wnęce pod podłogą bagażnika. Gaśnicy na pewno nie ma, bo tę dorzuca FAP (w związku z tym ma urocze logo FIAT na pokrowcu :) ).

Też lekko się zdziwiłem jak chciałem na parkingu przed chatą sprawdzić czy kupiłem dobre felgi. Zasuwam z felą do auta otwieram bagażnik i szukam lewarka, wywaliłem wszystko co było w środku a lewara ani widu ani słychu. Felga pod pachę i zmarszczony wracam do domu.

Czy ktoś wie gdzie fabrycznie znajduje się trójkąt, gaśnica czy apteczka...czy w ogóle Giulietty są w nie wyposażane fabrycznie? i gdzie ewentualnie to znajdę...
mam wersję z kołem zapasowym i u mnie trójkąt razem z gaśnicą jest właśnie luzem w pokrowcu doczepionym na rzepach w bagażniku , jak kolega wyżej pisał etui z logo fiata więc widocznie w PL to było dodawane do kompletu. Na inne rynki trójkąt też pewnie był więc ktoś go sobie musiał przywłaszczyć przy jakiejś okazji ;)

Ostatnia edycja:
Czy ktoś wie gdzie fabrycznie znajduje się trójkąt, gaśnica czy apteczka...czy w ogóle Giulietty są w nie wyposażane fabrycznie? i gdzie ewentualnie to znajdę...Mam u siebie zestaw naprawczy do kół, opon kompresor...czy w związku z tym samochód nie posiada fabrycznie lewarka czy klucza do kół. Czy po prostu moje auto zostało okradzione przed zakupem hehe...ściągane ze Szwajcarii. Dzięki za pomoc. Pozdro.
Piotr
Po co ci apteczka?

Podobnie jak defibrylator. Też się może przydać.

Koc termiczny, bandaż, nożyczki, plastry - nie widzisz zastosowania dla tych rzeczy? Ja już wiele razy używałem wyposażenia apteczki i nie wyobrażam sobie jazdy bez, aczkolwiek nie będę wchodzić w dalszą polemikę.

Mogę zadać identyczne pytanie dotyczące defibrylatora.
Zapytaj ratowników medycznych ile osób ginie w wypadkach z powodu zatrzymania akcji serca, bo pogotowie nie zdążyło dojechać.

Bo gdyby ludzie ratowali, to ratownicy zdążyliby częściej. Rękawiczki lateksowe jeszcze ze dwie pary dorzucił do zestawu. I jak Ty nie poratujesz, to może Twoja apteczka przyda się do ratowania Ciebie.

pzdr, tadzikpl

Bo gdyby ludzie ratowali, to ratownicy zdążyliby częściej.
Na to powinien być nacisk na kursach nauki jazdy, a nie na to czy zaparkujesz samochód mniej lub bardziej równolegle do krawężnika.

Ja mam apteczkę w zestawie w ładnym pokrowcu - gaśnicy za to nie mam w aucie, bo w nl nie ma takiego wymogu i słusznie, 1kg gaśnicą to można sobie gasić .... a nie palące się auto. Tutaj się z auta wysiada dzwoni do straż i trzyma jak najdalej od płonącego wraku.

1-DSC05506.jpg

Bo gdyby ludzie ratowali, to ratownicy zdążyliby częściej. Rękawiczki lateksowe jeszcze ze dwie pary dorzucił do zestawu. I jak Ty nie poratujesz, to może Twoja apteczka przyda się do ratowania Ciebie.

pzdr, tadzikpl

Właśnie o tym mówię. Gdyby każdy kierowca miał defibrylator, to niewątpliwie byłoby mniej ofiar. A życie ludzkie jest bezcenne. Te urządzenia teraz nie są duże i na pewno bardziej się przydadzą niż rękawiczki, bo rękawiczki nie ratują życia. Bez rękawiczek też można komuś zrobić opaskę uciskową kawałkiem koszuli.

https://upload.wikimedia.org/wikipe...fibrylator_AED.png/800px-Defibrylator_AED.png

Jakby była wojna, to bym nie chciał cię mieć w swoim oddziale.

Żywy i zdrowy ratownik uratuje więcej rannych. I sory, ale gorzej dwa trupy, niż jeden. I nikt potem nie pierdzieli, że ratował i się zaraził albo zginął. Idź na kurs, to Ci osoby robiące w tym dzień w dzień dokładnie to samo powiedzą..

Ostatnia edycja:
Ale ratownik ma swoje rękawiczki. Więc o co chodzi?

To wreszcie jest ktoś za obowiązkowym wożeniem defibrylatora czy nie?

Czyli więcej niż połowa aut co u nas jeździ kosztuje między 3-5 tys złotych? ;)

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Czyli więcej niż połowa aut co u nas jeździ kosztuje między 3-5 tys złotych? ;)

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

może trochę przesadziłem ;) jednakże uważam, że byłaby to żyła złota dla producentów defibrylatorów, pewnie przedstawiciele handlowi takich firm dostawaliby służbowe Porsche, a kadra kierownicza Ferrari ;) Coś jak ekrany akustyczne przy drogach wylobbowane przez producentów w swoim czasie ;) Dlatego jestem przeciwny takim rozwiązaniom.

możecie nie zaśmiecać...podyskutujcie sobie na pw...albo nowym wątku

Amortyzatory
Powrót