[Giulietta] Giulietta 2.0 JTDm

Auto
już sprzedana w cholerę!
IMG_1847.jpg
Alfa Romeo Giulietta (940)

Data produkcji: 29-11-2012

SILNIK:
2.0 J(T)Dm 170KM

UKŁAD DOLOTOWY:
OEM

UKŁAD WYDECHOWY:
OEM

ELEKTRONIKA:
3 tryby pracy: Dynamic, All Weather i Neutral, które mieszają z reakcją na gaz.

UKŁAD NAPĘDOWY:
OEM, manual

ZAWIESZENIE:
OEM ale podobo mam "Sport Trim"

UKŁAD HAMULCOWY:
OEM - działa

KOŁA:
OEM 17" "wiatraki"

BODY-KIT:
OEM

WNĘTRZE:
OEM półskóry

INNE:
Klucz oczkowy 32mm do odkręcania filra oleju
ELM327 Bluetooth + AlfaOBD (żółty kabelek w drodze)

MOC:
170KM

Klima, jest, Ledy są, skręca, jeździ, hamuje, nic nie stuka, nic nie puka, klima dmucha szronem :mrgreen:

Na razie nic nie tykam, tylko eksploatacja. Niedługo zmiana olejów i filtrów + skończyła się końcówka tylnego staba, więc MeyleHD wjadą. Potem się zobaczy, czy coś się będzie zmieniać/poprawiać.

Muszę też znaleźć czas na zrobienie jakiejś normalnej ilości fotek, żeby nieco wincyj pokazać.

Gratuluje zakupu :) Dodaj jeszcze coś od siebie bo na razie dałeś opis jakbyś kupił nówkę z salonu. W przypadku używki od wyposażenia ważniejszy jest stan, przebieg (w tym ile cofnięte), kraj pochodzenia, może jakaś historyjka jak kupowałeś oraz dlaczego akurat diesel jak wszyscy z tego uciekają. No i oczywiście w wrażenia z jazdy, bo opis "nic nie puka, skręca i hamuje" to jak żywcem wyjęty z opisu padliny za kilka tysięcy, wystawionej przez handlarza :)

Ciężko przy seryjnym wozie opisać coś więcej szczerze mówiąc. A jak jeździ? Dobrze. W prowadzeniu nie ma wstydu do np.: Golfa 7 GTI. Ciężko napisać coś wiecej, gdy z 500km przebiegu, 350 zrobiło się na tempomacie po autostradzie.
Czy kogoś obchodzi przebieg w ogóle? Jeśli tak - 233kkm
Dlaczego Diesel? Bo mieszkam w Bratysławie i jak już korzystam z samochodu to robi przynajmniej 50km. Benzyna nie miała sensu przy zastosowaniu 90% trasa, a 10% miasto

Benzyna zawsze ma sens, chyba że robi się duże przebiegi w trasie. Jedyny plus używanego diesla, że tańszy w zakupie.
A gdzie kupiłeś Alfę - od właściciela czy w komisie ? Jak znasz historię wozu, to napisz co i jak .
Jak zachowało się wnętrze?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Alfa kupiona po tym jak jedna Pani postanowiła kupić nowe CLA i zostawiła ją w rozliczeniu. do 210kkm serwisowana w ASO.
Wnętrze wygląda dobrze, całkiem nieźle zniosło 233kkm.

Parę rzeczy do zrobienia (przeglądowe + łączniki tylnego staba), ale to już kupione i w weekend będę grzebał.

Wspominałem o łącznikach tylnego stabilizatora. Wreszcie był czas więc wymienione.
Było (oryginał z 2012 roku):

53113397_434736640666767_923751008994066432_n.jpg

Jest MeyleHD. Chyba nic lepszego do zawieszenia nie wymyślili:

53452773_795522184136545_5211899602030034944_n.jpg

Dodatkowo filtr powietrza i kabinowy poszedł do zmiany. Filtr powietrza wyglądał jakby wcześniej leżał w kominie koksowni :D

Musze jeszcze ogarnąć zmianę oleju, ale jakiś idiota chyba udarem przykręcił śrubę miski, więc będzie zabawa z pompkami (jutro odbiorę i zobaczymy czy się uda).

pomiędzy postami "wymienił się" czujnik biegu neutralnego. Przy okazji "poprawka fabryki" - do osłony wydechu wpadły nitonakrętki i śruby M6. Nigdy więcej męki z nitami na na tym elemencie ;)

+ Zaczynają zjeżdżać Paczki z "Raichu". pierwsza z 3.

235.jpg

no i doszły:
253.jpg

Team Dynamics Pro Race GT. 18x8 ET35 + 5mm dystanse (no i śruby i te sprawy)

Na to wejdą "mostokamienie" A005 - klimat w Bratysławie jest taki, że zimówka nie ma sensu.

wreszcie wjechały. Tak wiem, z przodu koza, ale to oem zawias. Może w przyszłym roku B8 + Eibachy wjadą i siądzie perfekcyjnie. Na razie bez dystansów - zapomniałem wziąć do oponiarza, więc już sam sobie założę.

Co ciekawe - Opony są nieco cichsze w mieście od byłych Pirrelli P7. W niedzielę zobaczę jak jest w trasie.

Fota słaba, bo na szybko z komórki + jakiś gównofiltr z instagrama
88.jpg

Fajne wozidło. Wbrew pozorom diesel też daje radę i jest fan z jazdy :). Felgi oki - myslę, że ciemny kolor byłby lepszy.

Fajne felgi!
jakie opony masz teraz?

Fajne wozidło. Wbrew pozorom diesel też daje radę i jest fan z jazdy :). Felgi oki - myslę, że ciemny kolor byłby lepszy.
Z pełną premedytacją poszedłem w srebro jak najbliższe OEM'u, gdyż jest mało odcieni grafitu, które mi się podobają, a nie chciało mi się kombinować, żeby dorwać ten co chcę. No i ProRace 1.2 nie występują w takowym. A malować nie mam zamiaru. (+ wszyscy chcą Cisnąć w proszek a mało który zakład jest w stanie zapewnić odpowiednio niską temp wygrzewania proszku, aby nie obniżyć wytrzymałości felgi)

Fajne felgi!
jakie opony masz teraz?
Bridgestone Weather Control A005 225/40R18. 97% roku jestem w Bratysławie, gdzie śniegu jest może 3 dni, a temperatura minusowa może przez tydzień.

Obowiązek opon zimowych jest (w końcu bardzo górzysty kraj, więc głównie jest to dla reszty kraju), a nie chce mi się przekładać opon zimowych/letnich. To tylko daily więc UHP nie potrzebuję, więc poszedłem w obecnie najlepszą całoroczną, która trochę wykopała z tronu Michelin Crossclimate.

O prosze! to mnie zdziwiles
fajnie, poczytam o nich

O prosze! to mnie zdziwiles
fajnie, poczytam o nich
właściwie to ostatni punkt wyboru A005 a nie Michelinów, były ostatnie testy, w których wreszcie zostały obydwie postawione koło siebie, no i Bridgestone miał jednak krótsze drogi hamowań. Szczerze mówiąc, jak pojeździłem teraz kilkaset km to mam wrażenie, że jest ciszej, samochód trzyma się lepiej drogi niż na Pirelli P7 (w końcu ten setup jest lżejszy, a każdy odjęty kg z masy nieresorowanej mega poprawia prowadzenie). Zobaczymy co będzie w zimie ale myślę, że te "high-endowe" opony całoroczne mogą spokojnie konkurować z dobrymi cywilnymi oponami (żeby tylko ktoś za chwilę nie stwierdził oczywistości, że Pilot Sporty czy inne UHP są lepsze)

no poczytalem i rzeczywiscie wymiataja.
Oczywiscie ze caloroczne to pewien kompromis, ale jednak nie taki co jeszcze pare lat temu :)

no poczytalem i rzeczywiscie wymiataja.
Oczywiscie ze caloroczne to pewien kompromis, ale jednak nie taki co jeszcze pare lat temu :)
No kompromis trochę jest, ale:
1. To jest zwykłe daily, nie będę się tym nigdzie ścigał (może na kielce pojadę w tym roku). UHP nie ma sensu.
2. Mieszkam w Bratysławie. Najniższa temp w zimie -7 przez 5 dni. Śnieg? 3-4 dni. Nie mam żadnej korzyści posiadając zimówkę w takich warunkach.
3. Lubię sobie potestować takie mniej popularne rozwiązania, które na papierze wyglądają spoko. Nie jestem osobą która dostaje wylewu jak słyszy "nalewka", czy "LPG". Pojeżdżę, zobaczę, pochwalę się na blogu co o tym myślę ;)

Ależ ja nie neguje wyboru, wręcz przeciwnie. Gdyby moje auto jeździło zimą to też nie śmigałbym na niczym innym jako wielosezon [emoji14]

Wysłane z mojego BLA-L09 przy użyciu Tapatalka

nie no spoko - staram się uniknąć "Hurr Durców" :D

Przy okazji - muszę sprzedać poprzedni letni zestaw, ale jak zobaczyłem wymagania do działu sprzedażowego - trochę to poczeka :D

trochę czasu minęło więc dodatek do "notatnika eksploatacji Żulietty"
- wymiana paska rozrządu i wszystkiego co z tym związane,
- wymiana paska osprzętu z rolkami
- wymiana poduchy skrzyni biegów - lusterko od strony pasażera już nie ma parkinsona (wbrew opinii, że to poducha od strony rozrządu powoduje)
- filtry, oleje (Castrol Edge - z ciekawości. Jest oryginał z dobrego źródła i po 1kkm silnik pracuje nieco lepiej niż na OEM Seleni) i nowy płyn chłodniczy

Czyli w sumie nic ciekawego. Dalej nie zrobiłem sensowniejszych fotek :D

Amortyzatory
Powrót