• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Gdzie trzymacie gaśnicę?

No, ale musisz pamiętać o tym, że przy wjeździe do Polski obowiązują Cię polskie przepisy - oczywiście, że niewiele, ale tu chodzi bardziej o wymóg formalno/prawny, aniżeli logiczne jego uzasadnienie - takich "bzdurnych" przepisów jest wiele więcej, ale nie zwalnia to od ich przestrzegania, niestety :)

obowiązują cie przepisy państwa w którym pojazd jest zarejestrowany!! oczywiście mówimy tutaj o UE - poczytaj sobie o konwencji wiedeńskiej bodajże z 88r.

obowiązują cie przepisy państwa w którym pojazd jest zarejestrowany!!
Hmm, no to byś mi całkowicie zmienił poglądy w tej kwestii - mógłbyś przytoczyć tę konwencję?
Znam przypadki - zresztą przedstawiane w mediach, gdzie na terenie Austrii, zatrzymywali Polakom samochody, jako zastaw za mandaty nakładane z powodu braku kamizelek odblaskowych dla każdego zarejestrowanego miejsca pasażerskiego w samochodzie, to samo tyczy np. głośnej sprawy rękawiczek w apteczka, że o apteczkach nawet nie wspomnę. Przy okazji warto wspomnieć o zimowych oponach - w wielu krajach, za brak w określonym okresie płacisz mandat.

sporo szumu z tym było bo przepisy przepisami ale dla spokoju wszyscy wolą mieć czy to kamizelki czy tam inne pierdoł
konwencja.jpg

Wiki - Jednym z praktycznych aspektów tej konwencji jest to, że policja drogowa nie ma prawa nakładania mandatu na kierowców samochodów zagranicznych, wyposażonych zgodnie z wykazem wynikającym z rodzimego prawa o ruchu drogowym, ale niewystarczająco z punktu widzenia kraju, przez który przejeżdżają. W szczególności na przykład policja niemiecka nie może w Niemczech karać polskich kierowców za brak lub nieodpowiednio wyposażoną apteczkę samochodową (w Polsce jest ona zalecana, ale nieobowiązkowa, natomiast pojazdy zarejestrowane w Niemczech muszą ją mieć i to wyposażoną w ściśle określone środki medyczne), a polska policja w Polsce – kierowców niemieckich za brak gaśnicy, która w Niemczech nie jest obowiązkowa.
- - - Updated - - -

no ale to tylko wycinek więc ostatecznie w dyskusję nie wchodzę

- - - Updated - - -
http://www.prawko-kwartnik.info/konwencjaw.html
miłej lektury :-)

Ostatnia edycja:
Wikipedia coś o tym wspomina: http://pl.wikipedia.org/wiki/Konwencja_wiedeńska_o_ruchu_drogowym

I ciekawy cytat:
"na przykład policja niemiecka nie może w Niemczech karać polskich kierowców za brak lub nieodpowiednio wyposażoną apteczkę samochodową (w Polsce jest ona zalecana, ale nieobowiązkowa, natomiast pojazdy zarejestrowane w Niemczech muszą ją mieć i to wyposażoną w ściśle określone środki medyczne), a polska policja w Polsce – kierowców niemieckich za brak gaśnicy, która w Niemczech nie jest obowiązkowa"

Tutaj tekst oryginalny jeśli chce się komus czytać: http://www.unece.org/fileadmin/DAM/trans/conventn/crt1968e.pdf

Ale niezależnie od tego czy trzeba trzymać gaśnicę w du*ie czy w bagażniku proponuje wrócić do tematu - gdzie trzymacie tę cholerną gaśnicę? Jakieś propozycje?

Ostatnia edycja:
W sumie to teraz sam muszę się dowiedzieć czy ja tej gaśnicy w ogóle rzeczywiście potrzebuję :P

Człowiek uczy się całe życie... i głupi umiera :) Dzięki za tę informacje o Konwencji Wiedeńskiej - jeśli chodzi o kamizelki w Austrii - przeczytałem ciekawostkę - zgodnie z konwencją, kamizelki mieć nie trzeba, ale w przypadku np. awarii samochodu na autostradzie, nie ma prawa, bez kamizelki wysiąść z samochodu, po to chociażby, żeby postawić trójkąt, a stojąc bez trójkąta łamiesz przepisy - jak byś się nie obrócił d... zawsze z tyłu. Zastanawiam się, czy gdyby samochód niemiecki, który zgodnie z konwencją, nie musi posiadać gaśnicy, w sytuacji konieczności jej użycia, nie łamał przepisów ;)

Co, do miejsca umiejscowienia gaśnicy - no cudów się nie spodziewaj, masz kilka propozycji i obawiam się, że innych nie znajdziesz - gaśnicę w RP posiadać musisz, tu niejasności nie ma żadnych.

Ja mam gaśnice pod przednim siedzeniem pasażera. Zrobiłem uchwyty z rzepów i przeczepiłem do wykładziny. Ładnie się trzyma, nawet jak przesuwam fotel. Widzę ją tylko podczas sprzątania auta i polecam to miejsce. Teoretycznie gaśnica powinna być pod ręką w razie co. Z bagażnika, zwłaszcza załadowanego, można nie zdążyć z wyciągnięciem - pomijając jej faktyczną skuteczność w czasie pożaru.

Zrobiłem uchwyty z rzepów i przeczepiłem do wykładziny.
Jaką masz u siebie wykładzinę, bo mojej rzepy, za cholerę nie chcą się trzymać... mać... mać - chciałem sobie przymocować dywaniki, żeby się nie przesuwały, a tu kiszka.

Jaką masz u siebie wykładzinę, bo mojej rzepy, za cholerę nie chcą się trzymać... mać... mać - chciałem sobie przymocować dywaniki, żeby się nie przesuwały, a tu kiszka.

Beżową... ;) Chyba standard, może rzepy lepsze trafiłem

- - - Updated - - -

Akurat dzisiaj bylem w Alfie i tak sobie ogladalem tego pojazda i przapomnial mi sie ten temat...
W sumie to nawet ta gasnica pasuje do skor...

I jak teraz Dame przewieźć takim bolidem, na gaśnicy?? ;) Fatalne miejsce wybrali, ale pewnie w tym konkretnym przypadku gdzie indziej się nie mieści ;)

Ja też trzymam gaśnicę w schowku po lewej stronie w bagażniku (SW). Jak dla mnie to najlepsze miejsce w tym samochodzie, przynajmniej jej nie widać.

I nie przewraca się po całym bagażniku. Jeszcze poluję na trójkąt w takim rozmiarze, żeby się tam zmieścił ;)

Nie rozumiem poco ta debata na temat konieczności posiadania gaśnicy w aucie. Każdy rozsądny człowiek ktory choć trochę dba o bezpieczeństwo własnego mienia powinien taką gaśnicę mieć zainstalowaną. Min 2kg którą przy umiejętnym stosowaniu idzie zawsze COŚ ugasić. Ja to zastanawiałem sie nawet nad 5kg ;D . Te schowki są tylko w SW ? Sedan w ogóle jakiś posiada w bagażniku? Bo tak dzisiaj szukałem miejsca na trójkąt i apteczkę ale poległem. Złapałem je na gumę i zaczepiłem za mocowania z obu stron, ale myślę że dynamiczniejsza jazda spokojnie poradzi sobie a żeby wszystko zmieniło miejsce swojego położenia. A propo gaśnicy to w sedanie mam taką fabryczna gumeczkę z klamerką i rzepem przeciągnięta przez otwory w obiciu. Także gaśnica w pionie ,w fajnym miejscu i trzyma się tak jak powinna.

Trochę odkopie temat, bo sam mam problem, gdzie gaśnica? Schowka w sedanie nie mam, na ten rzep co łapie trójkąt i apteczke złapie się jeszcze ta gaśnica?

Sklep typu TESCO, Real, Kaufland czy Lidl... generalnie działy motoryzacyjne molochów :P
20-40zł to kosztuje, a naprawdę ułatwia życie.

Swoja drogą... jaki to był problem dla Włochów, żeby w klapie bagażnika zrobić schowek na np trójkąt?!

Amortyzatory
Powrót