• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Orientacja czujników poziomu w Giuli Q4

grzechog

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 280km 2022
[Giulia] Orientacja czujników poziomu świateł w Giuli Q4

Cześć,
jak w temacie - ma ktoś może informację jak powinny być zorientowane wspomniane czujniki w Giuli Q4? Oba są po prawej stronie samochodu tylko nie jestem do końca pewien w którą stronę powinny być skierowane wtyczki (jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie) - w tej chwili mes pokazuje 4.5V co jest maksymalną wartością zakresu w jakim te czujniki pracują.

Ostatnia edycja:
Co masz na myśli zorientowane? Tylni jest na belce stojąc przed autem lewa strona, widać go od tyłu z kolana, przód widziałem tylko ale przypomnieć nie mogę gdzie był która strona. Działaja ci skrętne światła czy masz błąd od czujników?

Chodzi mi o to czy czujnik powinien być zamontowany poziomo czy pionowo (aby pracował w zakresie). Nie działają światła skrętne właśnie i nie mogę dojść dlaczego - nie ma błędów, przy próbie wykonania kalibracji dostaję tylko monit o niespełnionych warunkach. W mes caly czas widzę 4,5v dla obu czujników. Dla jasność lampy mam 35W, po uruchomieniu auta wykonują swój taniec więc obstawiam, że w pełni sprawne (w mes tez mogę je wysterować lewo/prawo/góra/dół).

Ostatnia edycja:
Na tyle mam taki sam czujnik zamontowany w identyczny sposób, natomiast na przodzie 1307213007 z mocowaniem jak na zdjęciu:
o-30d5a521b07b98f2ec1c8813641676df-alfa_romeo_stelvio_galines_pakabos_aukscio_daviklis.jpg
Jak pisałem zastanawia mnie czy sam czujnik powinien być ustawiony w poziomie czy w pionie. Jedyna grafika jaką znalazłem pokazuje, że czujnik jest zamontowany poziomo choć na samej grafice nie ma info czy to jest wersja RWD czy AWD.

Ostatnia edycja:
Na tyle mam taki sam czujnik zamontowany w identyczny sposób, natomiast na przodzie 1307213007 z mocowaniem jak na zdjęciu:
Pokaż załącznik 290814
Jak pisałem zastanawia mnie czy sam czujnik powinien być ustawiony w poziomie czy w pionie. Jedyna grafika jaką znalazłem pokazuje, że czujnik jest zamontowany poziomo choć na samej grafice nie ma info czy to jest wersja RWD czy AWD.

wszystko jest ok inaczej nie da sie zamontowac

Macie możliwość sprawdzenia w MES jakie wartości wskazują wasze czujniki? Jak pisałem u mnie jest 4.48-4.5v na obu? Jest szansa ze zmaściłem podłączenie ale błędów czujników nie ma.

U mnie przód jest w pionie tył w poziomie dlatego staram się dowiedzieć jak to powinno wyglądać. Jedyna ilustracja jaką znalazłem na ten temat to:
42003014805_d6b2dd056e_o.jpg
ale wygląda to na RWD. Czujnika ze zdjęcia, które wrzuciłem w poprzednim poście nie da się zamontować w poziomie, chyba ze do Giuli Q4 jest inne mocowanie.

Pokaż załącznik 290814

W Giulii z przodu i z tyłu jest czujnik 1307213013 (kod producenta 50534091),
w Stelvio z przodu 1307213007 (kod producenta 50549209) a z tyłu 1307213013 (kod producenta 50534091)

Macie możliwość sprawdzenia w MES jakie wartości wskazują wasze czujniki? Jak pisałem u mnie jest 4.48-4.5v na obu? Jest szansa ze zmaściłem podłączenie ale błędów czujników nie ma.

totalnie złe wartości, nominalnie przy braku ugięcia/na płaskim powinny pokazywać ok 2.5V (moga się różnić powiedzmy o 0.5V, nawet do kalibracji chyba o 1V)- cały zakres pracy to taka sinusoidka wg kąta od ok 0.5V do 4.5V co 90 stopni obrotu. piszę na podstawie grzebania w alfie 159 lata temu, ale czujniki z tej samej rodziny, obudowa, wtyczka, pinout ten sam wiąc co najwyżej jakieś drobiazgi zmienili.

Czyli nie ma znaczenia jak zamontuje czujnik (pionowo czy poziomu) bo i tak zawsze będzie pracował w jednym z zakresów co 90 stopni. Gdzieś mam drugi czujnik 013 żeby podłączyć ewentualnie ale czy są między tym a 007 jakieś straszne roznice?

nie, jak pisałem sinusoidalnie w miarę i zapewne wynika z zasady działania ruch obrotowy na napięcie, przuniesz w fazie o 90 stopni to dostaniesz odwrotną charakterystykę i w efekcie lampy zamiast np się obniżyć to Ci się podniosą...
a co do różnic, spróbuj na stole. ja w 159 miałem też 2 rózne numery ale charakterystyki kąt-napięcie i pinout były idento - podejżewam że różnica była np w filrze analogowym któryś np bardziej tłumił odpowiedź np ze względu na zamierzoną odpowiedź systemu poziomowania na spodziewaną pracę zawiedzenia inną przód a inną tył.

Ostatnia edycja:
Czyli muszę zamontować czujnik w poziomie ale nadal nie mogę nigdzie znalezc info jak powinno wyglądać przednie mocowanie. Tak przy okazji ma ktoś może schemat jak powinny zostać podłączone czujniki do modułu świateł (użyłem schematu jak dla stelvio img_2_1758812329275.jpg)

schemat masz dobry -sprawdziłem pinouty ze swoim z eleana dla Giulii, z resztą wg giuliowego dokładałem zawsze w stelvio :)

z przednim nie pomogę bo tego ot tak nie widać z boku auta, a przynajmniej nigdy nie musiałem szukać - tylko nikt z tym nie miał problemów- klienci montowali co trzeba i przyjeżdżali a ja tylko spinałem przy AFLS i odpalałem. w 159ce przód miał mocowanie którego nie dało się jakoś inaczej założyć, tu tak nie jest? do eLearna nie mam teraz dostępu niestety żeby sprawdzić jakieś fotki. googlowałeś coś - przecież nie ty pierwszy dokłądasz - na pewno znajdziesz jakieś fotki czy to z samego procesu dokładania czujnika czy np z jakiś prac przy zawiasie - google, youtube itp

Hej,
oczywiście szukałem w internetach jak powinien być czujnik zamontowany i nie udało mi się znaleźć. Tak jak pisałem w poprzednich postach mimo tych wysokich napięć wskazywanych w MES nie mam błędu adaptacyjnych świateł ale nie działają skrętne światła (cornering lights w proxy są off). Zamówiłem w znajomym sklepie mocowanie dedykowane dla wersji Q4 niestety nie pamiętam jakie oznaczenie, zamontuję, przedzwonię kabelki żeby sprawdzić czy faktycznie czegoś nie skopałem.

Amortyzatory
Powrót