• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

gaz w Alfie 147

• Autor wątku Autor wątku Revilo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Revilo

Guest
Witam wszystkich!
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zakupem alfy 147. Interesuje mnie benzyna z instalacją gazową. I tutaj pojawia się pytanie. Ile może kosztować założenie instalacji w 147 (1.6, albo 2.0)? Zastanawiam się nad kupnem alfy 2.0 z automatem, lecz boję się, iż koszt montażu instalacji gazowej może wciągnąć mnie pod ziemię. Tak więc mam pytanie do osób, które taką alfę mają i montowali do niej gaz. Ile to kosztuje? No i czy ewentualnie gdybym jednak postawił na 1.6, to czy w obu przypadkach montuje się taką samą instalację (czyli czy cena jest ta sama)?
P. S. jakbyście byli tacy mili, to byłbym wdzięczny także za kilka rad i opinii (w szczególności o skrzyni z automatem) ;). Z góry dzięki! ;)

koszt instalacji do 1.6 we wrześniu tamtego roku wyniosl mnie 2 350 zł. Stag 4 + Reduktor Zavoli + Wtryski Magic Jet.

I jak się na gazie sprawuje? Ile pali (szczególnie interesuje mnie spalanie w mieście) ;).

Sprawuje sie bardzo dobrze. Nie czuc kiedy sie na gaz przelacza, nic nie szarpie. A spalanie - zalezy od stylu jazdy i ilosci samochodow. Jak jezdzilem duzo po krakowie w godzinach szczytu to na pelnym baku, czyli jakies 27 litrow przejezdzalem troche ponad 200 km (ale to juz takie konkretne korki musialy byc). A na trasie przy spokojnej jezdzie robie ok 285-290 km.

Mam jeszcze pytanie co do samej instalacji. Nie znam się na tym za bardzo... Jak to tak na prawdę działa? Najpierw odpala się silnik na benzynie, a dopiero później przełącza się na gaz? Byłbym wdzięczny za wytłumaczenie mi tego ;).

odpalasz na benzynie i przy określonej temperaturze silnika przełącza sie gaz

hmm. Ale sam to kontroluję, czy to już robi jakiś "komputerek"? Jak dużo benzyny "schodzi" w ten sposób? O ile w ogóle da się to jakoś określić ;P.

Robi to "komputerek"! :) Jedna rada nie gazuj auta za mała kasę alfa się zemści na Tobie! Graty gratami ale liczą się jeszcze umiejętności które są w cenie!

Znalazłem ciekawe ogłoszenie na allegro (alfa 147 już z założonym gazem). Zastanawia mnie tylko dość niska cena (niecałe 10tys.). A tak btw. gdybym już brał taką z zamontowaną instalacją, to na co powinienem zwrócić przede wszystkim uwagę? :)

hmm. Ale sam to kontroluję, czy to już robi jakiś "komputerek"? Jak dużo benzyny "schodzi" w ten sposób? O ile w ogóle da się to jakoś określić ;P.
Przy 30 stopniach silnik przełącza się na gaz. A ile spali benzyny nie da się określić dokładnie, zależy czy będziesz co chwilę odpalał i gasił czy dłuższe trasy robił w zimę wiadomo więcej benzyny zejdzie bo silnik dłużej się grzeje

A tak btw. gdybym już brał taką z zamontowaną instalacją, to na co powinienem zwrócić przede wszystkim uwagę?
Wtryski, reduktor, jakość wykonania dużo się da określić już po spojrzeniu jak to ktoś ja wykonał, a najlepiej sprawdzić gdzie była instalacja robiona i poczytać o tym zakładzie opinie no i przetestować jak się sprawuje

A tak btw. gdybym już brał taką z zamontowaną instalacją, to na co powinienem zwrócić przede wszystkim uwagę?

Tak jak napisał nietyx - zobaczyć, jak to ogólnie wygląda po otwarciu maski, czy jest zgrabnie poukładane. A do tego wiadomo - trzeba sie przejechać. Dobrze, żeby silnik był zimny i podczas jazdy sie przełączył na gaz. Ew możesz sam przełączać się między gaz a benzyne i sprawdzać, czy szarpie, czy w ogóle coś czuć (spadek mocy itp itd.), ale nic takiego nie powinno mieć miejsca. Do tego papierki sprawdz, czy przeglądy były na bieżąco robione, jakieś naprawy.

Amortyzatory
Powrót