gaz groźny dla T.S. ?

• Autor wątku Autor wątku G9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

G9

Guest
witam wszystkim mam pewien dylemat otóż planuje założyć sekwencyjną inst. gazową do mojej Alfy 156 2.0 T.S. ale zaprzyjaźniony mechanik wystraszył mnie że moge mieć potem poważne problemy z silnikiem i komputerem silnika... że silniki T.S. źle znoszą gaz...co Wy, którzy macie gaz w swoich ALFACH o tym myślicie...Bardzo proszę o pomoc...

Od momentu opuszczenia salonu (zagazowany przez ASO), przebieg na teraz 151 tys, zregenerowany parownik po 130 tys km, zmieniony czujnik cisnienia gazu... Z silnika zmieniony tzw osprzęt (termostat, lambdy, przepływka). Wg niektorych podobno mam fart...

Miałem taki dylemat przez chwilę, jak kupiłem mojego TS'a
ogólnie nie chciałem gazu po doświadczeniach z V6+LPG
ale miałem taką myśl. I zapytałem się mojego cudownego mechanika.
A on mi mówi że ostatnio na Dieslach i LPG sporo zarabiają :)
że ogólnie LPG jest opłacalne, ale sporo z tych oszczędności i tak
się w serwisie zostawia to raz, a instalacja którą on by ewentualnie polecił 4500zł
kosztuje :)

zalezy ile jezdzisz i w jakiej kondycji jest silnik - jezeli trup to gaz tylko pogorszy sprawe

wg. mnie jak silnik jest w dobrym stanie, gaz jest dobrze wyregulowany i jest to sekwencja to dlugo posmigamy .. gaz nie pozostawia syfu w silniku, nie wystepuje spalanie stukowe bo gaz ma wiecej oktanow, jest ekologiczny :P

G9 napisał:
witam wszystkim mam pewien dylemat otóż planuje założyć sekwencyjną inst. gazową do mojej Alfy 156 2.0 T.S. ale zaprzyjaźniony mechanik wystraszył mnie że moge mieć potem poważne problemy z silnikiem i komputerem silnika... że silniki T.S. źle znoszą gaz...co Wy, którzy macie gaz w swoich ALFACH o tym myślicie...Bardzo proszę o pomoc...

twoj mechanik chyba zbytnio nie zna sie na alfach...moi rodizce smigaja juz 3 rok na gazie i zrobili na nim 70 tys km wiec sam sobie odpowiedz-dodam ze bez zadnych klopotow! pozdro

u mnie założony przy 90kkm BRC Sequent24, bez żadnych problemów do 110kkm (oprócz zarżniętej na własne życzenie pompy paliwa, zresztą śmiesznie taniej). nowoczesne instalki sekwencyjne nie mają prawa szkodzić silnikowi, jedynie wyższą temperaturą spalania powodują odrobinę szybsze zużycie tłoków i zaworków, ale to naprawdę pomijalna sprawa na przestrzeni 150-200kkm.
no a już piąta generacja to w ogóle cudo, jeszcze ci silnik chłodzi. ale mało kto coś takiego montuje, i drogie jak diabli

i naprawdę druga świeczka w cylindrze nie robi aż takiej różnicy, żeby się nagle miały dziać cuda.

złe doświadczenia (i dobre zarobki) mechów na LPG to zasługa instalek gaźnikowych starych generacji; strzały w kolektor, przegrzane wtryski benzyny, itd.

witam!!!

instalację sekwencyjną montowałem w swojej ponad rok temu. :>>

od tamtej pory przejechałem prawie 40 tyś.km ,oczywiście na gazie. :D

jeżdżę dużo tras i po holandii.

zero problemów z instalacją i silnikiem.nie ma różnicy w osiągach benzyna-gaz. :wink:

jestem naprawdę bardzo zadowolony. :P

pozdrawiam!!!

Mam instalacje BRC sequent 24 i jestem z niej naprawde zadowolony. Wtryskiwacze mam firmy matrix, jest bardzo cicha, w srodku wogole jej nie slychac, nie czuc spadku mocy ani wiekszego spalania. Dodam ze mialem wczesniej w omedze b 2.5 v6 instalacje stag 300 i nie bylem zadowolony... Wtryskiwacze Valteka czerwone nie polecam bo sa bardzo glosne, chodzil jak diesel... BRC ma tez fajne ustawienie gazu tzn zebranie map wtryskow itd a w stagu byly problemy... Nie zaluj na montaz a bedziesz cieszyl sie bardzo dlugo.

ja tak samo mogę potwierdzić, że w mojej 155 1.8 (wcześniej 1.6) siedzi instalacja gazowa na polskich podzespołach (gdzieś z okolic Białegostoku części są) i wszystko jak najbardziej w porządku. Spadek mocy prawie nieodczuwalny.
Instalacja gazowa, sekwencja za 2300 zł

selius napisał:
Mam instalacje BRC sequent 24 i jestem z niej naprawde zadowolony. Wtryskiwacze mam firmy matrix, jest bardzo cicha, w srodku wogole jej nie slychac, nie czuc spadku mocy ani wiekszego spalania. Dodam ze mialem wczesniej w omedze b 2.5 v6 instalacje stag 300 i nie bylem zadowolony... Wtryskiwacze Valteka czerwone nie polecam bo sa bardzo glosne, chodzil jak diesel... BRC ma tez fajne ustawienie gazu tzn zebranie map wtryskow itd a w stagu byly problemy... Nie zaluj na montaz a bedziesz cieszyl sie bardzo dlugo.

Coś kolego wiesz ale nie do końca :P Stag 300 przeciesz robi mape wtrysków na podstawie zebranej mapy benzynowej. Valtecki - raile sa głośnymi wtryskiwaczami ale za to bardzo tanimi.
W swojej alfie mam gaz od 1,5 roku, problemów było troszke ale to z winy partactwa zakładu LPG.
W volvie taty instalacja jest oryginalna holenferska od nowosci auta, auto ma przejechane juz ponad 315 tyś km na gazie i jest naprawde super. Jest to jednak instalacja 2 gen z dosyć mocno rozbudowana elektroniką.

Witam! Ja co prawda mam Lancie Kappe,która do Polski przyjechała z Francji z przebiegiem nieco ponad 100 tyś. i zaraz założona instalacja i teraz prawie 200 tyś. i śmiga całkiem fajnie :wink:
Instalacja Lovatto.

Ja staga nie zalozyl bym nawet za polowe ceny bo sa problemy z ustawieniem.
FlaY - wiem jak sie ustawia gaz I, II gen i sekwencje :) wiem mi nie musisz tlumaczyc ze trzeba zebrac mape wtryskow... A jesli mowisz ze Valteki sa dobre to chyba Ty sie nie znasz na tym do konca :)

selius gdzie w mojej wypowiedzi jest napisane ze valtecki sa dobre ?? napisałem że " Valtecki - raile sa głośnymi wtryskiwaczami ale za to bardzo tanimi" jakośc ich jest adekwatna do ceny :)

FlaY sory musialem zle przeczytac :) lepiej dolozyc kilka zl i kupic matrixy

Wiem sam zakładałem gaz w pewnej firmie nie majac pojęcia co sie z czym je ( sekwencja) zrobili mnie tak ze mam najgorsze gówno ale jakoś sie da jeszcze jeździc a przerabiac sie nie opłaca za bardzo dobry reduktor i wtryskiwacze to z 600 zł wyjdzie za częsci.
Wracając do tematu ja jak wymieniałem silnik to zawory były w dobrym stanie wogólnie niewypalone. Na gazei tamten silnik zrobił 15 tyś km z czego ostatnie 5 tyś na uszkodzonej wiązce i dostawał podwojona dawke gazu 22-24 litry na 100 km i niezaszkodziło mu to a był piłowany prawie cał czas na maxa bo na wolnych sie zalawał :( Mowa o silniku 8 V który ma duże zawory

dziękuje wszystkim za wypowiedzi...przekonaliscie mnie ale rozbiłem moją Alfke trochę i teraz zamiast do gazownika pójdzie do blacharza...

Amortyzatory
Powrót