• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Geometria kół przednich

1990mb

Nowy
Auto
[Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.
Witam,
mam problem ze zdiagnozowaniem przyczyny zbyt duzych kątów kół przednich. Auto prawdzane na szarpakach i kanale. nie wykazuje jakich kolwiek oznak zyczycia. Testy amortyzatorów też w normie. Moze ktoś podpowie gdzie szukać przyczyn ... gorne wahacze?
dopiero zapoznaje się z modelem 159 dlatego szukam pomocy tutaj

Auto to Alfa 159 TI Q4

Oba wahacze mają na to wpływ. Jakie są te wartości kątów?

Okolo 1 stopnia nie pamietam dokladnie. Ale wyraznie kola przednie stoja w negatywnie

Z tego co wiem katy nie sa ustawiane. Prawda?

Nie ma takiej możliwości. Jeśli nie zjada Ci bardzo opon od wewnętrznej strony i nie masz luzów w zawieszeniu to moim zdaniem nie ma się czym przejmować. Wiele 159tek ma z tym problem - ja mam z jednej strony też około 1*, z drugiej chyba 0.5*, ale wszystko jest OK. Ważne, żeby zbieżność była dobrze ustawiona.

Wahacze masz ori czy zamienniki? Pewnie masz szerokie kapcie?

Ostatnia edycja:
Firmy wahacza tobie nir podam, od niedawna mam auto. Opony 225/50/17 czy norma

[TABLE="class: contentTable, width: 100%"]
[TR]
[TD="class: indent, width: 60%"]Rozbieżność kół, przód
(Na jedno koło)
[/TD]
[TD="width: 30%, align: left"]0° 07' ± 04'[/TD]
[TD="width: 10%"](°)
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: indent, width: 60%"] Pochylenie kół, przód [/TD]
[TD="width: 30%, align: left"]-1° 01' ± 18'[/TD]
[TD="width: 10%"](°)[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: indent, width: 60%"] Wyprzedzenie sworznia zwrotnicy, przód [/TD]
[TD="width: 30%, align: left"]4° 15' ± 18'[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: indent, width: 60%"] Zbieżność kół, tył
(Na jedno koło) [/TD]
[TD="width: 30%, align: left"]0° 11' ± 07'[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: indent, width: 60%"] Pochylenie kół, tył [/TD]
[TD="width: 30%, align: left"]-1° 03' ± 18'[/TD]
[TD="width: 10%"](°) [/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Pamiętaj, że wersja TI ma inne dane regulacyjne niż standard

mi własnie nie chodzi o kąty jakie powinna mieć bo to wiedzą tam gdzie ustawiam, ale o to co moze byc powodem ze jest nie tak. Nie chce wymienić całego zawieszenie zeby znaleźć przyczyne.

mi własnie nie chodzi o kąty jakie powinna mieć bo to wiedzą tam gdzie ustawiam
Pytałeś ich o to??
Trochę się już namęczyłem z różnymi ustawiaczami, którzy posiadali dane odnośnie nastaw nie wiadomo skąd. Zdarzyło się, że w mojej AR z napędem na jedną oś, "mechanik" chciał ustawić tylną oś tak jak przednią - zbieżnie... I jeśli korzystają z kompa i nie mają dobrego softu, to nie będą mieli ustawień dla Ti Q4.

Ale mieli ustawienia wlasnie dla q4 ti i zgadzalo sie to z danymi ktore znalazlem w necie. Zreszta katoe nie mozna ustawic wiec nie o to chodzi. Chodzi o to co jest najczęstsze przyczyną zlych kątów z przodu.

U mnie na przykład pomogła wymiana zwrotnicy, wcześniej były problemy z poprawnym ustawieniem prawego przodu, wahacz został wyeliminowany jako źródło problemu.

Amortyzatory
Powrót