• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Giulia- Wibracje - sugestie

Karol1

Nowy
Auto
ALFA STELVIO VELOCE
Witam Panowie

Panowie "wyczuwam" podczas postoju na włączonym silniku dalikatne wibracje.Nie występują one zawsze. Podczas jazdy samochód jedzie prosto nic się dziwnego nie dzieje. Nie są to wibracje na kierownicy może to głupio zabrzmi , ale jakby lekko fotel kierowcy wpadał w wibrację.
Już sam nie wiem , czy nie mam jakiejś fobi.

Hej,

Mam to samo, tyle ze pacjentem jest Stelvio, do tego po ruszeniu wystepuje u mnie na dokladke lekkie szarpanie przy dodawaniu gazu...

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Moja alfa ma 50 000 przebiegu byłeś z tym w ASO ?

Moja 40 tys... Byłem...hmm zero pomysłów dlaczego, nowy olej, świece okej

Sam chętnie bym się dowiedział co sie dzieje, lekko mnie to niepokoi.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Hej. A ubytków płynu chłodniczego czy oleju nie zaobserwowaliście?

[MENTION=85548]Karol1[/MENTION] - czy ja dobrze pamiętam, że Twoja Giulia miała przygodę w USA?.

Sprawdzałeś mocowanie wału napędowego po każdej stronie? Lubią podobno lekko pękać mocowania przez co auto może wpadać w drgania na przykład podczas jazdy

Do sprawdzenia poduszka silnika mogła sie wylać

Sprawdzałeś mocowanie wału napędowego po każdej stronie? Lubią podobno lekko pękać mocowania przez co auto może wpadać w drgania na przykład podczas jazdy

Sprawdzę te mocowania , ale jak samochód stoi na P to wał się nie kręci ?

- - - Updated - - -

Do sprawdzenia poduszka silnika mogła sie wylać

Na co zwrócić uwagę przy tych poduszkach ?

Witam. Żeby nie tworzyć nowego tematu opisuje swój problem.
Giulia 2.0 RWD 2017r 80tys km. Problem przy odpalaniu z szarpnięciem budy oraz czasami brak płynności w zmianie biegów. Dodatkowo takie dudnienie wyczuwalne we wnętrzu w trakcie dużego obciązenia silnika na niskich obrotach.
Załączam film z zachowaniem poduszek w trakcie odpalania i przerzucania biegów z R na D.
Nie mam doświadczenia z poduszkami olejowymi i tu pytanie czy te poduszki są sprawne ?

https://www.youtube.com/watch?v=mmwDSojqpkY

Cześć,

Karol1 udało Ci się ustalić co powoduje dragania w Twojej giulii? Drugi raz mi się zdarzyło odczuwać wibracje w momencie kiedy samochód się nie poruszał, w obu przypadkach było to od razu po odpaleniu samochodu po nocy. Zajechałem zatankować jak odpaliłem samochód ponownie to wibracje przeszły.

Podczas drgań obroty nie falowały. Poziom płyn chłodniczego jest w normie.

Cześć,

Karol1 udało Ci się ustalić co powoduje dragania w Twojej giulii? Drugi raz mi się zdarzyło odczuwać wibracje w momencie kiedy samochód się nie poruszał, w obu przypadkach było to od razu po odpaleniu samochodu po nocy. Zajechałem zatankować jak odpaliłem samochód ponownie to wibracje przeszły.

Podczas drgań obroty nie falowały. Poziom płyn chłodniczego jest w normie.
'
Witam z braku czasu nic nie zrobiłem z tym problemem. Byłem u mechanika , który tak na szybko rzucił okiem. Przy otwartej masce raz ruszałem pomału do przudu raz do tyłu i zauważył że lewa strona silnika inaczj "pracuje". Szybka diagnoza że coś z poduszką ,ale musi sam zobaczyć. Może mi się w tym tygodniu uda ogarnąć mechanika. Masz alfę tak jak w Twoim opisie? Jeśli uda mi się z tym uporać na pewno dam znać.

Ostatnia edycja:
'
Witam z braku czasu nic nie zrobiłem z tym problemem. Byłem u mechanika , który tak na szybko rzucił okiem. Przy otwartej masce raz ruszałem pomału do przudu raz do tyłu i zauważył że lewa strona silnika inaczj "pracuje". Szybka diagnoza że coś z poduszką ,ale musi sam zobaczyć. Może mi się w tym tygodniu uda ogarnąć mechanika. Masz alfę tak jak w Twoim opisie? Jeśli uda mi się z tym uporać na pewno dam znać.

Cześć,

Tak, 2020, 280km, 18,5kkm
Ok, dzięki. Ja jutro będę z tym dzwonić i postaram sie umowić do ASO, jestem blisko drugiego przeglądu okresowego to bym ogarnął dwie sprawy. Też dam znać jak coś wyjdzie.

Amortyzatory
Powrót