[Giulietta] Giulietta 2018

Nie zostało nigdzie potwierdzone, że to będzie ta sama platforma? Cena chyba poszłaby w górę, a jeśli nie to jak dla mnie zupełnie bez sensu, czyli Giulietta = Giulia z bardziej praktycznym bagażnikiem(złożenie kanapy i wyjęcie półki = mega ładowność w porównaniu z Żulią ;)).

Swoją drogą, pakowność Żulii to jest dramat. Formalnie jest większy niż w Julce o jakąś 1/3, ale możliwość ustawienia tam czegokolwiek - tragedia. Jeden plus - nieco dłuższa od krawędzi bagażnika do tyłu przednich siedzeń, więc moje narty wchodzą prosto, a nie lekkim skosem. Ale poza tym ten otwór załadunkowy to jest tra-ge-dia. Bagażnik niski, jego góra strasznie nierówna (goła blacha + linki do składania siedzeń). W Julce jej 350l potrafiłem wykorzystać do samego końca, co do centymetra, a tu zostają straszne puste przestrzenie. Ogólnie nie polecam na wyjazdy wakacyjno-feriowe (no dobrze, wakacyjnych jeszcze nie testowałem, ale feriowe testowałem i jest źle).

Kwestia pomiarów- anglicy czasem liczą do 60 mil na godzinę, a nie 62 i dość często się pojawiają rozbieżności przez to (aczkolwiek nie w wys. 0.7s)
nie jest tak że anglicy i amerykanie mają trochę inną milę (nie chce mi się sprawdzać), i stąd różne inne dziwolągi w konwertowaniu wyników wychodzą?
z tego co wiem Veloce ma 0-100 5.2sek, natomiast Stelvio właśnie 5.6 czy 5.7. Amerykanie liczyli chyba 0-60mph to podawali ciut mniej (bo to mniej niż 100km/h)

A ja uważam że to mogła by być świetna decyzja. Nie oszukujmy się, Giulietta to model który nadal generuje niezłą sprzedaż, to ważny segment. Gdyby była to ta platforma, RWD w czasach gdy konkurencja przechodzi na fwd ( patrz wspomniana przeze mnie BMW 1) taka decyzja mogłaby odnieść sukces. Nie zagroziło by to sprzedaży Stelvio, bo kto chce mieć suva to nie kupuje kompakta, może nieco Giulii ze względu na większa funkcjonalność ale sedany też mają swoich zwolenników ( w tym mnie). Mogłaby to być wręcz alternatywa dla Giulii SW. Oczywiście o ile cena byłaby dobrze skalkulowana.

Chcesz żeby miała tylny napęd i cena była rozsądnie skalkulowana...Albo rybka albo akwarium. Ja uważam, że Alfa powinna zostawić jeden rozsądny cenowo model z napędem na przód. Czy to będzie nowa Giulietta czy nowe czterodrzwiowe Mito a Giulietta RWD i droższa - to już osobna kwestia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie zostało nigdzie potwierdzone, że to będzie ta sama platforma? Cena chyba poszłaby w górę, a jeśli nie to jak dla mnie zupełnie bez sensu, czyli Giulietta = Giulia z bardziej praktycznym bagażnikiem(złożenie kanapy i wyjęcie półki = mega ładowność w porównaniu z Żulią ;)).
użycie tej samej platformy nie oznacza podobnych wymiarów samochodu:) długość karoserii jak najbardziej ulega modyfikacji. najlepszym przykładem jest mqb vw, która jest uzywana w większosci modeli- od maleńkiej ibizy, przez leona, octavię, tt, po passata/suberba czy kodiaq'a.
platforma to ułożenie silnika, skrzyni i chyba rozstaw osi, ewentualnie szerokość kabiny(?)reszta zależy od konstruktorów:)
więc użycie tej samej platformy nie bedzie oznaczało, ze giulietta stanie sie giulią hatchback:) cena prawie na pewno pojdzie w górę, jeśli przeniosą się na napęd rwd/q4 dla qv. poza tym obstawiam, ze będą chcieli raczej konkurować z bmw 1, mercem a i audi a3 niż z golfem czy 308...

Dla przykładu Fiat Tipo korzysta z tej samej platformy co Jeep Renegade. Zdawałoby się dwa zupełnie różne samochody.

Daarek chyba jednak się mylisz. Czytałem o tym na fiatklubpolska, i jeszcze gdzieś w necie, jak pojawił się Tipo. 500X to oczywiście także ta sama platforma.

Dzisiaj w sklepie spożywczym wpadł mi w ręce jakiś niemiecki szmatławiec. Od razu muszę się usprawiedliwić - normalnie nie biorę tego czegoś do ręki, jako czegoś przeznaczonego dla ludzi gorszego sortu. Na na okładce było napisane "Nowy kompaktowy SUV Alfa Romeo", a w środku, że powstanie na płycie podłogowej Giulietty, ale dopiero w 2019 roku.

I coś wiadomo z tą giuliettą z marca 2018 (nowy model)?
Bo prócz przeróbek fotoshopowych to chyba nie można nic znaleźć :/

Dzisiaj w sklepie spożywczym wpadł mi w ręce jakiś niemiecki szmatławiec. Od razu muszę się usprawiedliwić - normalnie nie biorę tego czegoś do ręki, jako czegoś przeznaczonego dla ludzi gorszego sortu. Na na okładce było napisane "Nowy kompaktowy SUV Alfa Romeo", a w środku, że powstanie na płycie podłogowej Giulietty, ale dopiero w 2019 roku.
Jak coś piszą w Autoshicie to na pewno to nie jest prawda.

Amortyzatory
Powrót