Witam. Ostatnio kupiłem Julke 1.4MA 170km. 2010r..
Zamierzam właśnie wymienić Olej i sprawdzałem w Książce Serwisowej .
Był lany 5w40 i później 0w30 .
I mi namieszało w głowie , to który teraz Olej wlać ?.
Pomożecie?
Ponieważ od 12 lat jeżdzę takim autem ( w sensie rocznik/silnik) napiszę moje doświadczenia z wymianami oleju w MA. Od razu mówię że nikogo do niczego nie mam zamiaru przekonywać. Każdy niech leje co uważa za stosowne. Chyba większość osób z tego wątku to wyznawcy 0W. Już od samego początku wprowadzenia do Julki 0W (nie pamiętam dokładnie w którym to było roku - bodajże 2012-2013) FCA się motał co do jego stosowania jeśli chodzi o wcześniejsze roczniki. Jedne ASO zalecały 0W inne 5W. W praktyce FCA nie zajął jednoznacznego i defintywnego stanowiska w tej kwestii a ASO do aut na gwarancji lały to co w danym momencie mieli na stanie tzn to na czym więcej zarabiali lub czego chcieli się pozbyć ze stanu . Zapis w instrukcji dotyczący zastąpienia 5W przez 0W został wymuszony po pierwsze z powodu Euro 6 a po drugie z awarii MA dla których zresztą bardziej przyczyniał się sam interwał wymian.
U mnie tzn w moim silniku się lepkość 0W się nie sprawdziła . W ciągu prawie 215kkm przebiegu podjąłem dwukrotne próby przejscia na 0W i za każdym razem wracałem do 5W, moj silnik sie z 0W zwyczajnie nie polubił. Przy stosowaniu dobrego oleju 5W40 C3 oraz markowych dodatków typu AR/Oilsync uzyskamy ochronę na poziomie 0W a często nawet lepszą. Nie popadam w skrajności czy paranoje jeśli chodzi o interwały- wymieniam olej co 10-15 kkm i przed każdą wymianą oczywiście płukanka. Mogę zatem powiedzieć że mój MA jakieś 95% przebiegu zrobił na oleju 5W40 , obecnie sam moduł MA zrobił do tej pory przebieg 185kkm i ma się dobrze-nie wykazuje żadnych problemów. Wnioski pozostawiam każdemu, i uważam ze nie ma jednej reguły-każdy silnik może być inny , wszystko zależy od historii, wcześniejszego traktowania, serwisowania itp itd. Co będzie dobre dla jednego nie koniecznie drugiemu (nawet takiemu samemu) będzie służyć. Najlepiej sprawdzić w praktyce (przetestowac różne) który olej się najlepiej sprawdza w konkretnym egzemplarzu i przy takim zostać