[Giulietta] Giulietta QV - mody

Liianowaty

Nowy
Auto
Giulietta QV prelift
Hej Alfiarze,

Jako szczesliwy posiadacz Giulietty QV zdążyłem już sporo czerpać przyjemności ze stockowych możliwości wozu (i tłumaczyć się przed żoną ze średniego spalania 16 litrów :<). Teraz przyszedł czas na drobne modyfikacje.

To co zrobił poprzedni właściciel:
-gwintowane zawieszenie
-wydech INOX racing

Chciałbym zrobić:
- Intercooler
- downpipe
-mape

Czyli mówimy o typowym chyba zestawie :). Jestem zielony, a sporo rad z różnych źródeł jest sprzecznych, więc uznałem że może dobra i bardziej doświadczona dusza z forum może mi pomoże.

IC - chciałem kupić z fmic.pl IC w predefiniowanym zestawie. Z jednej strony znam osobe która taki ma i ponoć jest zadowolona (ale mapy jeszcze nie robiła). Cinsoft sugeruje, ze jest IC za mały (rdzeń 550x180x65) i powinien byc 600x300. Dostałem też info od innej osoby, że fmic.pl to jednak raczej jakościowo kaszana i szybko spuchnie. Jak to jest faktycznie? Docelowo nie chce jej krecic na wiecej niz 280-290. Jesli faktycznie jest zły to jest ktośw stanie podpowiedzieć co innego zamówić (i co dodatkowo, bo fmic ma gotowe zestawy montażowe, któych nigdzie indziej nie uświadcze)

DP - of course najchętniej zrobiłbym sam dp, natomiast w dzisiejszych czasach robi sie to już risky. Katalizator sportowy pewnie jest potrzebny i pewnie Euro 4. Dostałem wycene takiego zestawu 2k netto, czyli pewnie z 2,8 brutto. Cena okay? Jakieś inne rozwiązanie?

Mapa bez IC nie ma sensu zapewne. A jak bez DP? Jeśli teraz się nie zdecyduje i zrobie samo IC i mape, pewnie pozniej przy zmianie dp bedzie trzeba robic nową mapę?

Zapewne nie jest to rocket science, natomiast szukajac samodzielnie info, okazalo sie ze jestem za cienki bolek by moc rzeczowo zweryfikować informacje.

Pozdrawiam,
Kuba

Cześć,
Sam wertuje temat od jakiegoś czasu bo również zdążyłem się przyzwyczaić do serii QV. Ba nawet żona mówi, że to już nie jedzie :rolleyes:
FMIC jest imo wystarczający, kilka osób już zamontowało dedykowany i jest zadowolona. Do wspomnianej mocy wystarczający bez problemu.
Co do dp, to temat też szeroki. Czy aby na pewno chcesz z katalizatorem? Czy tylko obawiasz się przeglądów itp? Dp bez kata to koszt +/- 700zł, przynajmniej u mojego znajomego.
Mapę najlepiej zrobić na docelowym zestawie, chyba, że chcesz weryfikować przyrosty po pewnych etapach modyfikacji. Ale tak, na pewno po dp trzeba będzie zrobic korektę.
Zawór DV też do rozważenia.
Wydech masz cały czy tylko końcowy?
A w jakim stanie turbo? Mnie kusi k04 lub hybryda.
Kolejna kwestia to weryfikacja napędu. Jak sprzęgło i dwumas?

Ps. Popatrz na bliźniaczy temat Delty tbi kolegi [MENTION=6]Piotriix[/MENTION] w Przedsionku Alfisty - ma dużą wiedzę. Zapewne coś napisze mądrzejszego i konkretnego niż ja :cool:

Cześć,
Sam wertuje temat od jakiegoś czasu bo również zdążyłem się przyzwyczaić do serii QV. Ba nawet żona mówi, że to już nie jedzie :rolleyes:
FMIC jest imo wystarczający, kilka osób już zamontowało dedykowany i jest zadowolona. Do wspomnianej mocy wystarczający bez problemu.
Co do dp, to temat też szeroki. Czy aby na pewno chcesz z katalizatorem? Czy tylko obawiasz się przeglądów itp? Dp bez kata to koszt +/- 700zł, przynajmniej u mojego znajomego.
Mapę najlepiej zrobić na docelowym zestawie, chyba, że chcesz weryfikować przyrosty po pewnych etapach modyfikacji. Ale tak, na pewno po dp trzeba będzie zrobic korektę.
Zawór DV też do rozważenia.
Wydech masz cały czy tylko końcowy?
A w jakim stanie turbo? Mnie kusi k04 lub hybryda.
Kolejna kwestia to weryfikacja napędu. Jak sprzęgło i dwumas?

Ps. Popatrz na bliźniaczy temat Delty tbi kolegi [MENTION=6]Piotriix[/MENTION] w Przedsionku Alfisty - ma dużą wiedzę. Zapewne coś napisze mądrzejszego i konkretnego niż ja :cool:

Hej - dzięki za odpowiedz!
No właśnie też mi się wydaje, że jeśli mówimy o -300ps, to ten fmic.pl powininien wystarczyć.

DP - jasne, że nie zależy mi na katalizatorze. Nie ukrywam jednak, że nie mam psiapsiuła na stacji diagno i wolałbym nie musieć kombinować z szybkim montazem kata, bo zabrał mi dowód rejestracyjny :). Mówiąc w skrócie, to dupochron, chociaż cene wywindował koszmarnie.

Nie orientowałem sie na zaworach spustowych. Faktycznie się opłaca?

Sprzęgło, dwumas i turbo wydaje się w dobrym stanie, na razie nie dawało żadnych złych oznak - acz to się pewnie okaże jak przyjdzie co do czego.

Wydech tylko końcowy, z tego co wiem. Generalnie nie chce przeszarżować finansowo. Giulietta to troche moje widzimisie. Miałem kupić żonie samochód, dołożyłem nieco i kupiłem julke sobie a stary jej oddałem :). Pewnie jednak za max 2 lata poleci do niej.

Cinsoft sugeruje, ze jest IC za mały (rdzeń 550x180x65) i powinien byc 600x300
Przecież ten większy nie wymaga jakiś super przeróbek ,kolanka pewnie takie same jak w tym mniejszym.
Skoro jesteś w kontakcie z Cinsoftem to zrób DP z katem u niego.
I tak pewnie soft będziesz tam robił.
Jaką ty masz turbinę K03 czy K04?

Ok, ale ta mniejsza mam możliwość kupna gotowego zestawu montażowego i wiem która to dokładnie. Nie wiem natomiast jaki konkretnie ma byc inny, wiekszy IC, co dokupic etc :P. Jak mówiłem, niestety jestem kompletnie zielony.

Tak, jesli bede robił dp z katem to w cinsofcie, bo maja swietna opinie. Natomiast faktycznie nie spodziewalem sie ponad 2.5 k za dp, więc troche to wydłuża czas zanim zdecyduje sie na jednokrotny taki zakup :). Co do turbiny to powiedz mi jak to sprawdzić, to napsizę. Niestety wujek google nie podpowiedzial :<.

Większy ic i tak Ci nie potrzebny, za duży to również można popaść ze skrajności w skrajność. Ale jeżeli się zdecydujesz to przecież pełno jest kolanek do wyboru do koloru, kwestia wymiarów. 2.5k zł za dp z katem to imo za dużo... Nawet licząc z górką DP 800zł, kat no niech też 800zł, to za co reszta? Zapewne przez to, że ma to robić markowy zakład...

Rdzeń 550x230x65 wystarczy na 280-290ps. Ja mam taki u siebie, wchodzi bez wiekszych modyfikacji. Turbo jakie siedzi stockowo w qv to k04. DP możesz kupić od ragazona. Koszt powinien się zamknąć w 3k razem z modyfikacją sterownika.

Tak w 159 i w delcie jest K03. W GQV jest Borg Warner K04 2280

Dla potomnych
Giulietta QV 235 KM K03
Giulietta QV 240 KM K04
A sprawdzić łatwo bo jest napis na turbinie.

A widzisz, coś mi dzwoniło, muszę zerknąć.

Ostatnia edycja:
Ja mam FMIC od FMIC.PL i tak:
- dedykowany od FMIC ma 550x180x65 - miałem taki w 2.0 JTDM-2 i w lecie jechało przyzwoicie

- do QV wrzuciłem 550x230x65 i teraz robiłem mapę, wyszło 290hp i 417nm przy 9c na zewnątrz (hamownia na kołach) - skrzynia TCT
--- 550x230x65 miał kumpel w 1.8T i puchnął dopiero powyżej 25 stopni, doładowanie 2,2 bara (ok. 400 koni)
---- miejsca w QV jest tyle, że bez problemu wchodzi 550x230x65 a jeden gagatek nawet miał 600x300x76.

Po zrobieniu DP, pewnie wyszłoby +/-10 koni więcej, ale po zrobieniu DP trzeba zrobić mapę.
Ciekawostka: moja QV ma seryjnie 240, a pomiar pokazał ok. 250km.
Ciekawostka2: rób program bo przed to nie jazda :D jazda po mieście i przemieszczanie się jest zdecydowanie lepsza

Ostatnia edycja:
A jakie ty masz teraz doładowanie przy tych 290 koniach i 417 nm?

Oki, sporo sie dowiedzialem - dzieki. W takim razie bede polowal na nieco wiekszy IC. Pytanie, czy DP jest w takim razie obligatoryjny. Jesli mam dolozycz ~2,5k to oprocz potencjalnie nieco lepszego dzwieku, duzo mocy zyskam? jesli mam ugrac 10km, to w takim razie moglbym to odpuscic - wtedy mape i IC moge zrobic w kazdej chwili. Inaczej, bede musial sie przed zona tlumaczyc, dlaczego ona jezdzi 13 letnia toyota a ja sie bawie :P.

Czyli porównując do wrzucanych innych komentarzy, DP z katalizatorem sportowym daje roznice (po zrobieniu of course mapy uwzgledniajacej dp) roznice rzedu ~25 km, tak?

Bez wywalania kata można osiągnąć 270 a może i więcej.
Wszystkio zależy od kondycji silnika i wiedzy tunera.
Wąskie gardło to wydech a właściwie to ten odcinek zaraz za katem.
Z dp cinek robił 300 / patrz alfa sołtysa/

Okay, w takim razie, nie ma co półśrodków. 5,5 k oddam, ale pewnie z perspektywy czasu będę szczęśliwszy :p. Ostatnie pytanie? Z moimi końcówkami jest głośniej, bardziej basowo ale dalej komfortowo. Czy po dp, moi sąsiedzi będą krzywo patrzeć, a ojciec sugerować warsztat bo an pewno coś się zepsuło? :D Dziękuje Wam za aktywność, widać że community jest dobre :)

Amortyzatory
Powrót