[Giulietta] Giulietta Sylwii i Kanapy

Ostatnio wreszcie zabrałem się z kolegą za tę wiązkę i nie działające w klapie bagażnika światło stop (prawa strona), wycieraczkę oraz podgrzewanie szyby.
Tak więc korzystając z instrukcji z forum zabrałem się do pracy, na początek kupno kabli do przeszczepu.
Poszukiwania kabli w silikonowej osnowie niestety nie wyglądały najlepiej (jeśli chodzi o sklepy stacjonarne w mojej okolicy, oczywiście PVC było wszędzie pełno), finalnie udało się jednak znaleźć odpowiednie :) co najlepsze zamiast kupować każdy kabel osobno udało się kupić taniej kabel z kilkoma w środku co o dziwo wyszło taniej, bo jeden metr kabelka w osnowie silikonowej to koszt około 15zł w sklepie z kablami. I oczywiście rurki termokurczliwe.

Na początek odłączenie akumulatora

A potem dalej.

Po przygotowaniu się do operacji, ściągnęliśmy/odchyliliśmy kawałek gumy z prawej strony (już wcześniej sprawdziłem czy to tam są kable przerwane) i przygotowaliśmy po przerywane przewody do lutowania. Wcześniej "Oskórowaliśmy żmiję" :) elektrycy pewnie wiedzą o co chodzi, uzyskując w ten sposób z naszego 1 metrowego kabelka całe 3 metry potrzebnych kabli (oczywiście kupiliśmy też 50cm grubszego przewodu bo tak owy też był przerwany).

Po skróceniu odpowiednio pękniętych przewodów nałożono od razu rurki termokurczliwe, zaczęliśmy od strony klapy, nowe kable zostawiliśmy dłuższe, później wyjaśnię dlaczego.

Wszystkie nowe kable przylutowaliśmy do jednego grubszego kabelka aby później można było łatwiej przeciągnąć przez gumę, zaczęliśmy od strony klapy z powodu że jest tam węższe wejście. Po przeciągnięciu i odcięciu nadmiaru kabelków wystarczyło przylutować końcówki do wiązki. A potem chwila prawdy po podpięciu aku i ... hurra :D błąd z deski zniknął i do tego wszystko działa czyli, podgrzewanie szyby, stop, wsteczny i wycieraczka :)

Przy następnej okazji będę musiał się zająć tym czujnikiem temperatury w lusterku bo jeszcze to mi zostało tak w sumie :) a gdzieś w za parę miesięcy zmiana koloru zacisków, zmiana tarcz i klocków oraz trzeba znaleźć jakieś felgi 17stki no i nowe opony.

Jeśli szanowna moderacja uzna że ta instrukcja przyda się do doklejenia do odpowiedniego istniejącego już tematu to śmiało, proszę nawet nie pytać :)

No i jeśli ktoś z klubowiczów jest z okolic i ma podobny problem z wiązkami (lub myśli o małym detailingu autka) to zapraszam do mnie śmiało, kabelki jeszcze mam zapas spory i lutownica u mnie została + garaż (nie mój) gdzie spokojnie można wykonać tę operację, mile widziany Porter :D
Dobrego roku moi drodzy !

Jako zbliża się powoli piękny nowy sezon letni i poszukiwania felg na lato trochę się wydłużały wpadłem na pomysł aby przed weekendem kupić dystanse zmieniające rozstaw (aby zamontować felgi z audi które niestety w poniedziałek dopiero do mnie dotarły od znajomego), dystanse zrobione na zamówienie 5x110 67,1mm na 5x100 57,1 2x25mm i 2x30mm... wszystko byłoby super bo felgi w sumie praktycznie za darmo dostałem a za dystanse przyszło mi zapłacić bez przesyłki 690zł (tak pewnie przepłaciłem) ale najlepsze dopiero się dziś rano okazało, a konkretnie że felgi które dostałem nie mają wcale wysokiego ET (czyli np.50) tylko 35 (pomyliło się koledze wysokie ET z niskim :( ) finał jest takie że na lato zostałem dalej bez felg a do tego biedniejszy o 690zł. Aż wstyd mi to pisać ale cóż, tak to jest jak się człowiek napali na szybko na coś, mam nadzieje że moja głupota będzie przestrogą dla innych. A felgi dziś wieczorem oddaje koledze.

Ps. na razie nie mogę wystawiać rzeczy na Forum ale jak ktoś by potrzebował takie dystanse to chętnie odsprzedam, są nowe i nawet nie rozpakowywane i nie mierzone, po prostu nowe.

Kolejny rok mija, obecnie przebieg to 163000km i dalej rośnie ;) Julka jak do tej pory nie zawiodła ani razu. Aby jednak nie było zbyt kolorowo to zbliża się wydatek na autko w kwestii następującej ... Wymiana amortyzatorów, wymiana tarcz i klocków tył przód i najważniejsze, 9 marca trafia autko (w koncu, bo długie terminy były) do AutoItal na regenerację Turbo (trochę mnie denerwowało że pojawiał się dziwny dźwięk na ułamek sekundy w okolicach 1600- 2000 obrotów, oraz śladowe ilości oleju w filtrze powietrza) oraz wymianę EGR na nowy. Myślę jeszcze czy ma sens wymieniać odmę czy lepiej ja wyczyścić ? Czy ktoś z ekspertów mógłby mi podpowiedzieć czy jest to rozsądną opcja? Czy lepiej wydać te 200pln na nową odmę ?

Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Pytanie, czy po demontażu zaworu EGR z silnika 2.0 Jtdm (Giulietta) powinien mi wypływać z miejsca montażu płyn chłodniczy (połączenie chłodnicy spalin z zaworem EGR)? Nigdzie na filmikach nie widziałem aby ktoś wspominał o tym że przed demontażem samego zaworu trzeba było spuszczać płyn oraz aby pojawiał się jakiś płyn na filmikach :/ ratunku...

Sam zawór nie jest chłodzony cieczą, tylko chłodnica egr

Dzięki za odpowiedź, wystraszyłem się kurcze ale okazało się ze to normalne po konsultacji z mechanikiem i powiedział że przy demontażu samego zaworu EGR (miejsce łączenia z chłodnica EGR) i tak powinienem wcześniej spuścić płyn chłodzący :) i zaśmiał się trochę że mnie że o tym nie wiedziałem ... szkoda że w filmikach i instrukcjach o tym nie pisza/nie mowią wczesniej. Na szczęście dokupiłem płynu na stacji benzynowej i dolałem nie cały litr (za nie długo i tak wymiana na nowy całego będzie ).

No w końcu prawie już wszystko naprawiłem co mnie wkurzało, turbo poszło do regeneracji na oryginalnych częściach plus do tego od razu klocki wymienione i zawór EGR jednak rozwiązałem inaczej (a konkretnie rozwiązane "raz na zawsze") i łącznie poszło coś około 3000zł. Ostatnio też do wymiany poszły wszystkie amortyzatory na nowe Bilstein ale co dziwne coś jednak jeszcze tam nie jest tak jak powinno (przy rozprężaniu niekiedy coś stuka) więc autko wróci na warsztat (tu na zawieszenie poszło 1600zł).

Między czasie w końcu też kupiłem alufelgi 17stki ale muszę je zregenerować trochę i jeszcze lewy kierunek się popsuł (boczny led) to zamówiłem nowy za 44zł.

I jeszcze udało mi się zrobić taki amatorski filmik z spotu AR na Śląsku w ten piątek :) premiera dziś o 20:00

Zajebisty filmik wyszedł, dobry klimat macie na Śląsku! Pozdro!
Ps. To blistein stuka?

Zajebisty filmik wyszedł, dobry klimat macie na Śląsku! Pozdro!
Ps. To blistein stuka?

Dzięki :) cieszy mnie to że się podoba :)

Amorki są nowe więc coś innego to jest :/ ale nie wiem co więc muszę wrócić do Ital-Auto żeby sprawdzili to raz jeszcze bo przy odbiorze pytałem czy coś tam się jeszcze dzieje co wymaga wymiany ale powiedzieli że wszystko ok (wspominali że sprawdzali nawet przekładnie czy jakiegoś luzu nie ma ale nic nie było :( ).

Amortyzatory
Powrót