[159] Gdzie psikać samostartem?

Margor

Nowy
Auto
a
Ktoś na forum pisał ze samosterty trzeba psiknąć w rurę pobierającą powietrze ciepłe z kolektora - ale gdzie jest ta rurka?
Czy ktoś może podeśle schemat albo opisze obrazowo. Boję się wtrysnąć nie tam gdzie trzeba np do turbiny. A nie mogę od godziny znaleźć schematu silnika 1,9 JTDM
Pilne! - ładuję aku bo już raz kręciłem przez 5 minyt i nie odpalił.
Mario

a wiesz gdzie jest filtr powietrza?wyjmij go i psikaj tam a druga osoba niech w tym momencie startuje.

ja dziś odpalałem mastera samostartem - wynik rozwaliło vacum pompe. odkręcanie na mrozie bezcenne

Widziałem ostatnio w TV że są tacy, co psikają Plakiem i on też działa jak samostart ;-)

Zapalił

Dzięki wszystkim poważnym i nie. Nie znalazłem szczególnego miejsca więc podaliśmy między halogenem a chłodnicą. Nie mam pojęcia czy samostart pomógł....kręciłem z minutę i zapalił.
Myślę, że już nigdy podczas mrozów nie kupie paliwa na Orlenie, jak lałem Shella albo BP to nie zamarzało
Mario

Nie do końca jestem pewien czy samo paliwo z tych stacji które wymieniłeś ma aż takie znaczenie , to znaczy :

1 mam 159 i opla vivaro tankowane tylko na Bp przez x lat i też zdarzyło się że niedomagało na mrozach a vivaro to już vogule odpalenie to loteria aba moją nowe aku...
2 w firmie mamy jeszcze vectre c 19 cdti 120km. tankowana tylko na schelu no i też poległa dwa dni temu przy odpalaniu

dla sprostowania dodam że paliwo było standardowe nie altimate aniu v power bez żadnych dodatków ..

może jak by było coś dodane to by było lepiej ale tego nie wiem więc paliwo czy to z bp czy z schella aż takiego znaczenia chyba nie ma choc
sam słyszałem że bardzo sobie chwalą poliwo a schella .....

3 brat ma BMW e 36 tankuje tylko na orlenie i pali zawsze bez względu na wszystko ostatni mu co prawda spzęgło zamarzło ale z odpaleniem nie ma najmniejszego
problemu ,,,,na odpalanie wpływa naprawdę bardzo dużo czynników samochód w garaży czy na polu a jeżeli na polu to też nie bez znaczenia pozostaje gdzie on stoi czy
między blokami czy na otwartym terenie gdzie jest bardzo narażone na wiatr i wychładza sie dużo szybciej ,,pozatym sam osprzęt silnika każdy ma go w innym stanie .....naprawdę bardzo dużo czynników na to wpływa jedni wkładaja kluczyk do stacyjki i odpalają niektórzy grzeją świecę przez 3 ,4 razy i dopiero odpalają ja właśnie tak robię ,,,,,,dużo czynników wpływa na opdalenie samochodu na mrozach...

Ostatnia edycja:
Oczywiście, że nie chodzi o paliwo! wszystkie stacje w Polsce mają polskie paliwo. nikt nie wozi przetworzonego paliwa z zagranicy.
Chodzi o dodatki A zwłaszcza zimowe! Ja wiem że JTDM jest bardzo wrażliwy na kiepską ropę jak czasem w trasie muszę zatankować na jakiejś to czasem ałto tak jakby straciło ze 100 koni. Zwłaszcza ARGE, Bliska, Orlen nie wszystkie ale np w Bochni zalałem i ledwo do Krakowa dojechałem. Paliwo na MPK w Krakowie TRAGEDIA dwa razy zalałem i myslałem ze mi się sprzęgło sypie. Obroty rosna a Alfka nie ciągnie!
Słowem W zimie leję Shell, BP i czasem Statoil i do tej pory nie miałem problemów.
Shell ma najlepsze dodatki. Orlen tak jak dawniej CPN ma nas głęboko w D...

A wracając do twojego pytania gdzie psikać samostartem ....to raczej się w to nie baw nowoczesne disle bardzo nie lubią takich wynalazków a może się to zamienić w kosztowne naprawy podzespołów silnika i to bardzo łatwo a co do wypowiedzi kolego wyżej tak inne środki działają podobnie tzn,samostart plak czy np spray to migomatu działają podobnie ale szczerze nie polecam .....

Zgadzam sie w całości. Użyłem markowego samostartu do dizla ale z sercem na ramieniu. Innych wynalazków bym nie testował

Amortyzatory
Powrót